Friday, May 27, 2011

Bulan Istimewa si Bulan Mei ~ I LOVE U MOM!~

Hari Ibu, Hari Guru dan Hari Lahir. Pergh~ Malatopz la. Special month for my mom, Puan Hajjah Siti Masitah.

Aku tak sambut hari ibu.Sebab aku sambut hari emak. Tapi hari-hari la sepatutnya hari emak kan? Ape la akuni. Kenapa mesti ada hari ibu? Hm.. Tah la. Macam hari guru jugak la. Kenapa mesti ada hari guru? Takpe la. Semua orang ada pendapat masing-masing.

16 Mei 2011. Seperti biase, mesti mak akan dapat berbakul-bakul hadiah. Tahun ni aku tak dapat nak tolong mak bukak hadiah. Sebab aku pun sambut hari guru jugak kat SK Seri Kundang. Hehe.. Tapi hadiah aku, tentu-tentu la tak sebanyak hadiah mak.Baru sebulan aku keje.

27 Mei 2011. Selamat hari lahir mak. Umur mak dah 56, tapi mak tetap nampak mude. Hehe.. Kembang la tu.Sebenarnye, aku tak tau nak bagi hadiah ape kat mak.Yela, sebab duit belanje hari-hari pun mak yang support. Kalau aku beli hadiah, sama la macam aku tolong mak beli hadiah. Sebab gune duit mak. Wawawa~ Tunggu la aku dapat gaji sendiri nanti.. Tapi mesti mak kate, ‘cukup la kalau dah tolong masak kat rumah.’ Haha.. Gitew..

Mak, terima kasih sebab dah membesarkan Siti. Mak tau tak, Siti tak pernah rasa yang Siti dah takde ayah.Mak bagi semuanya cukup. Lengkap. Sempurna. Sampai Siti pun lupe yang Siti dah takde ayah. Mak la ibu, mak la ayah. Ape yang kitorang adik beradik nak, mesti mak bagi. Kalau kitorang belajar main-main, mesti mak marah. Kalau kitorang gaduh, mesti mak marah. Kalau kitorang cakap benda tak elok, mesti mak cili mulut.

Mak, tengok la Siti sekarang. Siti baik kan? Siti tak jahat kan? Hehe.. Siti suka tolong orang. Siti pandai. Bijak. Cantik pulak tu. Ok, yang ni aku perasan je. Terima kasih mak. I love u soooo much! Muaaaah!

Ya Allah ya Rabb. Kau panjangkanlah umur ibuku. Kau rahmatilah hidupnya. Limpahkanlah rezeki yang baik untuknya. Permudahkanlah segalaurusannya. Panjangkan juga umurku supaya aku sempat untuk membalas segala jasanya. Berkati dan rahmatilah aku. Makbulkanlah permintaanku Ya Allah~

Wednesday, May 18, 2011

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod Akhir

Dahulu~

Bila tiba je hari guru, aku sangat teruja nak beli hadiah untuk cikgu. Selalunya, aku akan beli hadiah untuk semua cikgu yang ajar aku. Semua sekali. Tak terlepas walau seorang. Bagi aku, biarlah hadiah tu murah, asalkan semua cikgu dapat. Takde la yang kecik hati nanti.

Seronok tengok cikgu senyum dapat hadiah. Sambil bagi hadiah, sambil dapat nasihat daripada cikgu-cikgu: “Belajar betul-betul ye sayang..” Hehe.. Baik cikgu.. I love u..

Mak akan tanye nak berapa hadiah kali ni? Aku tinggal cakap je berapa. 16? 17? 20? Mak akan belikan. Aku la yang akan bertungkus lumus membalut. Selalunya, hadiah aku sama je dengan adik-adik aku punye. Haha.. Yela, satu company.

Kini~

Aku la cikgu. Dapat hadiah daripada murid-murid ni best rupenye. Tanda dia ingat kat kite. Tanda die suka kat kita. Yeke? Tak jugak la.. Dulu, aku bagi je kat cikgu sape-sape even aku tak suke. Hehe.. Janji, aku bagi. Tapi sebenarnye, bukan hadiah yang cikgu-cikgu nak. Tapi doa dan kejayaan anak-anak murid kite. Tapi tak dinafikan agak terasa jugak la kat anak murid yang tak bagi hadiah kat kite, tapi kat cikgu lain, die bagi pulak. Macam aku mengajar tak best je. Haha.. Tapi takpe la.

Kalau dulu, cikgu yang paling garang atau yang paling kite tak suke la kite akan ingat-ingat sampai sekarang kan? Dan sekarang, murid yang paling aku tak suke, yang paling nakal la yang aku akan paling ingat. Hehe.. Nuqman. Aku pernah campak buku die sebab die tipu aku. Die kate die tak bawak buku. Pulak tu, die dok kacau kawan-kawan lain buat keje. Later, I found out, die bawak buku tu. Mengamuk aku dalam kelas. Bila Hari Guru, die la murid pertama bagi aku hadiah. Terharu wehhh.. Huhu.. Nuqman, cikgu marah sebab cikgu sayang tau~

………………………

Rasanya belum terlambat untuk ucap Selamat Hari Guru kepada semua guru aku dari sekolah Taski sampai aku di Universiti. Even kawan-kawan yang sama-sama berjuang hingga grad. Semua adalah guru. Kawan-kawan la yang paaaaaaling banyak mengajar aku. Study group yang sememangnya tradisi aku dan kawan-kawan di UIA. Tanpa study group tu, tak tau la apa jadi dengan aku sekarang. Happy Teacher’s Day kawan-kawan. I love u so strong~ Hehe..

Sunday, May 15, 2011

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod 5

International Islamic University Malaysia (2007-2011)

Masuk je main camp, terasa macam terkejut jugak la. Sebab apa? Sebab pakaian masing-masing semakin vogue. Gitew.. Main camp pulak lagi besar daripada Matric. Kalau dulu kat Matric, nak pegi library dari Mahallah Zainab pun dah terasa jauh. Nak pegi SMAWP lagi la terasa jauh. Sekali kat main camp, ha, hambek kau. Semua jauh. Sedih.. Sedih.. Nasib baik dapat Mahallah Sumayyah yang dekat dengan kulliyyah. Kalau dapat Mahallah Maryam sana, maunye aku mogok taknak pegi kelas. Hehe..

Tahun kedua, dengan beraninya aku bawak kereta. Sepatutnya tak boleh bawak lagi. Dan dengan sebab itu, banyak kali la jugak aku kene saman.. Sepanjang aku di UIA Gombak, ade la 10 saman terkumpul. Hebat sungguh diriku ini. Ni termasuk saman tak register electrical items.



Selama 4 tahun aku menuntut dengan ilmuwan di AIKOL. Semuanya hebat laksana Hang Jebat. InysaAllah selagi jasad dikandung badan, jasa kalian sentiasa dalam ingatan.

Dr Ida Madieha, thanks sebab bagi saya A untuk Contract Law 1. Begitu juga Dr Mohaimin. Walaupun tak dapat A untuk Contract Law 2, saya tetap seronok masuk kelas Dr. Lagi-lagi kelas tutorial. Enjoy saja..

Madam Naimah, Madam Zarina yang mengajar Tort 1 dan Tort 2.. Walaupun Torts Law bukan la minat saya, tapi ilmu yang anda berikan, sangat-sangat saya hargai. Terima kasih Madams.

Madam Maizatun yang lemah lembut mengajar Malaysian Legal System sentiasa akan menjadi idaman setiap student. Hehe.. Madam, kalau Madam nak tau, nota MLS la yang paling saya suke sebab Madam cakap seketul-seketul. Sempat saya salin semua. Hehe..

Dr Zaid, Dr Naim, Dr Abdallahi, Dr Shafai, Dr Hafiz yang mengajar subject Shariah.. Terima kasih. InsyaAllah saya akan proceed ke shariah lepas ni.

Madam Rusni yang sangat sporting pakar Islamic Banking and Takaful. Madam, saya admire jam berlian Madam. Hehe.. Saya teringin nak jadi SAC. Keep in touch ye Madam. Love you..

Pasangan suami isteri Dr Baharuddin dan Dr Mahanoon. Tenaga pengajar Criminal Law yang paling aku minat. Walaupun diorang ni scary marry, tapi aku still suke tau. Dr Baha selalu cakap: ‘Use your common sense! Don’t be like a parrot!’ Kecut perut dengar. Haha.. Jarang sekali yang dapat A subject Criminal. Die kate, kalau dapat A tu, taraf professor. Kalau dapat B, taraf lecturer. Dapat C, tu taraf student. Ciss! Aku redha.. Huhu..

Pasangan suami isteri Dr Zulfakar dan Dr Normi mengajar Evidence and Procedure in Shariah Court. Sungguh la sporting… Tak tau nak cakap camne. Haha.. Group aku pulak jadi favourite Madam dalam tutorial. Hehe.. Sila la jeles ye. Love you la Madam.

Dr Shamrahayu, Prof Ibrahim, Dr Khairil Azmin pulak pengajar Constitutional Law. Argh.. Memang subject yang paling bosan dalam hidup aku. Walau sebest mana pun lecturers ajar, aku tetap tak minat. I’m sorry.. (Amir raja lawak). Hehe..

Public International Law? Sangat la best bila belajar dengan Dr Hisham. Sangat faham dan dia pun sangat sporting. Dengan Prof Ghafur? Dia comel. Haha.. Anyway, memang subject ni antara yang aku paling minat.

Madam Azlinor dan Dr Azmi pulak ajar Land Law. Walaupun Land ni best, tapi still aku tak berapa nak minat. Tapi ada hati la kan nak practice conveyencing nanti. Verangan, ok!

Madam Halyani dan Prof Aiman Nariman ajar Company Law. Subject yang paling ditakuti oleh 3rd year student. Begitu juga aku. Tapi sebenarnye senang je kot. Tu pun aku exam-oriented je. Hehe..

Madam Juriah dan Madam Duryana. Mengajar subject yang paling penting dalam court. Civil Procedure. Walaupun macam leceh sikit, tapi, kene terima hakikat subject ini paling penting. Ok, sekian terima kasih.

Dr Abdul Rahman ajar subject Criminal Procedure. Sir, I like your style. Carry Mark pun saya suke. Thanks sir for everything. Sangat sporting and supportive. As well as Dr Rani, Sir Raja Badrol Hisham. Gandingan mantap untuk Criminal Procedure.

Evidence Law? Hm.. Prof Akram, Sir Nazri, Madam Shahnaz, Sir Ismail dan Dr Zulfakar. Sir, I don’t know why I can’t get an A for the subject. I’ve tried the best and I expect higher marks. Tapi tak tau la kenapa. Though I love this subject sooooo much. I’ve paid full attention in the class, but stil.. *sigh* Hm.. You know best sirs and madam. Thanks for everything~

Lecturer yang amat professional dalam mengajar Professioanal Practice; Mr Baharuddin. Wow~ Dalam kelas, tak lepas daripada mengantuk. Muka nampak garang, slang dia, susah sikit nak faham. Tapi.. Dia sangat la lenient. Markah? Sangat la senang nak dapat. Hehe.. Begitu juga dengan Mr Naim. Both are the best!

Walaupun some of the lecturers tak mengajar aku, tapi aku agak rapat dengan dorang. Antaranya, Dr Iqbal. Kenal die melalui Raihana. Ada la kesahnya. Tak cukup nak cerita kat sini. Dr Iqbal ni, cakap main lepas je. Aku ni ha, banyak kali la kene kutuk. Kow2 punye. Tapi aku kene tabah. Lecturer tu. Haha.. Ala, Dr Iqbal tu nampak je camtu. Walaupun die macam sarcastic sikit, tapi die baik. Ok je die selama aku kenal die. Terima kasih Dr sebab layan saya macam student Dr sendiri. Hehe..

Begitu juga dengan Madam Ramizah. Dia ni macam mother instinct sikit. Selesa je kalau bersembang dengan dia. Memahami, sporting. Ramai student rapat dengan dia. Thanks Madam atas semua nasihat Madam. Jasa Madam, takkan saya lupakan, insyaAllah~

Untuk subject elective, Madam Puteri Nemie yang ajar Medical law yang sangat susah tapi best. Prof Syed Khalid Rashid yang ajar Alternative Dispute Resolution. Walaupun aku asyik tido je dalam kelas tu, tapi aku tetap enjoy. Audit subject, Commercial Law. Thanks and credit to Madam Mahanoon. I'm sorry Madam for making you mad once in the class just because I'm auditing student. So sorry Madam...


bersambung..

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod 4

Matriculation of IIUM, Petaling Jaya (2005-2006)

Laws? Kenapa pilih laws? Sebab result account aku tak best sangat. Kalau tak, aku ambik accounting je. Tapi Alhamdulillah, pilih laws sebagai pilihan pertama dan terpilih…. Yahoo dapat masuk UIA…!! Memang cita-cita nak masuk UIA pun. Kawan-kawan yang lebih banyak A dalam SPM, ramai yang tak dapat tawaran UPU. Ni la nama rezeki. Kan? Kan?

Sebelum dapat tawaran UPU, aku dah masuk form 6 kat SMKA Simpang Lima. Yela, kot-kot la aku tak dapat Uni. Huhu… Dah la result ciput je. Tapi bila dapat je offer, terus aku tinggalkan SMKA tersebut. Hehe..

Ni la first time aku duduk hostel selama aku bersekolah. Sian kan aku? Tapi aku tak sedih pun. Tak homesick pun. Hebat kan? Roommate aku yang lain semua ala-ala homesick. Mula-mula tu, aku pun tak tau ape maksud homesick. Haha.. Tak pernah dengar pun. Aku seronok masuk hostel sebab bilik selesa, tandas dan bilik air pun selesa. So, tak terasa sangat la kesusahan dok kat hostel ni. Overall, ok je. Ecewah, macam pengkritik Akademi Fantasiot la pulak.

Lecturers? Erm… Bismillah~ Semoga ingat semua. Hehe…

Ok, start dengan kelas English. Erm.. Madam Zainiyah Norita je aku ingat. Sebab kat Gombak, die jugak yang ajar EAP. Yang lain, aku ingat kot muka. Nama je tak ingat. Kejinye diri ini…. Huhu…

Kelas Arabic pulak, yang aku ingat, Ustaz… Ustaz.. Homaigod. Aku lupa terus. Ya ampun.. Adoi, adoi. Erm.. Camne ye. Serius tak ingat. Mintak maaf semua.. walaubagaimana pun, aku sangat menghargai ilmu yang diberikan dan kenangan-kenangan semasa belajar. InsyaAllah..

Kelas core course, teringat kat Madam Muzhirah. Orang semua kata Madam ni macam emo je. Tapi gigih jugak la belajar dengan die. Kene tahan telinga sikit sebab die agak lazer orangnye. Hehe.. Strict? Aku rasa, kalau kita buat salah, tentu la salah kan. Kalau buat betul, tentula ada ganjarannya. Ape ade hal.. Banyak yang aku belajar dalam kelas Basic Legal Method.

Madam Suhaili yang mengajar General Principle of Laws, Madam Mizan yang mengajar Introduction to Law, Madam Bad yang mengajar Islamic Legal History. Teringat jugak kat Miss Naz yang mengajar Criminal Law. Agak scary jugak la dengan die. Huhu..

Erm, sape lagi ye? Rase-rasenye macam ramai lagi. Ha! Dr Khir Ngadirun ajar Law Society. Best belajar dengan die. Sangat la sporting, ok… Yang paling aku ingat, satu hari tu, kelas takde aircond. Kelas die mula-mula sekali. Pagi-pagi gitu.. Pastu die tanye kitorang, dah sarapan belum? Kitorang mesti la jawab belum kan? Mana pernah sudah. Haha.. Then die kate, ‘Ok, semua boleh pegi Kantin B. Makan la apa-apa. Saya belanja semua orang.’ Hehe.. Best kan?

MUET? Ala, dapat band 3 je pun.. Ape la sangat. Majority dapat 3. Kire standard la kan. Haha.. 2 tahun aku kat Matric. Sepatutnya 1 ½ je. Tapi sebab aku kene ambik Arabic sampai level 4, aku kene adjust sikit la jadual. Taknak pack sangat. Ramai jugak kawan-kawan aku yang extend 1 semester lagi.


bersambung...

Saturday, May 14, 2011

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod 3

Sekolah Agama Menengah Pasir Panjang (2000-2004)

Bila habis sekolah rendah, tak bermakna tak jumpa dah dengan kawan-kawan. Maka, berlambak-lambak la yang masuk sekolah SAMPP. Haha… Berlonggok-longgok. Ada jugak la yang masuk SMK yang lain. Tak kurang jugak yang masuk SMKA. Masing-masing ada arah tujuan masing-masing. Aku bersyukur dapat masuk sekolah ni. Bessssttt!

Dapat jumpa kawan-kawan dari sekolah rendah yang lain. Kira macam boleh kenal lebih ramai kawan lagi la. Sejak sekolah Taski, sekolah rendah, tak pernah pindah-pindah sekolah. Muka kawan tu je la aku ngadap selama aku kat situ.

Jadi pengawas masa form 4. Form 5 terus jadi penolong ketua pengawas. Biasela, muke ganas. Muahah…!! Ada sorang junior ni anti dengan aku sampai sekarang sebab aku buli die masa orientasi. Haha.. Lantak ko la.

Cikgu Azam, mengajar Kemahiran Hidup. Pertama kali masuk kelas, aku dah kene cubit. Pergh..!! Sedap weh. Sebab ape? Sebab lambat bukak buku teks. Huwaaa… Mama… Sejak tu la bila kelas die je, semua takut.

Tak kurang juga Ustaz Nasaruddin. Yang ni lagi la. The Rock SAMPP. Memang ganas. Sekali kene pelempang demam seminggu. Sapa tak hafaz ayat, memang kene la. Siap je la korang. Haha..

Ustaz Marwan, pengetua sekolah. Mana-mana dia pegi, kat tangan mesti ade rotan. Rotan kecik? Oh tidakkk… Rotan yang besar punye. Sebesar genggam tangan korang. Dia best mengajar Usul Fiqh dengan Fiqh Tauhid. Pulak tu, ujian pertengahan tahun dua-dua subjek tu aku fail. Memang kene pukul la tapak tangan aku dengan rotan die. Tapi tak sakit punnnn… wek2~ Haha…

Ustazah Aropah yang sangat sporting, Cikgu Hawani, Ustazah Aishah, Teacher Rasidah dan Cikgu Azimah, graduan UIA juga. Ustaz Dawam yang tak habis-habis nak kata aku calon Puteri UMNO. Huh~ Cikgu Maharol, Cikgu Nizam, Ustazah Suraya.. Sape lagi. Isk, ramai lagi.. Ramai… Ha, Ustazah Rosnah jangan dilupakan. Cikgu Jufri.. Hadoi, sape lagi ye? Ramai weh, ramai. Tak tersebut dah ni.

PMR? 1A je kot. SPM? Haha.. Malu nak cakap. Tapi, untuk pengajaran buat semua, aku sudi bagitau. 3A 4B 4C je. Kalau malas, dapat la result macam aku. Kalau rajin, dapat la lebih sikit.. Tak gitu? Gitu kannn… Heheh..


bersambung...

Bulan Istimewa si Bulan Mei ~ I LOVE U MOM!~

2:03 PM

Hari Ibu, Hari Guru dan Hari Lahir. Pergh~ Malatopz la. Special month for my mom, Puan Hajjah Siti Masitah.

Aku tak sambut hari ibu.Sebab aku sambut hari emak. Tapi hari-hari la sepatutnya hari emak kan? Ape la akuni. Kenapa mesti ada hari ibu? Hm.. Tah la. Macam hari guru jugak la. Kenapa mesti ada hari guru? Takpe la. Semua orang ada pendapat masing-masing.

16 Mei 2011. Seperti biase, mesti mak akan dapat berbakul-bakul hadiah. Tahun ni aku tak dapat nak tolong mak bukak hadiah. Sebab aku pun sambut hari guru jugak kat SK Seri Kundang. Hehe.. Tapi hadiah aku, tentu-tentu la tak sebanyak hadiah mak.Baru sebulan aku keje.

27 Mei 2011. Selamat hari lahir mak. Umur mak dah 56, tapi mak tetap nampak mude. Hehe.. Kembang la tu.Sebenarnye, aku tak tau nak bagi hadiah ape kat mak.Yela, sebab duit belanje hari-hari pun mak yang support. Kalau aku beli hadiah, sama la macam aku tolong mak beli hadiah. Sebab gune duit mak. Wawawa~ Tunggu la aku dapat gaji sendiri nanti.. Tapi mesti mak kate, ‘cukup la kalau dah tolong masak kat rumah.’ Haha.. Gitew..

Mak, terima kasih sebab dah membesarkan Siti. Mak tau tak, Siti tak pernah rasa yang Siti dah takde ayah.Mak bagi semuanya cukup. Lengkap. Sempurna. Sampai Siti pun lupe yang Siti dah takde ayah. Mak la ibu, mak la ayah. Ape yang kitorang adik beradik nak, mesti mak bagi. Kalau kitorang belajar main-main, mesti mak marah. Kalau kitorang gaduh, mesti mak marah. Kalau kitorang cakap benda tak elok, mesti mak cili mulut.

Mak, tengok la Siti sekarang. Siti baik kan? Siti tak jahat kan? Hehe.. Siti suka tolong orang. Siti pandai. Bijak. Cantik pulak tu. Ok, yang ni aku perasan je. Terima kasih mak. I love u soooo much! Muaaaah!

Ya Allah ya Rabb. Kau panjangkanlah umur ibuku. Kau rahmatilah hidupnya. Limpahkanlah rezeki yang baik untuknya. Permudahkanlah segalaurusannya. Panjangkan juga umurku supaya aku sempat untuk membalas segala jasanya. Berkati dan rahmatilah aku. Makbulkanlah permintaanku Ya Allah~

Read On 0 comments

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod Akhir

5:18 PM

Dahulu~

Bila tiba je hari guru, aku sangat teruja nak beli hadiah untuk cikgu. Selalunya, aku akan beli hadiah untuk semua cikgu yang ajar aku. Semua sekali. Tak terlepas walau seorang. Bagi aku, biarlah hadiah tu murah, asalkan semua cikgu dapat. Takde la yang kecik hati nanti.

Seronok tengok cikgu senyum dapat hadiah. Sambil bagi hadiah, sambil dapat nasihat daripada cikgu-cikgu: “Belajar betul-betul ye sayang..” Hehe.. Baik cikgu.. I love u..

Mak akan tanye nak berapa hadiah kali ni? Aku tinggal cakap je berapa. 16? 17? 20? Mak akan belikan. Aku la yang akan bertungkus lumus membalut. Selalunya, hadiah aku sama je dengan adik-adik aku punye. Haha.. Yela, satu company.

Kini~

Aku la cikgu. Dapat hadiah daripada murid-murid ni best rupenye. Tanda dia ingat kat kite. Tanda die suka kat kita. Yeke? Tak jugak la.. Dulu, aku bagi je kat cikgu sape-sape even aku tak suke. Hehe.. Janji, aku bagi. Tapi sebenarnye, bukan hadiah yang cikgu-cikgu nak. Tapi doa dan kejayaan anak-anak murid kite. Tapi tak dinafikan agak terasa jugak la kat anak murid yang tak bagi hadiah kat kite, tapi kat cikgu lain, die bagi pulak. Macam aku mengajar tak best je. Haha.. Tapi takpe la.

Kalau dulu, cikgu yang paling garang atau yang paling kite tak suke la kite akan ingat-ingat sampai sekarang kan? Dan sekarang, murid yang paling aku tak suke, yang paling nakal la yang aku akan paling ingat. Hehe.. Nuqman. Aku pernah campak buku die sebab die tipu aku. Die kate die tak bawak buku. Pulak tu, die dok kacau kawan-kawan lain buat keje. Later, I found out, die bawak buku tu. Mengamuk aku dalam kelas. Bila Hari Guru, die la murid pertama bagi aku hadiah. Terharu wehhh.. Huhu.. Nuqman, cikgu marah sebab cikgu sayang tau~

………………………

Rasanya belum terlambat untuk ucap Selamat Hari Guru kepada semua guru aku dari sekolah Taski sampai aku di Universiti. Even kawan-kawan yang sama-sama berjuang hingga grad. Semua adalah guru. Kawan-kawan la yang paaaaaaling banyak mengajar aku. Study group yang sememangnya tradisi aku dan kawan-kawan di UIA. Tanpa study group tu, tak tau la apa jadi dengan aku sekarang. Happy Teacher’s Day kawan-kawan. I love u so strong~ Hehe..

Read On 0 comments

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod 5

9:39 PM
International Islamic University Malaysia (2007-2011)

Masuk je main camp, terasa macam terkejut jugak la. Sebab apa? Sebab pakaian masing-masing semakin vogue. Gitew.. Main camp pulak lagi besar daripada Matric. Kalau dulu kat Matric, nak pegi library dari Mahallah Zainab pun dah terasa jauh. Nak pegi SMAWP lagi la terasa jauh. Sekali kat main camp, ha, hambek kau. Semua jauh. Sedih.. Sedih.. Nasib baik dapat Mahallah Sumayyah yang dekat dengan kulliyyah. Kalau dapat Mahallah Maryam sana, maunye aku mogok taknak pegi kelas. Hehe..

Tahun kedua, dengan beraninya aku bawak kereta. Sepatutnya tak boleh bawak lagi. Dan dengan sebab itu, banyak kali la jugak aku kene saman.. Sepanjang aku di UIA Gombak, ade la 10 saman terkumpul. Hebat sungguh diriku ini. Ni termasuk saman tak register electrical items.



Selama 4 tahun aku menuntut dengan ilmuwan di AIKOL. Semuanya hebat laksana Hang Jebat. InysaAllah selagi jasad dikandung badan, jasa kalian sentiasa dalam ingatan.

Dr Ida Madieha, thanks sebab bagi saya A untuk Contract Law 1. Begitu juga Dr Mohaimin. Walaupun tak dapat A untuk Contract Law 2, saya tetap seronok masuk kelas Dr. Lagi-lagi kelas tutorial. Enjoy saja..

Madam Naimah, Madam Zarina yang mengajar Tort 1 dan Tort 2.. Walaupun Torts Law bukan la minat saya, tapi ilmu yang anda berikan, sangat-sangat saya hargai. Terima kasih Madams.

Madam Maizatun yang lemah lembut mengajar Malaysian Legal System sentiasa akan menjadi idaman setiap student. Hehe.. Madam, kalau Madam nak tau, nota MLS la yang paling saya suke sebab Madam cakap seketul-seketul. Sempat saya salin semua. Hehe..

Dr Zaid, Dr Naim, Dr Abdallahi, Dr Shafai, Dr Hafiz yang mengajar subject Shariah.. Terima kasih. InsyaAllah saya akan proceed ke shariah lepas ni.

Madam Rusni yang sangat sporting pakar Islamic Banking and Takaful. Madam, saya admire jam berlian Madam. Hehe.. Saya teringin nak jadi SAC. Keep in touch ye Madam. Love you..

Pasangan suami isteri Dr Baharuddin dan Dr Mahanoon. Tenaga pengajar Criminal Law yang paling aku minat. Walaupun diorang ni scary marry, tapi aku still suke tau. Dr Baha selalu cakap: ‘Use your common sense! Don’t be like a parrot!’ Kecut perut dengar. Haha.. Jarang sekali yang dapat A subject Criminal. Die kate, kalau dapat A tu, taraf professor. Kalau dapat B, taraf lecturer. Dapat C, tu taraf student. Ciss! Aku redha.. Huhu..

Pasangan suami isteri Dr Zulfakar dan Dr Normi mengajar Evidence and Procedure in Shariah Court. Sungguh la sporting… Tak tau nak cakap camne. Haha.. Group aku pulak jadi favourite Madam dalam tutorial. Hehe.. Sila la jeles ye. Love you la Madam.

Dr Shamrahayu, Prof Ibrahim, Dr Khairil Azmin pulak pengajar Constitutional Law. Argh.. Memang subject yang paling bosan dalam hidup aku. Walau sebest mana pun lecturers ajar, aku tetap tak minat. I’m sorry.. (Amir raja lawak). Hehe..

Public International Law? Sangat la best bila belajar dengan Dr Hisham. Sangat faham dan dia pun sangat sporting. Dengan Prof Ghafur? Dia comel. Haha.. Anyway, memang subject ni antara yang aku paling minat.

Madam Azlinor dan Dr Azmi pulak ajar Land Law. Walaupun Land ni best, tapi still aku tak berapa nak minat. Tapi ada hati la kan nak practice conveyencing nanti. Verangan, ok!

Madam Halyani dan Prof Aiman Nariman ajar Company Law. Subject yang paling ditakuti oleh 3rd year student. Begitu juga aku. Tapi sebenarnye senang je kot. Tu pun aku exam-oriented je. Hehe..

Madam Juriah dan Madam Duryana. Mengajar subject yang paling penting dalam court. Civil Procedure. Walaupun macam leceh sikit, tapi, kene terima hakikat subject ini paling penting. Ok, sekian terima kasih.

Dr Abdul Rahman ajar subject Criminal Procedure. Sir, I like your style. Carry Mark pun saya suke. Thanks sir for everything. Sangat sporting and supportive. As well as Dr Rani, Sir Raja Badrol Hisham. Gandingan mantap untuk Criminal Procedure.

Evidence Law? Hm.. Prof Akram, Sir Nazri, Madam Shahnaz, Sir Ismail dan Dr Zulfakar. Sir, I don’t know why I can’t get an A for the subject. I’ve tried the best and I expect higher marks. Tapi tak tau la kenapa. Though I love this subject sooooo much. I’ve paid full attention in the class, but stil.. *sigh* Hm.. You know best sirs and madam. Thanks for everything~

Lecturer yang amat professional dalam mengajar Professioanal Practice; Mr Baharuddin. Wow~ Dalam kelas, tak lepas daripada mengantuk. Muka nampak garang, slang dia, susah sikit nak faham. Tapi.. Dia sangat la lenient. Markah? Sangat la senang nak dapat. Hehe.. Begitu juga dengan Mr Naim. Both are the best!

Walaupun some of the lecturers tak mengajar aku, tapi aku agak rapat dengan dorang. Antaranya, Dr Iqbal. Kenal die melalui Raihana. Ada la kesahnya. Tak cukup nak cerita kat sini. Dr Iqbal ni, cakap main lepas je. Aku ni ha, banyak kali la kene kutuk. Kow2 punye. Tapi aku kene tabah. Lecturer tu. Haha.. Ala, Dr Iqbal tu nampak je camtu. Walaupun die macam sarcastic sikit, tapi die baik. Ok je die selama aku kenal die. Terima kasih Dr sebab layan saya macam student Dr sendiri. Hehe..

Begitu juga dengan Madam Ramizah. Dia ni macam mother instinct sikit. Selesa je kalau bersembang dengan dia. Memahami, sporting. Ramai student rapat dengan dia. Thanks Madam atas semua nasihat Madam. Jasa Madam, takkan saya lupakan, insyaAllah~

Untuk subject elective, Madam Puteri Nemie yang ajar Medical law yang sangat susah tapi best. Prof Syed Khalid Rashid yang ajar Alternative Dispute Resolution. Walaupun aku asyik tido je dalam kelas tu, tapi aku tetap enjoy. Audit subject, Commercial Law. Thanks and credit to Madam Mahanoon. I'm sorry Madam for making you mad once in the class just because I'm auditing student. So sorry Madam...


bersambung..
Read On 0 comments

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod 4

12:43 AM

Matriculation of IIUM, Petaling Jaya (2005-2006)

Laws? Kenapa pilih laws? Sebab result account aku tak best sangat. Kalau tak, aku ambik accounting je. Tapi Alhamdulillah, pilih laws sebagai pilihan pertama dan terpilih…. Yahoo dapat masuk UIA…!! Memang cita-cita nak masuk UIA pun. Kawan-kawan yang lebih banyak A dalam SPM, ramai yang tak dapat tawaran UPU. Ni la nama rezeki. Kan? Kan?

Sebelum dapat tawaran UPU, aku dah masuk form 6 kat SMKA Simpang Lima. Yela, kot-kot la aku tak dapat Uni. Huhu… Dah la result ciput je. Tapi bila dapat je offer, terus aku tinggalkan SMKA tersebut. Hehe..

Ni la first time aku duduk hostel selama aku bersekolah. Sian kan aku? Tapi aku tak sedih pun. Tak homesick pun. Hebat kan? Roommate aku yang lain semua ala-ala homesick. Mula-mula tu, aku pun tak tau ape maksud homesick. Haha.. Tak pernah dengar pun. Aku seronok masuk hostel sebab bilik selesa, tandas dan bilik air pun selesa. So, tak terasa sangat la kesusahan dok kat hostel ni. Overall, ok je. Ecewah, macam pengkritik Akademi Fantasiot la pulak.

Lecturers? Erm… Bismillah~ Semoga ingat semua. Hehe…

Ok, start dengan kelas English. Erm.. Madam Zainiyah Norita je aku ingat. Sebab kat Gombak, die jugak yang ajar EAP. Yang lain, aku ingat kot muka. Nama je tak ingat. Kejinye diri ini…. Huhu…

Kelas Arabic pulak, yang aku ingat, Ustaz… Ustaz.. Homaigod. Aku lupa terus. Ya ampun.. Adoi, adoi. Erm.. Camne ye. Serius tak ingat. Mintak maaf semua.. walaubagaimana pun, aku sangat menghargai ilmu yang diberikan dan kenangan-kenangan semasa belajar. InsyaAllah..

Kelas core course, teringat kat Madam Muzhirah. Orang semua kata Madam ni macam emo je. Tapi gigih jugak la belajar dengan die. Kene tahan telinga sikit sebab die agak lazer orangnye. Hehe.. Strict? Aku rasa, kalau kita buat salah, tentu la salah kan. Kalau buat betul, tentula ada ganjarannya. Ape ade hal.. Banyak yang aku belajar dalam kelas Basic Legal Method.

Madam Suhaili yang mengajar General Principle of Laws, Madam Mizan yang mengajar Introduction to Law, Madam Bad yang mengajar Islamic Legal History. Teringat jugak kat Miss Naz yang mengajar Criminal Law. Agak scary jugak la dengan die. Huhu..

Erm, sape lagi ye? Rase-rasenye macam ramai lagi. Ha! Dr Khir Ngadirun ajar Law Society. Best belajar dengan die. Sangat la sporting, ok… Yang paling aku ingat, satu hari tu, kelas takde aircond. Kelas die mula-mula sekali. Pagi-pagi gitu.. Pastu die tanye kitorang, dah sarapan belum? Kitorang mesti la jawab belum kan? Mana pernah sudah. Haha.. Then die kate, ‘Ok, semua boleh pegi Kantin B. Makan la apa-apa. Saya belanja semua orang.’ Hehe.. Best kan?

MUET? Ala, dapat band 3 je pun.. Ape la sangat. Majority dapat 3. Kire standard la kan. Haha.. 2 tahun aku kat Matric. Sepatutnya 1 ½ je. Tapi sebab aku kene ambik Arabic sampai level 4, aku kene adjust sikit la jadual. Taknak pack sangat. Ramai jugak kawan-kawan aku yang extend 1 semester lagi.


bersambung...

Read On 0 comments

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod 3

12:50 AM

Sekolah Agama Menengah Pasir Panjang (2000-2004)

Bila habis sekolah rendah, tak bermakna tak jumpa dah dengan kawan-kawan. Maka, berlambak-lambak la yang masuk sekolah SAMPP. Haha… Berlonggok-longgok. Ada jugak la yang masuk SMK yang lain. Tak kurang jugak yang masuk SMKA. Masing-masing ada arah tujuan masing-masing. Aku bersyukur dapat masuk sekolah ni. Bessssttt!

Dapat jumpa kawan-kawan dari sekolah rendah yang lain. Kira macam boleh kenal lebih ramai kawan lagi la. Sejak sekolah Taski, sekolah rendah, tak pernah pindah-pindah sekolah. Muka kawan tu je la aku ngadap selama aku kat situ.

Jadi pengawas masa form 4. Form 5 terus jadi penolong ketua pengawas. Biasela, muke ganas. Muahah…!! Ada sorang junior ni anti dengan aku sampai sekarang sebab aku buli die masa orientasi. Haha.. Lantak ko la.

Cikgu Azam, mengajar Kemahiran Hidup. Pertama kali masuk kelas, aku dah kene cubit. Pergh..!! Sedap weh. Sebab ape? Sebab lambat bukak buku teks. Huwaaa… Mama… Sejak tu la bila kelas die je, semua takut.

Tak kurang juga Ustaz Nasaruddin. Yang ni lagi la. The Rock SAMPP. Memang ganas. Sekali kene pelempang demam seminggu. Sapa tak hafaz ayat, memang kene la. Siap je la korang. Haha..

Ustaz Marwan, pengetua sekolah. Mana-mana dia pegi, kat tangan mesti ade rotan. Rotan kecik? Oh tidakkk… Rotan yang besar punye. Sebesar genggam tangan korang. Dia best mengajar Usul Fiqh dengan Fiqh Tauhid. Pulak tu, ujian pertengahan tahun dua-dua subjek tu aku fail. Memang kene pukul la tapak tangan aku dengan rotan die. Tapi tak sakit punnnn… wek2~ Haha…

Ustazah Aropah yang sangat sporting, Cikgu Hawani, Ustazah Aishah, Teacher Rasidah dan Cikgu Azimah, graduan UIA juga. Ustaz Dawam yang tak habis-habis nak kata aku calon Puteri UMNO. Huh~ Cikgu Maharol, Cikgu Nizam, Ustazah Suraya.. Sape lagi. Isk, ramai lagi.. Ramai… Ha, Ustazah Rosnah jangan dilupakan. Cikgu Jufri.. Hadoi, sape lagi ye? Ramai weh, ramai. Tak tersebut dah ni.

PMR? 1A je kot. SPM? Haha.. Malu nak cakap. Tapi, untuk pengajaran buat semua, aku sudi bagitau. 3A 4B 4C je. Kalau malas, dapat la result macam aku. Kalau rajin, dapat la lebih sikit.. Tak gitu? Gitu kannn… Heheh..


bersambung...

Read On 0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, May 27, 2011

Bulan Istimewa si Bulan Mei ~ I LOVE U MOM!~

Hari Ibu, Hari Guru dan Hari Lahir. Pergh~ Malatopz la. Special month for my mom, Puan Hajjah Siti Masitah.

Aku tak sambut hari ibu.Sebab aku sambut hari emak. Tapi hari-hari la sepatutnya hari emak kan? Ape la akuni. Kenapa mesti ada hari ibu? Hm.. Tah la. Macam hari guru jugak la. Kenapa mesti ada hari guru? Takpe la. Semua orang ada pendapat masing-masing.

16 Mei 2011. Seperti biase, mesti mak akan dapat berbakul-bakul hadiah. Tahun ni aku tak dapat nak tolong mak bukak hadiah. Sebab aku pun sambut hari guru jugak kat SK Seri Kundang. Hehe.. Tapi hadiah aku, tentu-tentu la tak sebanyak hadiah mak.Baru sebulan aku keje.

27 Mei 2011. Selamat hari lahir mak. Umur mak dah 56, tapi mak tetap nampak mude. Hehe.. Kembang la tu.Sebenarnye, aku tak tau nak bagi hadiah ape kat mak.Yela, sebab duit belanje hari-hari pun mak yang support. Kalau aku beli hadiah, sama la macam aku tolong mak beli hadiah. Sebab gune duit mak. Wawawa~ Tunggu la aku dapat gaji sendiri nanti.. Tapi mesti mak kate, ‘cukup la kalau dah tolong masak kat rumah.’ Haha.. Gitew..

Mak, terima kasih sebab dah membesarkan Siti. Mak tau tak, Siti tak pernah rasa yang Siti dah takde ayah.Mak bagi semuanya cukup. Lengkap. Sempurna. Sampai Siti pun lupe yang Siti dah takde ayah. Mak la ibu, mak la ayah. Ape yang kitorang adik beradik nak, mesti mak bagi. Kalau kitorang belajar main-main, mesti mak marah. Kalau kitorang gaduh, mesti mak marah. Kalau kitorang cakap benda tak elok, mesti mak cili mulut.

Mak, tengok la Siti sekarang. Siti baik kan? Siti tak jahat kan? Hehe.. Siti suka tolong orang. Siti pandai. Bijak. Cantik pulak tu. Ok, yang ni aku perasan je. Terima kasih mak. I love u soooo much! Muaaaah!

Ya Allah ya Rabb. Kau panjangkanlah umur ibuku. Kau rahmatilah hidupnya. Limpahkanlah rezeki yang baik untuknya. Permudahkanlah segalaurusannya. Panjangkan juga umurku supaya aku sempat untuk membalas segala jasanya. Berkati dan rahmatilah aku. Makbulkanlah permintaanku Ya Allah~

Wednesday, May 18, 2011

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod Akhir

Dahulu~

Bila tiba je hari guru, aku sangat teruja nak beli hadiah untuk cikgu. Selalunya, aku akan beli hadiah untuk semua cikgu yang ajar aku. Semua sekali. Tak terlepas walau seorang. Bagi aku, biarlah hadiah tu murah, asalkan semua cikgu dapat. Takde la yang kecik hati nanti.

Seronok tengok cikgu senyum dapat hadiah. Sambil bagi hadiah, sambil dapat nasihat daripada cikgu-cikgu: “Belajar betul-betul ye sayang..” Hehe.. Baik cikgu.. I love u..

Mak akan tanye nak berapa hadiah kali ni? Aku tinggal cakap je berapa. 16? 17? 20? Mak akan belikan. Aku la yang akan bertungkus lumus membalut. Selalunya, hadiah aku sama je dengan adik-adik aku punye. Haha.. Yela, satu company.

Kini~

Aku la cikgu. Dapat hadiah daripada murid-murid ni best rupenye. Tanda dia ingat kat kite. Tanda die suka kat kita. Yeke? Tak jugak la.. Dulu, aku bagi je kat cikgu sape-sape even aku tak suke. Hehe.. Janji, aku bagi. Tapi sebenarnye, bukan hadiah yang cikgu-cikgu nak. Tapi doa dan kejayaan anak-anak murid kite. Tapi tak dinafikan agak terasa jugak la kat anak murid yang tak bagi hadiah kat kite, tapi kat cikgu lain, die bagi pulak. Macam aku mengajar tak best je. Haha.. Tapi takpe la.

Kalau dulu, cikgu yang paling garang atau yang paling kite tak suke la kite akan ingat-ingat sampai sekarang kan? Dan sekarang, murid yang paling aku tak suke, yang paling nakal la yang aku akan paling ingat. Hehe.. Nuqman. Aku pernah campak buku die sebab die tipu aku. Die kate die tak bawak buku. Pulak tu, die dok kacau kawan-kawan lain buat keje. Later, I found out, die bawak buku tu. Mengamuk aku dalam kelas. Bila Hari Guru, die la murid pertama bagi aku hadiah. Terharu wehhh.. Huhu.. Nuqman, cikgu marah sebab cikgu sayang tau~

………………………

Rasanya belum terlambat untuk ucap Selamat Hari Guru kepada semua guru aku dari sekolah Taski sampai aku di Universiti. Even kawan-kawan yang sama-sama berjuang hingga grad. Semua adalah guru. Kawan-kawan la yang paaaaaaling banyak mengajar aku. Study group yang sememangnya tradisi aku dan kawan-kawan di UIA. Tanpa study group tu, tak tau la apa jadi dengan aku sekarang. Happy Teacher’s Day kawan-kawan. I love u so strong~ Hehe..

Sunday, May 15, 2011

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod 5

International Islamic University Malaysia (2007-2011)

Masuk je main camp, terasa macam terkejut jugak la. Sebab apa? Sebab pakaian masing-masing semakin vogue. Gitew.. Main camp pulak lagi besar daripada Matric. Kalau dulu kat Matric, nak pegi library dari Mahallah Zainab pun dah terasa jauh. Nak pegi SMAWP lagi la terasa jauh. Sekali kat main camp, ha, hambek kau. Semua jauh. Sedih.. Sedih.. Nasib baik dapat Mahallah Sumayyah yang dekat dengan kulliyyah. Kalau dapat Mahallah Maryam sana, maunye aku mogok taknak pegi kelas. Hehe..

Tahun kedua, dengan beraninya aku bawak kereta. Sepatutnya tak boleh bawak lagi. Dan dengan sebab itu, banyak kali la jugak aku kene saman.. Sepanjang aku di UIA Gombak, ade la 10 saman terkumpul. Hebat sungguh diriku ini. Ni termasuk saman tak register electrical items.



Selama 4 tahun aku menuntut dengan ilmuwan di AIKOL. Semuanya hebat laksana Hang Jebat. InysaAllah selagi jasad dikandung badan, jasa kalian sentiasa dalam ingatan.

Dr Ida Madieha, thanks sebab bagi saya A untuk Contract Law 1. Begitu juga Dr Mohaimin. Walaupun tak dapat A untuk Contract Law 2, saya tetap seronok masuk kelas Dr. Lagi-lagi kelas tutorial. Enjoy saja..

Madam Naimah, Madam Zarina yang mengajar Tort 1 dan Tort 2.. Walaupun Torts Law bukan la minat saya, tapi ilmu yang anda berikan, sangat-sangat saya hargai. Terima kasih Madams.

Madam Maizatun yang lemah lembut mengajar Malaysian Legal System sentiasa akan menjadi idaman setiap student. Hehe.. Madam, kalau Madam nak tau, nota MLS la yang paling saya suke sebab Madam cakap seketul-seketul. Sempat saya salin semua. Hehe..

Dr Zaid, Dr Naim, Dr Abdallahi, Dr Shafai, Dr Hafiz yang mengajar subject Shariah.. Terima kasih. InsyaAllah saya akan proceed ke shariah lepas ni.

Madam Rusni yang sangat sporting pakar Islamic Banking and Takaful. Madam, saya admire jam berlian Madam. Hehe.. Saya teringin nak jadi SAC. Keep in touch ye Madam. Love you..

Pasangan suami isteri Dr Baharuddin dan Dr Mahanoon. Tenaga pengajar Criminal Law yang paling aku minat. Walaupun diorang ni scary marry, tapi aku still suke tau. Dr Baha selalu cakap: ‘Use your common sense! Don’t be like a parrot!’ Kecut perut dengar. Haha.. Jarang sekali yang dapat A subject Criminal. Die kate, kalau dapat A tu, taraf professor. Kalau dapat B, taraf lecturer. Dapat C, tu taraf student. Ciss! Aku redha.. Huhu..

Pasangan suami isteri Dr Zulfakar dan Dr Normi mengajar Evidence and Procedure in Shariah Court. Sungguh la sporting… Tak tau nak cakap camne. Haha.. Group aku pulak jadi favourite Madam dalam tutorial. Hehe.. Sila la jeles ye. Love you la Madam.

Dr Shamrahayu, Prof Ibrahim, Dr Khairil Azmin pulak pengajar Constitutional Law. Argh.. Memang subject yang paling bosan dalam hidup aku. Walau sebest mana pun lecturers ajar, aku tetap tak minat. I’m sorry.. (Amir raja lawak). Hehe..

Public International Law? Sangat la best bila belajar dengan Dr Hisham. Sangat faham dan dia pun sangat sporting. Dengan Prof Ghafur? Dia comel. Haha.. Anyway, memang subject ni antara yang aku paling minat.

Madam Azlinor dan Dr Azmi pulak ajar Land Law. Walaupun Land ni best, tapi still aku tak berapa nak minat. Tapi ada hati la kan nak practice conveyencing nanti. Verangan, ok!

Madam Halyani dan Prof Aiman Nariman ajar Company Law. Subject yang paling ditakuti oleh 3rd year student. Begitu juga aku. Tapi sebenarnye senang je kot. Tu pun aku exam-oriented je. Hehe..

Madam Juriah dan Madam Duryana. Mengajar subject yang paling penting dalam court. Civil Procedure. Walaupun macam leceh sikit, tapi, kene terima hakikat subject ini paling penting. Ok, sekian terima kasih.

Dr Abdul Rahman ajar subject Criminal Procedure. Sir, I like your style. Carry Mark pun saya suke. Thanks sir for everything. Sangat sporting and supportive. As well as Dr Rani, Sir Raja Badrol Hisham. Gandingan mantap untuk Criminal Procedure.

Evidence Law? Hm.. Prof Akram, Sir Nazri, Madam Shahnaz, Sir Ismail dan Dr Zulfakar. Sir, I don’t know why I can’t get an A for the subject. I’ve tried the best and I expect higher marks. Tapi tak tau la kenapa. Though I love this subject sooooo much. I’ve paid full attention in the class, but stil.. *sigh* Hm.. You know best sirs and madam. Thanks for everything~

Lecturer yang amat professional dalam mengajar Professioanal Practice; Mr Baharuddin. Wow~ Dalam kelas, tak lepas daripada mengantuk. Muka nampak garang, slang dia, susah sikit nak faham. Tapi.. Dia sangat la lenient. Markah? Sangat la senang nak dapat. Hehe.. Begitu juga dengan Mr Naim. Both are the best!

Walaupun some of the lecturers tak mengajar aku, tapi aku agak rapat dengan dorang. Antaranya, Dr Iqbal. Kenal die melalui Raihana. Ada la kesahnya. Tak cukup nak cerita kat sini. Dr Iqbal ni, cakap main lepas je. Aku ni ha, banyak kali la kene kutuk. Kow2 punye. Tapi aku kene tabah. Lecturer tu. Haha.. Ala, Dr Iqbal tu nampak je camtu. Walaupun die macam sarcastic sikit, tapi die baik. Ok je die selama aku kenal die. Terima kasih Dr sebab layan saya macam student Dr sendiri. Hehe..

Begitu juga dengan Madam Ramizah. Dia ni macam mother instinct sikit. Selesa je kalau bersembang dengan dia. Memahami, sporting. Ramai student rapat dengan dia. Thanks Madam atas semua nasihat Madam. Jasa Madam, takkan saya lupakan, insyaAllah~

Untuk subject elective, Madam Puteri Nemie yang ajar Medical law yang sangat susah tapi best. Prof Syed Khalid Rashid yang ajar Alternative Dispute Resolution. Walaupun aku asyik tido je dalam kelas tu, tapi aku tetap enjoy. Audit subject, Commercial Law. Thanks and credit to Madam Mahanoon. I'm sorry Madam for making you mad once in the class just because I'm auditing student. So sorry Madam...


bersambung..

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod 4

Matriculation of IIUM, Petaling Jaya (2005-2006)

Laws? Kenapa pilih laws? Sebab result account aku tak best sangat. Kalau tak, aku ambik accounting je. Tapi Alhamdulillah, pilih laws sebagai pilihan pertama dan terpilih…. Yahoo dapat masuk UIA…!! Memang cita-cita nak masuk UIA pun. Kawan-kawan yang lebih banyak A dalam SPM, ramai yang tak dapat tawaran UPU. Ni la nama rezeki. Kan? Kan?

Sebelum dapat tawaran UPU, aku dah masuk form 6 kat SMKA Simpang Lima. Yela, kot-kot la aku tak dapat Uni. Huhu… Dah la result ciput je. Tapi bila dapat je offer, terus aku tinggalkan SMKA tersebut. Hehe..

Ni la first time aku duduk hostel selama aku bersekolah. Sian kan aku? Tapi aku tak sedih pun. Tak homesick pun. Hebat kan? Roommate aku yang lain semua ala-ala homesick. Mula-mula tu, aku pun tak tau ape maksud homesick. Haha.. Tak pernah dengar pun. Aku seronok masuk hostel sebab bilik selesa, tandas dan bilik air pun selesa. So, tak terasa sangat la kesusahan dok kat hostel ni. Overall, ok je. Ecewah, macam pengkritik Akademi Fantasiot la pulak.

Lecturers? Erm… Bismillah~ Semoga ingat semua. Hehe…

Ok, start dengan kelas English. Erm.. Madam Zainiyah Norita je aku ingat. Sebab kat Gombak, die jugak yang ajar EAP. Yang lain, aku ingat kot muka. Nama je tak ingat. Kejinye diri ini…. Huhu…

Kelas Arabic pulak, yang aku ingat, Ustaz… Ustaz.. Homaigod. Aku lupa terus. Ya ampun.. Adoi, adoi. Erm.. Camne ye. Serius tak ingat. Mintak maaf semua.. walaubagaimana pun, aku sangat menghargai ilmu yang diberikan dan kenangan-kenangan semasa belajar. InsyaAllah..

Kelas core course, teringat kat Madam Muzhirah. Orang semua kata Madam ni macam emo je. Tapi gigih jugak la belajar dengan die. Kene tahan telinga sikit sebab die agak lazer orangnye. Hehe.. Strict? Aku rasa, kalau kita buat salah, tentu la salah kan. Kalau buat betul, tentula ada ganjarannya. Ape ade hal.. Banyak yang aku belajar dalam kelas Basic Legal Method.

Madam Suhaili yang mengajar General Principle of Laws, Madam Mizan yang mengajar Introduction to Law, Madam Bad yang mengajar Islamic Legal History. Teringat jugak kat Miss Naz yang mengajar Criminal Law. Agak scary jugak la dengan die. Huhu..

Erm, sape lagi ye? Rase-rasenye macam ramai lagi. Ha! Dr Khir Ngadirun ajar Law Society. Best belajar dengan die. Sangat la sporting, ok… Yang paling aku ingat, satu hari tu, kelas takde aircond. Kelas die mula-mula sekali. Pagi-pagi gitu.. Pastu die tanye kitorang, dah sarapan belum? Kitorang mesti la jawab belum kan? Mana pernah sudah. Haha.. Then die kate, ‘Ok, semua boleh pegi Kantin B. Makan la apa-apa. Saya belanja semua orang.’ Hehe.. Best kan?

MUET? Ala, dapat band 3 je pun.. Ape la sangat. Majority dapat 3. Kire standard la kan. Haha.. 2 tahun aku kat Matric. Sepatutnya 1 ½ je. Tapi sebab aku kene ambik Arabic sampai level 4, aku kene adjust sikit la jadual. Taknak pack sangat. Ramai jugak kawan-kawan aku yang extend 1 semester lagi.


bersambung...

Saturday, May 14, 2011

Selamat hari guru buat semua guru di dunia yang fana ini - Episod 3

Sekolah Agama Menengah Pasir Panjang (2000-2004)

Bila habis sekolah rendah, tak bermakna tak jumpa dah dengan kawan-kawan. Maka, berlambak-lambak la yang masuk sekolah SAMPP. Haha… Berlonggok-longgok. Ada jugak la yang masuk SMK yang lain. Tak kurang jugak yang masuk SMKA. Masing-masing ada arah tujuan masing-masing. Aku bersyukur dapat masuk sekolah ni. Bessssttt!

Dapat jumpa kawan-kawan dari sekolah rendah yang lain. Kira macam boleh kenal lebih ramai kawan lagi la. Sejak sekolah Taski, sekolah rendah, tak pernah pindah-pindah sekolah. Muka kawan tu je la aku ngadap selama aku kat situ.

Jadi pengawas masa form 4. Form 5 terus jadi penolong ketua pengawas. Biasela, muke ganas. Muahah…!! Ada sorang junior ni anti dengan aku sampai sekarang sebab aku buli die masa orientasi. Haha.. Lantak ko la.

Cikgu Azam, mengajar Kemahiran Hidup. Pertama kali masuk kelas, aku dah kene cubit. Pergh..!! Sedap weh. Sebab ape? Sebab lambat bukak buku teks. Huwaaa… Mama… Sejak tu la bila kelas die je, semua takut.

Tak kurang juga Ustaz Nasaruddin. Yang ni lagi la. The Rock SAMPP. Memang ganas. Sekali kene pelempang demam seminggu. Sapa tak hafaz ayat, memang kene la. Siap je la korang. Haha..

Ustaz Marwan, pengetua sekolah. Mana-mana dia pegi, kat tangan mesti ade rotan. Rotan kecik? Oh tidakkk… Rotan yang besar punye. Sebesar genggam tangan korang. Dia best mengajar Usul Fiqh dengan Fiqh Tauhid. Pulak tu, ujian pertengahan tahun dua-dua subjek tu aku fail. Memang kene pukul la tapak tangan aku dengan rotan die. Tapi tak sakit punnnn… wek2~ Haha…

Ustazah Aropah yang sangat sporting, Cikgu Hawani, Ustazah Aishah, Teacher Rasidah dan Cikgu Azimah, graduan UIA juga. Ustaz Dawam yang tak habis-habis nak kata aku calon Puteri UMNO. Huh~ Cikgu Maharol, Cikgu Nizam, Ustazah Suraya.. Sape lagi. Isk, ramai lagi.. Ramai… Ha, Ustazah Rosnah jangan dilupakan. Cikgu Jufri.. Hadoi, sape lagi ye? Ramai weh, ramai. Tak tersebut dah ni.

PMR? 1A je kot. SPM? Haha.. Malu nak cakap. Tapi, untuk pengajaran buat semua, aku sudi bagitau. 3A 4B 4C je. Kalau malas, dapat la result macam aku. Kalau rajin, dapat la lebih sikit.. Tak gitu? Gitu kannn… Heheh..


bersambung...