Saturday, March 10, 2012

Jelesnyeeee~

Bila duduk bilik sorang-sorang ni, banyak pulak yang difikirkan. Sebab takde orang yang nak dengar pun kalau aku membebel-bebel. Huhu.. 

Surf FB, nampak kawan sambung belajar Master kat oversea, rase jeles sangat-sangat. Nak jugak belajar sampai oversea. Siap dapat sponsor lagi. Aku pulak bile? Tengok die bergambar camtu, camni, begitu, begini. Argh... Jeles sangat.

Pastu, nampak pulak kawan yang baru bertunang. Cantiknye baju die. Cantiknye makeup die. Pelamin die cantik betul... Pastu hantaran die pun cantik-cantik. Nampak gembira betul die dalam gambar tu. Aku bile pulak. Argh... Sabar!

Pastu nampak pulak kawan yang baru berkahwin. Meriahnyeee... Cantik-cantik la. Ramai orang datang kenduri die. Diarak, diiring, dirai dengan penuh kemeriahan seperti sepasang raja dan permaisuri. Baju die mungkin beratus-ratus harganya. Pelamin die lagi.. Banyak tu modal die. Aku? Nanti-nanti la dulu..

Pastu ternampak pulak kawan yang dapat newborn baby. Waaa....!! Comelnye die... Kulit baby tu halusnya.. Rasa nak je cium-cium. Muka kawan aku tu pulak sangat berseri-seri. Seri seorang ibu muda. Seronoknya tengok dorang. Jeles. Jeles. Jeles. 

Tiba-tiba, nampak pulak kawan yang tengah second pregnancy. Upload gambar scan baby dalam perut. Gembiranya la bila tengok status die. Seorang ibu yang sabar menantikan kelahiran anaknya. Seronoknyeee la kan. Aku? Mungkin lama lagi. Sabar..

Bersyukur... Teringat kata-kata Dato Hashim, "Kalau kita nak bersyukur, kene pandang orang yang berada di bawah. Kalau kita nak maju dalam apa jua yang kita lakukan, kene pandang orang yang berada di atas kita."

Pendermaan pendarahan

Derma darah? OMG, rasa serik pulak nak derma lagi. Bajet gagah letew kunun-kunun nak derma-derma darah kan. Waaa.. So embarrassing, ok. Mungkin ini la the first time and the last i donate my blood kan~

Masa nak derma tu, memang rasa takut. Sebab memang aku ni takut sangat sikit dengan darah. Tapi bila buat ujian darah, baru la aku tau blood group aku O. So, macam ade human conscience la nak derma kan sebab anyone can accept O blood. 

Bila dah duduk kat kerusi dan bila nurse lelaki tu nak cocok, aku siap pausekan die dan tanye, "sakit tak nanti?" Pastu die kate, "Tak sakit pun.." Ok la, aku pun caye je la cakap die kan. Dalam hati, berdebar-debar je. 

Bila die pam lengan aku, rase macam kebas sikit. Masa die cocok pun rase tak sakit sangat. Tapi bile aku nampak darah keluar baaaaaaanyaaaakkkk gile, aku dah mula cuak la. Mula la rasa nak muntah. dahi dah berpeluh-peluh. Nurse tu tanye la "Pening kepala ke dik? Muka dah pucat ni." Aku cakap tak rasa pening, tapi loya tengok darah banyak-banyak ni. Die kate, sikit lagi ye dik. Dah nak penuh ni. Ok la.. Nasib baik die nak ambik satu beg je. Kalau die nak ambik satu tong, aku akan tanpa segan silu, pengsan sajorh kat situ.

Bila dah selesai darah aku disedut keluar mencurah-curah, aku kene rehat kejap. Dorang bagi aku minum 100plus. Then, bile aku tengok lengan aku bengkak, aku rase macam nak pengsan je. (Alkisah, aku ni jenis tahape-hape sikit. Kalau kene pisau, even tak berdarah, still rase nak pengsan. Apakah? Huh~). Pastu, berpeluh-peluh kembali. Kepala rasa pening semacam. Sebelum collapse, aku ingat, nurse tanye aku, nak pengsan ke? Aku tak pasti sempat angguk ke tak. Then, terus je tumbang. Nasib baik Kureen ade dengan aku masa tu.

Sedar-sedar, aku dah baring kat lantai, dengan tudung terbukak. Waaa... Malunyeee..!! Huhu.. Nurse suruh rehat lama sikit sebelum balik. Kepala memang sakit, nak muntah pun ada jugak.

Bila balik bilik, rehat dan tidur kejap. Bila bangun, bukak handiplust sebab nak solat, tibe-tibe darah keluar lagi. Pastu muka dah pucat balik. Pastu rasa nak pengsan lagi. Huwaaa... Ade darah... Camne ni. So, aku rehat lagi. Bila betul-betul dah ok, baru boleh solat. 

Ok, sekian saje.

Wednesday, March 7, 2012

Menguap

Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap.

Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka

adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan.

Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu.

Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.
(Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya :

Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud:

"Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya,

kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka."
(Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya:

"Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap .

Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya:

Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.

3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.

Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah".

Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Wallahu a'lam.. ♥~

Monday, March 5, 2012

Mintak Maaf~

Bengang gile dengan diri sendiri. Kadang-kadang rasa nak je rendam kepala dalam mangkuk tandas pastu flush banyak-banyak kali. eeeuuuww! Jijik, oke.

"Diam itu lebih baik."

Ya, aku tahu. Memang mulut aku ni tak reti nak diam. Ada je yang nak dimengarutkan. Sampai raaaamaaaai yang terasa sebab mulut aku yang laser ni. Kan3? Mengaku jelah.

Hm.. Camne ye? Nak mintak maaf, macam malu. Tak rock la kononnya. Tapi aku tau aku dah sakitkan hati orang. 

"Berterus teranglah walaupun ianya pahit seperti hempedu."

Ha, yang ni, macam mana pulak? Nak berterus terang ke, nak kene berterus gelap? Hadoi... Konflik dalaman ni. 

Boleh tak mintak maaf kat sini je. Malu la nak cakap depan-depan. Hehe.. Maaf kawan-kawan kalau ada yang terasa hati dengan aku.. Sangat-sangat mintak maaf. Aku tak sengaja.. =)

Sunday, March 4, 2012

Hapdet

Lamanya tak menulis. Kenapa? Hm.. No reason. Tak suka buat alasan sebab kita sebenarnya yang mencipta alasan. 

Update tentang diri sendiri. Masih lagi dalam proses pembelajaran. Orang asyik bertanya bila nak habis belajar. Jawapannya mudah. Belajar takkan habis. Noktah.

Update tentang keluarga. Dah hampir sebulan tak balik rumah. Rindu rasanya. InsyaAllah 2 minggu lagi aku balik. Muhammad Arasy Addin pulak, tak sembuh lagi. Menangis siang malam. Tak tahu apa masalah dia. Orang kata mungkin nama Arasy Addin tu tak sesuai dengan dia. Wallahua'lam. Tapi masih berusaha berubat di merata tempat. Semoga Allah sembuhkan Muhammad Arasy. Acik sayang Arasy. Cepat sembuh ye. Tak sabar nak dengar Muhammad Arasy ketawa.

Muhammad Arasy Addin Bin Nadzri

Update tentang kawan-kawan. Alhamdulillah, kawan-kawan sentiasa ada di sisi. Tak pernah sunyi. Terima kasih kerana sudi menerima diri ini.

Update tentang hidup. Mungkin ada perubahan pada timeline kehidupan aku. Yela, kita yeng merancang, namun Allah yang menentukan. Bila dah sampai pertengahan abad, rase macam kene ubah sikit timeline. Kene fit in lagi banyak benda. Cuba semua selagi mampu. Marriage, career, property, banyak lagi impian yang belum tercapai. InsyaAllah one day~

Update tentang ibadah. Astaghfirullah. Banyak sangat lompong. "Kalau kita mengejar dunia, dunia akan lari meninggalkan kita. Kalau kita mengejar akhirat, dunia yang akan mengejar kita." Baek, yakin dengan janji itu.

Jelesnyeeee~

3:08 PM
Bila duduk bilik sorang-sorang ni, banyak pulak yang difikirkan. Sebab takde orang yang nak dengar pun kalau aku membebel-bebel. Huhu.. 

Surf FB, nampak kawan sambung belajar Master kat oversea, rase jeles sangat-sangat. Nak jugak belajar sampai oversea. Siap dapat sponsor lagi. Aku pulak bile? Tengok die bergambar camtu, camni, begitu, begini. Argh... Jeles sangat.

Pastu, nampak pulak kawan yang baru bertunang. Cantiknye baju die. Cantiknye makeup die. Pelamin die cantik betul... Pastu hantaran die pun cantik-cantik. Nampak gembira betul die dalam gambar tu. Aku bile pulak. Argh... Sabar!

Pastu nampak pulak kawan yang baru berkahwin. Meriahnyeee... Cantik-cantik la. Ramai orang datang kenduri die. Diarak, diiring, dirai dengan penuh kemeriahan seperti sepasang raja dan permaisuri. Baju die mungkin beratus-ratus harganya. Pelamin die lagi.. Banyak tu modal die. Aku? Nanti-nanti la dulu..

Pastu ternampak pulak kawan yang dapat newborn baby. Waaa....!! Comelnye die... Kulit baby tu halusnya.. Rasa nak je cium-cium. Muka kawan aku tu pulak sangat berseri-seri. Seri seorang ibu muda. Seronoknya tengok dorang. Jeles. Jeles. Jeles. 

Tiba-tiba, nampak pulak kawan yang tengah second pregnancy. Upload gambar scan baby dalam perut. Gembiranya la bila tengok status die. Seorang ibu yang sabar menantikan kelahiran anaknya. Seronoknyeee la kan. Aku? Mungkin lama lagi. Sabar..

Bersyukur... Teringat kata-kata Dato Hashim, "Kalau kita nak bersyukur, kene pandang orang yang berada di bawah. Kalau kita nak maju dalam apa jua yang kita lakukan, kene pandang orang yang berada di atas kita."
Read On 4 comments

Pendermaan pendarahan

12:06 AM
Derma darah? OMG, rasa serik pulak nak derma lagi. Bajet gagah letew kunun-kunun nak derma-derma darah kan. Waaa.. So embarrassing, ok. Mungkin ini la the first time and the last i donate my blood kan~

Masa nak derma tu, memang rasa takut. Sebab memang aku ni takut sangat sikit dengan darah. Tapi bila buat ujian darah, baru la aku tau blood group aku O. So, macam ade human conscience la nak derma kan sebab anyone can accept O blood. 

Bila dah duduk kat kerusi dan bila nurse lelaki tu nak cocok, aku siap pausekan die dan tanye, "sakit tak nanti?" Pastu die kate, "Tak sakit pun.." Ok la, aku pun caye je la cakap die kan. Dalam hati, berdebar-debar je. 

Bila die pam lengan aku, rase macam kebas sikit. Masa die cocok pun rase tak sakit sangat. Tapi bile aku nampak darah keluar baaaaaaanyaaaakkkk gile, aku dah mula cuak la. Mula la rasa nak muntah. dahi dah berpeluh-peluh. Nurse tu tanye la "Pening kepala ke dik? Muka dah pucat ni." Aku cakap tak rasa pening, tapi loya tengok darah banyak-banyak ni. Die kate, sikit lagi ye dik. Dah nak penuh ni. Ok la.. Nasib baik die nak ambik satu beg je. Kalau die nak ambik satu tong, aku akan tanpa segan silu, pengsan sajorh kat situ.

Bila dah selesai darah aku disedut keluar mencurah-curah, aku kene rehat kejap. Dorang bagi aku minum 100plus. Then, bile aku tengok lengan aku bengkak, aku rase macam nak pengsan je. (Alkisah, aku ni jenis tahape-hape sikit. Kalau kene pisau, even tak berdarah, still rase nak pengsan. Apakah? Huh~). Pastu, berpeluh-peluh kembali. Kepala rasa pening semacam. Sebelum collapse, aku ingat, nurse tanye aku, nak pengsan ke? Aku tak pasti sempat angguk ke tak. Then, terus je tumbang. Nasib baik Kureen ade dengan aku masa tu.

Sedar-sedar, aku dah baring kat lantai, dengan tudung terbukak. Waaa... Malunyeee..!! Huhu.. Nurse suruh rehat lama sikit sebelum balik. Kepala memang sakit, nak muntah pun ada jugak.

Bila balik bilik, rehat dan tidur kejap. Bila bangun, bukak handiplust sebab nak solat, tibe-tibe darah keluar lagi. Pastu muka dah pucat balik. Pastu rasa nak pengsan lagi. Huwaaa... Ade darah... Camne ni. So, aku rehat lagi. Bila betul-betul dah ok, baru boleh solat. 

Ok, sekian saje.
Read On 0 comments

Menguap

8:50 PM
Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap.

Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka

adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan.

Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu.

Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.
(Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya :

Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud:

"Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya,

kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka."
(Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya:

"Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap .

Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya:

Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.

3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.

Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah".

Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Wallahu a'lam.. ♥~
Read On 0 comments

Mintak Maaf~

8:40 PM
Bengang gile dengan diri sendiri. Kadang-kadang rasa nak je rendam kepala dalam mangkuk tandas pastu flush banyak-banyak kali. eeeuuuww! Jijik, oke.

"Diam itu lebih baik."

Ya, aku tahu. Memang mulut aku ni tak reti nak diam. Ada je yang nak dimengarutkan. Sampai raaaamaaaai yang terasa sebab mulut aku yang laser ni. Kan3? Mengaku jelah.

Hm.. Camne ye? Nak mintak maaf, macam malu. Tak rock la kononnya. Tapi aku tau aku dah sakitkan hati orang. 

"Berterus teranglah walaupun ianya pahit seperti hempedu."

Ha, yang ni, macam mana pulak? Nak berterus terang ke, nak kene berterus gelap? Hadoi... Konflik dalaman ni. 

Boleh tak mintak maaf kat sini je. Malu la nak cakap depan-depan. Hehe.. Maaf kawan-kawan kalau ada yang terasa hati dengan aku.. Sangat-sangat mintak maaf. Aku tak sengaja.. =)
Read On 0 comments

Hapdet

9:11 PM
Lamanya tak menulis. Kenapa? Hm.. No reason. Tak suka buat alasan sebab kita sebenarnya yang mencipta alasan. 

Update tentang diri sendiri. Masih lagi dalam proses pembelajaran. Orang asyik bertanya bila nak habis belajar. Jawapannya mudah. Belajar takkan habis. Noktah.

Update tentang keluarga. Dah hampir sebulan tak balik rumah. Rindu rasanya. InsyaAllah 2 minggu lagi aku balik. Muhammad Arasy Addin pulak, tak sembuh lagi. Menangis siang malam. Tak tahu apa masalah dia. Orang kata mungkin nama Arasy Addin tu tak sesuai dengan dia. Wallahua'lam. Tapi masih berusaha berubat di merata tempat. Semoga Allah sembuhkan Muhammad Arasy. Acik sayang Arasy. Cepat sembuh ye. Tak sabar nak dengar Muhammad Arasy ketawa.

Muhammad Arasy Addin Bin Nadzri

Update tentang kawan-kawan. Alhamdulillah, kawan-kawan sentiasa ada di sisi. Tak pernah sunyi. Terima kasih kerana sudi menerima diri ini.

Update tentang hidup. Mungkin ada perubahan pada timeline kehidupan aku. Yela, kita yeng merancang, namun Allah yang menentukan. Bila dah sampai pertengahan abad, rase macam kene ubah sikit timeline. Kene fit in lagi banyak benda. Cuba semua selagi mampu. Marriage, career, property, banyak lagi impian yang belum tercapai. InsyaAllah one day~

Update tentang ibadah. Astaghfirullah. Banyak sangat lompong. "Kalau kita mengejar dunia, dunia akan lari meninggalkan kita. Kalau kita mengejar akhirat, dunia yang akan mengejar kita." Baek, yakin dengan janji itu.
Read On 0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, March 10, 2012

Jelesnyeeee~

Bila duduk bilik sorang-sorang ni, banyak pulak yang difikirkan. Sebab takde orang yang nak dengar pun kalau aku membebel-bebel. Huhu.. 

Surf FB, nampak kawan sambung belajar Master kat oversea, rase jeles sangat-sangat. Nak jugak belajar sampai oversea. Siap dapat sponsor lagi. Aku pulak bile? Tengok die bergambar camtu, camni, begitu, begini. Argh... Jeles sangat.

Pastu, nampak pulak kawan yang baru bertunang. Cantiknye baju die. Cantiknye makeup die. Pelamin die cantik betul... Pastu hantaran die pun cantik-cantik. Nampak gembira betul die dalam gambar tu. Aku bile pulak. Argh... Sabar!

Pastu nampak pulak kawan yang baru berkahwin. Meriahnyeee... Cantik-cantik la. Ramai orang datang kenduri die. Diarak, diiring, dirai dengan penuh kemeriahan seperti sepasang raja dan permaisuri. Baju die mungkin beratus-ratus harganya. Pelamin die lagi.. Banyak tu modal die. Aku? Nanti-nanti la dulu..

Pastu ternampak pulak kawan yang dapat newborn baby. Waaa....!! Comelnye die... Kulit baby tu halusnya.. Rasa nak je cium-cium. Muka kawan aku tu pulak sangat berseri-seri. Seri seorang ibu muda. Seronoknya tengok dorang. Jeles. Jeles. Jeles. 

Tiba-tiba, nampak pulak kawan yang tengah second pregnancy. Upload gambar scan baby dalam perut. Gembiranya la bila tengok status die. Seorang ibu yang sabar menantikan kelahiran anaknya. Seronoknyeee la kan. Aku? Mungkin lama lagi. Sabar..

Bersyukur... Teringat kata-kata Dato Hashim, "Kalau kita nak bersyukur, kene pandang orang yang berada di bawah. Kalau kita nak maju dalam apa jua yang kita lakukan, kene pandang orang yang berada di atas kita."

Pendermaan pendarahan

Derma darah? OMG, rasa serik pulak nak derma lagi. Bajet gagah letew kunun-kunun nak derma-derma darah kan. Waaa.. So embarrassing, ok. Mungkin ini la the first time and the last i donate my blood kan~

Masa nak derma tu, memang rasa takut. Sebab memang aku ni takut sangat sikit dengan darah. Tapi bila buat ujian darah, baru la aku tau blood group aku O. So, macam ade human conscience la nak derma kan sebab anyone can accept O blood. 

Bila dah duduk kat kerusi dan bila nurse lelaki tu nak cocok, aku siap pausekan die dan tanye, "sakit tak nanti?" Pastu die kate, "Tak sakit pun.." Ok la, aku pun caye je la cakap die kan. Dalam hati, berdebar-debar je. 

Bila die pam lengan aku, rase macam kebas sikit. Masa die cocok pun rase tak sakit sangat. Tapi bile aku nampak darah keluar baaaaaaanyaaaakkkk gile, aku dah mula cuak la. Mula la rasa nak muntah. dahi dah berpeluh-peluh. Nurse tu tanye la "Pening kepala ke dik? Muka dah pucat ni." Aku cakap tak rasa pening, tapi loya tengok darah banyak-banyak ni. Die kate, sikit lagi ye dik. Dah nak penuh ni. Ok la.. Nasib baik die nak ambik satu beg je. Kalau die nak ambik satu tong, aku akan tanpa segan silu, pengsan sajorh kat situ.

Bila dah selesai darah aku disedut keluar mencurah-curah, aku kene rehat kejap. Dorang bagi aku minum 100plus. Then, bile aku tengok lengan aku bengkak, aku rase macam nak pengsan je. (Alkisah, aku ni jenis tahape-hape sikit. Kalau kene pisau, even tak berdarah, still rase nak pengsan. Apakah? Huh~). Pastu, berpeluh-peluh kembali. Kepala rasa pening semacam. Sebelum collapse, aku ingat, nurse tanye aku, nak pengsan ke? Aku tak pasti sempat angguk ke tak. Then, terus je tumbang. Nasib baik Kureen ade dengan aku masa tu.

Sedar-sedar, aku dah baring kat lantai, dengan tudung terbukak. Waaa... Malunyeee..!! Huhu.. Nurse suruh rehat lama sikit sebelum balik. Kepala memang sakit, nak muntah pun ada jugak.

Bila balik bilik, rehat dan tidur kejap. Bila bangun, bukak handiplust sebab nak solat, tibe-tibe darah keluar lagi. Pastu muka dah pucat balik. Pastu rasa nak pengsan lagi. Huwaaa... Ade darah... Camne ni. So, aku rehat lagi. Bila betul-betul dah ok, baru boleh solat. 

Ok, sekian saje.

Wednesday, March 7, 2012

Menguap

Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap.

Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka

adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan.

Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu.

Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.
(Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya :

Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud:

"Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya,

kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka."
(Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya:

"Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap .

Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya:

Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.

3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.

Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah".

Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Wallahu a'lam.. ♥~

Monday, March 5, 2012

Mintak Maaf~

Bengang gile dengan diri sendiri. Kadang-kadang rasa nak je rendam kepala dalam mangkuk tandas pastu flush banyak-banyak kali. eeeuuuww! Jijik, oke.

"Diam itu lebih baik."

Ya, aku tahu. Memang mulut aku ni tak reti nak diam. Ada je yang nak dimengarutkan. Sampai raaaamaaaai yang terasa sebab mulut aku yang laser ni. Kan3? Mengaku jelah.

Hm.. Camne ye? Nak mintak maaf, macam malu. Tak rock la kononnya. Tapi aku tau aku dah sakitkan hati orang. 

"Berterus teranglah walaupun ianya pahit seperti hempedu."

Ha, yang ni, macam mana pulak? Nak berterus terang ke, nak kene berterus gelap? Hadoi... Konflik dalaman ni. 

Boleh tak mintak maaf kat sini je. Malu la nak cakap depan-depan. Hehe.. Maaf kawan-kawan kalau ada yang terasa hati dengan aku.. Sangat-sangat mintak maaf. Aku tak sengaja.. =)

Sunday, March 4, 2012

Hapdet

Lamanya tak menulis. Kenapa? Hm.. No reason. Tak suka buat alasan sebab kita sebenarnya yang mencipta alasan. 

Update tentang diri sendiri. Masih lagi dalam proses pembelajaran. Orang asyik bertanya bila nak habis belajar. Jawapannya mudah. Belajar takkan habis. Noktah.

Update tentang keluarga. Dah hampir sebulan tak balik rumah. Rindu rasanya. InsyaAllah 2 minggu lagi aku balik. Muhammad Arasy Addin pulak, tak sembuh lagi. Menangis siang malam. Tak tahu apa masalah dia. Orang kata mungkin nama Arasy Addin tu tak sesuai dengan dia. Wallahua'lam. Tapi masih berusaha berubat di merata tempat. Semoga Allah sembuhkan Muhammad Arasy. Acik sayang Arasy. Cepat sembuh ye. Tak sabar nak dengar Muhammad Arasy ketawa.

Muhammad Arasy Addin Bin Nadzri

Update tentang kawan-kawan. Alhamdulillah, kawan-kawan sentiasa ada di sisi. Tak pernah sunyi. Terima kasih kerana sudi menerima diri ini.

Update tentang hidup. Mungkin ada perubahan pada timeline kehidupan aku. Yela, kita yeng merancang, namun Allah yang menentukan. Bila dah sampai pertengahan abad, rase macam kene ubah sikit timeline. Kene fit in lagi banyak benda. Cuba semua selagi mampu. Marriage, career, property, banyak lagi impian yang belum tercapai. InsyaAllah one day~

Update tentang ibadah. Astaghfirullah. Banyak sangat lompong. "Kalau kita mengejar dunia, dunia akan lari meninggalkan kita. Kalau kita mengejar akhirat, dunia yang akan mengejar kita." Baek, yakin dengan janji itu.