Tuesday, January 7, 2014

Luahan hati rakyat yang papa kedana



Dah lama tak update blog. Sebab? Malas + takde masa yang sesuai. Masa tu, ada. Tapi takde yang sesuai. Alhamdulillah, hari ni, agak sesuai. Hehe..

Baibai 2013.  Haihai 2014.

Erm.. Kecoh yang teramat sangat kat FB pasal naik harga. Siap ada perhimpunan TURUN untuk gesa kerajaan untuk turunkan kos sara hidup rakyat (tapi kerajaan cakap perhimpunan GULING. Wuteva!)

Penat dah la nak baca statusstatus kawankawan dan komenkomen kat FB. Geram, geram jugak. Taknak komen lebihlebih sebab macam takde effect pun. Najib Razak tak heran pun rakyat dok marahmarah jeritjerit kat FB. Makin menjadijadi dia punya action, ada lah.

Diam, bukan bermakna redha. Uskut alamatur redha tak boleh digunapakai dalam keadaan ni. Rakyat ada kuasa sebenarnya. Tapi kenapa sampai sekarang kuasa rakyat ni masih lagi tak nampak kesan pada negara kita Malaysia?

Ah..! Aku dah muak dengan semua ni. Semua pasal politik. Kalau bukan pembangkang makimaki kerajaan, kerajaan yang makimaki pembangkang. Kalau ada usaha kebaikan, semua nak mengaku parti sendiri yang buat. Kalau ada yang tak kena, masingmasing tuding jari parti politik lain yang buat. Apa ni? Tak boleh ke semua bersatu atas nama Islam dan rakyat Malaysia. Negara Malaysia ni siapa yang punya? Kau ke? Aku ke? Kita semua, ok!

Ok, takmo marahmarah. Nanti kene darah tinggi pulak. So, kesimpulannya, rezeki tu kan Allah yang bagi. Jangan risau. Allah yang bagi. Bukan kerajaan. Jangan risau, ok.

Dalam keadaan aku yang gaji bulanan cumalah 2k++ yang aku ni dah boleh dianggap sebagai papa kedana pada abad sekarang ni, di samping aku menabung minimum RM5 sehari, aku pun kena lah berjimatcermat. Contohnya, pakai kereta, tak payah pasang ekon kecuali dah panas melecurlecur atau hujan mencurahcurah ke ladang gandum. Walaupun aku rasa effect penjimatan tu agak minimum, tapi boleh laaaaahhhh~

Antara lain, aku makan pun ala kadar je. Walaupun aku rasa dah ambik sikiiiit je lauk, cas harga tetap lah mahal nak mamfus. Sabar je lah kan. Memang jarang makan kat luar. Masak sendiri dan makan kat rumah dengan suami lagi best. Jimat, selamat dan berkat bergandaganda!

Kat rumah pulak, tak payah pasang lampu banyakbanyak. Cukuplah sekadar aku nampak bayangbayang suami aku kat rumah. Tak nampak hidung pun takpe. Huhuhu..!! Lampu kat luar rumah pulak, tak payah pasang. Tumpang cahaya dari lampu jiran sebelah je. Jimat katanya…. Basuh baju, seminggu sekali atau 2 kali je. Bukan banyak pun baju. Tinggal 2 orang je kat rumah. Setakat hampir 3 bulan ni, tak pernah lagi bayar elektrik. Alhamdulillah… Kan Allah yang bagi rezeki.

Ah.. banyaknya nak kena cut cost. Kalau tak berjimatcermat, aku rasa, maunya aku merempat kat negara sendiri. Makan tak cukup, nak beli tu takde duit, beli ni takde duit. Banyak keinginan sendiri tak dapat dipenuhi tapi Alhamdulillah, semua keperluan masih mampu dipenuhi walaupun dalam keadaan ala kadar.

Jangan lupa!! Rezeki tu, Allah yang bagi. Hey orang di sana! Ingat ye. Aku tak pernah redha! Jumpa kau, kau, kau, kau semua kat akhirat nanti!


Luahan hati rakyat yang papa kedana

12:05 PM


Dah lama tak update blog. Sebab? Malas + takde masa yang sesuai. Masa tu, ada. Tapi takde yang sesuai. Alhamdulillah, hari ni, agak sesuai. Hehe..

Baibai 2013.  Haihai 2014.

Erm.. Kecoh yang teramat sangat kat FB pasal naik harga. Siap ada perhimpunan TURUN untuk gesa kerajaan untuk turunkan kos sara hidup rakyat (tapi kerajaan cakap perhimpunan GULING. Wuteva!)

Penat dah la nak baca statusstatus kawankawan dan komenkomen kat FB. Geram, geram jugak. Taknak komen lebihlebih sebab macam takde effect pun. Najib Razak tak heran pun rakyat dok marahmarah jeritjerit kat FB. Makin menjadijadi dia punya action, ada lah.

Diam, bukan bermakna redha. Uskut alamatur redha tak boleh digunapakai dalam keadaan ni. Rakyat ada kuasa sebenarnya. Tapi kenapa sampai sekarang kuasa rakyat ni masih lagi tak nampak kesan pada negara kita Malaysia?

Ah..! Aku dah muak dengan semua ni. Semua pasal politik. Kalau bukan pembangkang makimaki kerajaan, kerajaan yang makimaki pembangkang. Kalau ada usaha kebaikan, semua nak mengaku parti sendiri yang buat. Kalau ada yang tak kena, masingmasing tuding jari parti politik lain yang buat. Apa ni? Tak boleh ke semua bersatu atas nama Islam dan rakyat Malaysia. Negara Malaysia ni siapa yang punya? Kau ke? Aku ke? Kita semua, ok!

Ok, takmo marahmarah. Nanti kene darah tinggi pulak. So, kesimpulannya, rezeki tu kan Allah yang bagi. Jangan risau. Allah yang bagi. Bukan kerajaan. Jangan risau, ok.

Dalam keadaan aku yang gaji bulanan cumalah 2k++ yang aku ni dah boleh dianggap sebagai papa kedana pada abad sekarang ni, di samping aku menabung minimum RM5 sehari, aku pun kena lah berjimatcermat. Contohnya, pakai kereta, tak payah pasang ekon kecuali dah panas melecurlecur atau hujan mencurahcurah ke ladang gandum. Walaupun aku rasa effect penjimatan tu agak minimum, tapi boleh laaaaahhhh~

Antara lain, aku makan pun ala kadar je. Walaupun aku rasa dah ambik sikiiiit je lauk, cas harga tetap lah mahal nak mamfus. Sabar je lah kan. Memang jarang makan kat luar. Masak sendiri dan makan kat rumah dengan suami lagi best. Jimat, selamat dan berkat bergandaganda!

Kat rumah pulak, tak payah pasang lampu banyakbanyak. Cukuplah sekadar aku nampak bayangbayang suami aku kat rumah. Tak nampak hidung pun takpe. Huhuhu..!! Lampu kat luar rumah pulak, tak payah pasang. Tumpang cahaya dari lampu jiran sebelah je. Jimat katanya…. Basuh baju, seminggu sekali atau 2 kali je. Bukan banyak pun baju. Tinggal 2 orang je kat rumah. Setakat hampir 3 bulan ni, tak pernah lagi bayar elektrik. Alhamdulillah… Kan Allah yang bagi rezeki.

Ah.. banyaknya nak kena cut cost. Kalau tak berjimatcermat, aku rasa, maunya aku merempat kat negara sendiri. Makan tak cukup, nak beli tu takde duit, beli ni takde duit. Banyak keinginan sendiri tak dapat dipenuhi tapi Alhamdulillah, semua keperluan masih mampu dipenuhi walaupun dalam keadaan ala kadar.

Jangan lupa!! Rezeki tu, Allah yang bagi. Hey orang di sana! Ingat ye. Aku tak pernah redha! Jumpa kau, kau, kau, kau semua kat akhirat nanti!


Read On 0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, January 7, 2014

Luahan hati rakyat yang papa kedana



Dah lama tak update blog. Sebab? Malas + takde masa yang sesuai. Masa tu, ada. Tapi takde yang sesuai. Alhamdulillah, hari ni, agak sesuai. Hehe..

Baibai 2013.  Haihai 2014.

Erm.. Kecoh yang teramat sangat kat FB pasal naik harga. Siap ada perhimpunan TURUN untuk gesa kerajaan untuk turunkan kos sara hidup rakyat (tapi kerajaan cakap perhimpunan GULING. Wuteva!)

Penat dah la nak baca statusstatus kawankawan dan komenkomen kat FB. Geram, geram jugak. Taknak komen lebihlebih sebab macam takde effect pun. Najib Razak tak heran pun rakyat dok marahmarah jeritjerit kat FB. Makin menjadijadi dia punya action, ada lah.

Diam, bukan bermakna redha. Uskut alamatur redha tak boleh digunapakai dalam keadaan ni. Rakyat ada kuasa sebenarnya. Tapi kenapa sampai sekarang kuasa rakyat ni masih lagi tak nampak kesan pada negara kita Malaysia?

Ah..! Aku dah muak dengan semua ni. Semua pasal politik. Kalau bukan pembangkang makimaki kerajaan, kerajaan yang makimaki pembangkang. Kalau ada usaha kebaikan, semua nak mengaku parti sendiri yang buat. Kalau ada yang tak kena, masingmasing tuding jari parti politik lain yang buat. Apa ni? Tak boleh ke semua bersatu atas nama Islam dan rakyat Malaysia. Negara Malaysia ni siapa yang punya? Kau ke? Aku ke? Kita semua, ok!

Ok, takmo marahmarah. Nanti kene darah tinggi pulak. So, kesimpulannya, rezeki tu kan Allah yang bagi. Jangan risau. Allah yang bagi. Bukan kerajaan. Jangan risau, ok.

Dalam keadaan aku yang gaji bulanan cumalah 2k++ yang aku ni dah boleh dianggap sebagai papa kedana pada abad sekarang ni, di samping aku menabung minimum RM5 sehari, aku pun kena lah berjimatcermat. Contohnya, pakai kereta, tak payah pasang ekon kecuali dah panas melecurlecur atau hujan mencurahcurah ke ladang gandum. Walaupun aku rasa effect penjimatan tu agak minimum, tapi boleh laaaaahhhh~

Antara lain, aku makan pun ala kadar je. Walaupun aku rasa dah ambik sikiiiit je lauk, cas harga tetap lah mahal nak mamfus. Sabar je lah kan. Memang jarang makan kat luar. Masak sendiri dan makan kat rumah dengan suami lagi best. Jimat, selamat dan berkat bergandaganda!

Kat rumah pulak, tak payah pasang lampu banyakbanyak. Cukuplah sekadar aku nampak bayangbayang suami aku kat rumah. Tak nampak hidung pun takpe. Huhuhu..!! Lampu kat luar rumah pulak, tak payah pasang. Tumpang cahaya dari lampu jiran sebelah je. Jimat katanya…. Basuh baju, seminggu sekali atau 2 kali je. Bukan banyak pun baju. Tinggal 2 orang je kat rumah. Setakat hampir 3 bulan ni, tak pernah lagi bayar elektrik. Alhamdulillah… Kan Allah yang bagi rezeki.

Ah.. banyaknya nak kena cut cost. Kalau tak berjimatcermat, aku rasa, maunya aku merempat kat negara sendiri. Makan tak cukup, nak beli tu takde duit, beli ni takde duit. Banyak keinginan sendiri tak dapat dipenuhi tapi Alhamdulillah, semua keperluan masih mampu dipenuhi walaupun dalam keadaan ala kadar.

Jangan lupa!! Rezeki tu, Allah yang bagi. Hey orang di sana! Ingat ye. Aku tak pernah redha! Jumpa kau, kau, kau, kau semua kat akhirat nanti!