Sunday, April 24, 2011

The Unforgotten Legacy 18042011

MONDAY . 18 APRIL 2011 . ISTANA HOTEL

Lama dah tak hapdate blog ni. Banyak sangat cerita yang nak dikongsi. By the way, aku sekarang tengah sibuk dengan anak-anak murid. Hm, well I am a teacher now. Hehe… (guru sandaran je..)

Nak start dengan cerita Law Grad Dinner (LGD) baru-baru ni. Event tradisi student law kat UIA. Sejak turun temurun, tak pernah miss. Well, kat UIA, law student je yang ada program camni. Untuk apa? Asalnya LGD ni untuk kita meraikan student yang nak grad dan juga majlis penghargaan untuk lecturer Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws (AIKOL).

Zaman berganti zaman, musim berganti musim. Nature LGD ni telah diubahsuai dan dipinda sesuka hati. Oleh sapa? Oleh student sendiri. LGD kini menjadi medan untuk student membuat fashion show. Masing-masing taknak kalah. Kalau si Bedah (bukan nama sebenar) pakai satin, si Senah (bukan nama sebenar) pakai sutera. Masing-masing sanggup keluar duit semata-mata nak beli baju. Tu belum makeup lagi. Tah berapa ratus dihabiskan untuk satu malam je.

Yang dah berpasangan, taknak lepaskan peluang berpakaian sedondon. Kalau si gadis mamakai merah, si jejaka harus la merah juga. Kalau si gadis memakai pink, si jejaka haruslah pink juga. Tak gitu? Sehati sejiwa la katakan..

Banyak cabaran masa kendalikan LGD. Dengan final exam, dengan cari sponsor, dengan kritikan student sebab terlalu mahal dan kolot, dan yang paling mencabar, nak menyakinkan lecturer untuk datang ke LGD. Kebanyakan lecturer taknak datang sebab sejarah lama dorang bila attend LGD. Ramai yang kata, dorang humiliated. Tak dihargai. Dijemput pun sebagai syarat je. Ada yang kata tak tahan dengan pakaian seksi student perempuan. Bergelak ketawa tak hengat dunia.

Kenapa kitorang pilih ‘traditional’? bagi kitorang, ni merupakan salah satu cara untuk meminimizekan dan melimitkan student yang ada tendency untuk berseksi-seksi pada malam tu. Alhamdulillah, semua yang datang sangat sporting dan memberi kerjasama.

Lagu penutup, kami hadiahkan untuk beberapa lecturer yang datang. Nyanyian Shiela Majid – Lagenda. Semua lecturer sangat terharu bila student semua bangun, nyanyi beramai-ramai. Ada yang menitiskan airmata. Tahniah semua committee. We have done the best. LGD kali ni, alhamdulillah, Deputy Dean kami kata, “This is the best LGD I have ever attended.” Aku pulak sebagai salah seorang committee terasa macam bangga dan terharu sangat-sangat. Usaha kitorang menjadi. Dengan menjadikan tema kali ni traditional “The Unforgotten Legacy” akhirnya dapat mengubah persepsi lecturer AIKOL.

Friday, April 15, 2011

Final Exam is O.V.E.R


Bila habis je exam, rasa macam nak melompat tinggi... Hoihoi..! Lagi-lagi bila habis final exam untuk final year final semester. Semakin tinggi la melompat kan.. Lepas ni dah tak jumpa dah kertas-kertas exam. Jumpa banyak kertas kerja je la kan. Projek sana, projek sini. Tender sana, tender sini..

Hm.. Rasanya semua orang pernah merasa ambik exam kan? Meh nak share sikit peristiwa-peristiwa masa dalam dewan exam. Haha... Akan termaktub dalam ingatan ni sampai bila-bila..

Selalunya, sebelum masa untuk masuk dewan, student-student yang cemerlang terbilang ni akan berkumpul kat luar dewan. Hati dah dup dap dup dap. Ada yang macam dah tak sabar. Ada yang macam cuak. Ada yang masih pegang nota-nota berkaler masing-masing. Ada yang main soal-soal.

Tapi kalau aku, bukan jenis yang bawak nota ke dewan. Neves kot~ Biala kita steady je, muka penuh yakin. Haha.. Walaupun dalam hati, Allah je la tahu. Selalu je orang akan tegur, "Pergh Siti.. Ilmu penuh di dada." Lagi stress bila dengar dorang dok bincang-bincang, pastu aku tak pernah dengar term yang dorang bincangkan. Fuhh~ Cepat-cepat la aku beredar sebelum otak aku makin serabut.

Bila invigilator panggil untuk masuk dewan, aku akan jadi orang paling awal la masuk. Bukan la sebab yakin sangat ke apa.. Cuma bila dah masuk, tulis nama siap-siap. Nanti takde la kelam kabut. Lepas tu, duduk tarik nafas dalam-dalam. Baca Al-Fatihah, ayat Kursi, selawat banyak-banyak.

Time exam pulak.. Ha, ni yang nak cite ni. Kalau dok sebelah budak-budak dean's list ni, lagi la mendebarkan. Belum sampai sejam, dah angkat tangan. Mintak kertas lebih. Pergh~ Time tu mula la panic. Dah dua jam, angkat tangan lagi, mintak kertas. Isk.. Tensen weh.. Tensen.

Ada satu lagi kejadian. Kalau dok sebelah orang yang over-active pulak. Tengah syok-syok menjawab, tetiba dia petik jari! Sentap dibuatnya. Tu maknanya dia dah ingat sesuatu atau dapat idea. Hah! Rasa macam nak je balas kat dia, ketuk meja sambil jerit "Haaa..!! Jawapan ni aku tahu. Baaaaru je baca tadi! Yes! Yes!" Haaa... Tapi tak sampai hati pulak nak buat kan. Kot kene halau dengan invigilator.

Bila dok sebelah orang yang kalut malut lain pulak ceritanya. Kejap-kejap kang pen jatuh la, highlighter jatuh la. Ada jugak yang sampai kertas soalan jatuh. Nasib baik bukan kertas jawapan. Punya la kalut kan, sampai semua bende melayang. Stress.. Stress..!

Bila dah dua jam lebih jawab exam tu, nanti kang ada la yang keluar awal. Haaa.. Time ni aku dah cuak dah. Ada 3 kemungkinan kenapa dia keluar awal. Satu, sebab dia dah yakin jawab semua soalan. Dua, aku yang melalut tulis panjang berjela. Dan tiga, dia tak tahu nak jawab apa.

Haha.. Ni la antara yang aku takkan lupa. Aku akan rindu masa-masa aku ambik exam. Study last minute yang memang menjadi kebiasaan. Ragam kawan-kawan masa dalam exam hall. Semua. Semua aku akan ingat. Aku akan rindu. Aku akan kenang.

Friday, April 8, 2011

Ini bukan segmen memasak ye~

Disclaimer: This is not cooking segment.



Gempar.. Gempar.. Tiba-tiba dapat tau tentang kewujudan telur palsu. Huh~ Telur pun ade yang palsu. Daaaassssat! Kat Malaysia, benda ni baru lagi. Tapi kat China, dah lama dah isu ni. Mana taknye. Professor yang mengajar cara buat telur palsu ni dari China.

"Rupanya sebiji telur ayam tetapi ia telur ayam tiruan diperbuat daripada bahan kimia yang dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan dan dijual di pasaran terbuka di Pulau Pinang. Telur palsu itu bersaiz lebih besar daripada telur ayam sebenar dan apabila dipecahkan ia tidak mempunyai pusat telur, tidak berbau, berkilat dan kasar." -Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Isk2... Dunia semakin maju, tapi otak manusia semakin mu
ndur. Ngox betul. Nak tau camne nak buat telur palsu ni? Mari dekat~ Mari dekaaat~ (ala2 Shiela Rusli).

Bahan-bahan:

Tah apa tah bahan-bahan ni. Kalau korang pandai, baca la tulisan tu sendiri. Hehe..


Cara membuat:


Cairan kuning yang mengandungi bahan kimia dimasukkan dalam bekas adunan yang ala-ala bentuk telur. Hm.. Mana nak dapat bekas tu ye?


Pastu ada campuran lain yang akan membentuk ala-ala putih telur. Ni pun bahan kimia jugak tau. Kalau buat warna pink, mesti lagi cantik menarik kebabom la~


Ha, yang ni nak buat kulit telur pulak. Ape tah tu. Aku budak law, bukan budak kimia. So, tak tau la ape yang dorang gune ni.


Tadaaa.. Ni la hasilnya. yang bertanda tu la telur palsu. Wah~ Sebijik kan? Cuma bulat die lain macam sikit. Pastu macam besar terlebih. Kene kecikkan sikit kot. Baru nampak sama. Heh~


Ni la rupanya nanti. Tapi still tak dapat nak kalahkan keayuan telur original yang Allah buat.


Kalau digoreng pun macam lebih kurang sama, cuma kuning die nampak macam sebiji planet marikh. Nampak sangat menipunyee...




Semalam telefon adik kat rumah. Konon-konon macam nak buat gempak la kan- "Yah! cakap kat mak, hati-hati beli telur kat luar tu. Ade telur palsu..!!". Semangat gile la nak bagitau bende ni. Sekali die kate-"Eleh~ orang dah lama tau laaa..." Hm.. tagune. Kalau ye pun, buat-buat macam tak tau, dah la.

Sekarang ni, semua bende boleh dipalsukan. Peniaga yang tamak, pentingkan diri sendiri, mengong, tagune yang sanggup buat macam ni. Tak hirau kesihatan pengguna dan pembeli. Tak lama lagi, ada la pulak ikan palsu, ayam palsu, daging palsu, semua la palsu. Huh~ So, kene hati-hati bila makan kat kedai-kedai luar. Mana la tau dorang beli telur palsu ni kan~ Nak selamat, bela ayam sendiri, ambik telur ayam tu, pastu goreng, dan makan bersama keluarga terchenta...

Thursday, April 7, 2011

Saya tak marah pun~

Pernah dengar tak, 'Hak aku, hak aku. Hak kau pun hak aku.'

Haaa... Ni la die. Ni la die yang buat aku naik hantu. Erm.. Walaupun takde la sampai jadi hantu kak limah.

Aku beli pencuci pinggan, korang gune. Aku beli berus baju, korang gune. Aku beli gayung, korang guna... Aku tak berapa nak kisah kalau korang nak gune... Gune la. Gune je. Silakan gune. Tapi jangan la buat macam harta sendiri kan~ Ha... Tu yang aku rase macam... Macam-macam la.

Sebelum ni aku tak bising, jangan ingat aku sangat tak kisah. Sabun basuh baju tu, aku baru beli kot.. Refill elok punye dalam botol die. Kalau nak gune, gune je la. Pastu, pandai2 la tutup balik. Ni idak. Kot la cicak masuk ke, ulat masuk ke, tenuk ke, beruang ke, tak ke naya tu? Geli pulak aku nak gunenye nanti.

Hari pertama, aku cool lagi.. Orang kata, chill bebeh. Hari kedua, chill lagi.. No problem. Aku tutup balik botol tu. Makin lama... Aiii.. tak paham-paham jugak. Huwaaa.. mummy....!! Geram geram geram. Kalau aku nampak la sape yang gune, aku jentik je tinge die.

Ok, sekian.

Wednesday, April 6, 2011

Detik-detik final semester

Alhamdulillah~
3 more papers to go. The day after tomorrow would be Islamic Banking and Takaful paper. Subject yang pada asalnya rasa tah ape-ape tah kan. Sebab takde jiwa banking langsung sebenarnye. Tapi bila dah belajar semua, rasa best la pulak. It explains on how islamic banking operate. The challenges and what not. Madam Rusni pun sangat comel dan sangat la sporting orangnye..

Tak sabar rasanye nak habiskan final exam ni. I'm taking 6 subjects for this semester. Dah habis 4 paper, tinggal lagi 3. Hari-hari dok tengok exam slip, bila la nak habis ni.. Bila dah habis satu, yes! tinggal 5 lagi. Bila habis satu lagi, yes! tinggal lagi 4. Bila sampai paper ke 5 nanti, yes! yes! ade lagi saaatuuuuuu je paper. Cepat la.. Cepat la habis...!! Tapi nanti percaya la bila dah sampai paper ke-6 tu, aik? Dah habis? Rase kejaaap je. Huhu...

Kemudian, bermula la status seorang graduan dari UIA. Graduan undang-undang yang bakal memegang sijil ijazah. Yang menjadi tujuan dan dan kemuncak tamatnya pengajian ijazah di UIA. Kemudian, bermula la cabaran untuk mencari keje pulak. Kemudian, kemudian, dan kemudian...

Owh~ banyak lagi plan yang kene difikirkan selepas ini. Masa depan di tangan kita. Kita yang tentukan. Nak jadi camtu ke, nak jadi camni ke.. Hufff~ penat sebenarnya belajar ni. Penat mengalahkan orang kerja kat sawah yang berpanas dan berpeluh-peluh. Alhamdulillah syukur, aku masih diberi peluang untuk berada di sini.

Monday, April 4, 2011

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA

Second time datang blog die ni. Tetibe plak ade segmen ni. Haha.. So, saje-saje nak try la kan.. Bukan kene bayar pun.

Nak join jugak? Click kat header tu ye. Sekian~

Sunday, April 3, 2011

Info Kesihatan: Air Kencing


Secara purata, kita buang air kecil 6 hingga 8 kali sehari. Namun kekerapannya bergantung kepada jumlah dan jenis minuman yang diminum. Lebih banyak kita minum air (air masak), lebih kerap kita berulang ke tandas.

Malah, individu yang kerap meminum kopi atau mengambil ubat tertentu seperti ubat tekanan darah tinggi juga kerap kencing kerana ia mempunyai sifat diuretik – yang membuatkan anda sukar berenggang dengan tandas.

Pundi kencing bertindak sebagai tempat menyimpan air kencing dan boleh mengembang untuk menampung sehingga 350 hingga 550ml air kencing. Kita biasanya hendak membuang air kecil apabila kandungan pundi kencing lebih kurang 200ml, tetapi kapasiti yang normal ialah sekitar 400ml.

Yang tidak normal ialah jika anda kerap bangun malam untuk buang air kecil. Kerap buang air kecil adalah baik kerana proses semulajadi untuk menyingkirkan sisa toksin dan bahan buangan daripada badan.

Ramai yang tidak sedar, warna dan bau air kencing menjadi petanda kepada tahap kesihatan kita. Ini sebabnya kita perlu memerhatikan sebarang perubahan pada air kencing kita sebelum menarik pam tandas.

1. Warna

Air kencing mengandungi urokrom yang memberi ia berwarna kuning. Warna ini berubah setiap hari dari warna gelap hinggalah ke warna kuning cair, bergantung kepada kepekatan air kencing. Air kencing yang gelap biasanya menandakan kita tidak minum cukup air. Badan kita memerlukan air secukupnya bagi membolehkan ia berfungsi dengan cekap. Sebaliknya, jika kita minum cukup air, lebih banyak air kencing dihasilkan dan warnanya menjadi cair dan cerah.

2. Bau

Air kencing memang berbau,biasanya ia tidak kuat. Jika baunya menusuk hidung anda mungkin mengalami jangkitan atau ada masalah batu karang yang menyebabkan bau seperti gas ammonia. Penyakit kencing manis mungkin mendapati air kencing mereka berbau ‘manis’ kerana kehadiran gula. Bagaimanapun, sesetengah makanan dan minuman juga boleh mengubah bau air kencing seperti asparagus, petai.

Kekerapan ke tandas menjadi tanda penting kepada kesihatan. Kebiasaannya 8 hingga 10 kali. Namun, ia boleh berbeza kepada individu antara 4 hingga 10 kali sehari, selagi ia tidak mendatangkan masalah kepada individu berkenaan.

Namun terdapat beberapa perkara yang menyebabkan anda kerap membuang air kecil walaupun anda kurang minum air iaitu:

  • pundi kencing terlalu aktif
  • jangkitan saluran kencing
  • interstital sistitis (keadaan yang sebabkan dinding pundi kencing mengalami keradangan)
  • kelenjar prostat membengkak
  • penyakit neorologi ( termasuk strok dan parkinson)
  • kencing manis

Masalah pembuangan air kencing dapat dielakkan jika anda menjaga buah pinggang anda dan mengamalkan tabiat ke tandas dengan baik. Caranya mudah sahaja iaitu memastikan anda minum air secukupnya setiap hari iaitu kira2 lapan gelas; walaupun tidak rasa dahaga.

Jangan takut untuk minum banyak air masak. Minum air elok untuk mengeluarkan toksin2 dalam badan dan menjadikan badan kita lebih cergas dan sihat.

Saturday, April 2, 2011

Bunga-bunga Cinta~


tak pernah terlintas di benakku
saat pertama kita bertemu

sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah

harum dan merekah


tulus hatimu buka mataku

tegar jiwamu hapus raguku

membuncah di hati harapan dan suci

menyatukan janji


bunga-bunga cinta indah bersemi

di antara harap pinta padaNya

Tuhan tautkanlah cinta di hati

berpadu indah dalam mihrab cinta

The Unforgotten Legacy 18042011

9:23 PM

MONDAY . 18 APRIL 2011 . ISTANA HOTEL

Lama dah tak hapdate blog ni. Banyak sangat cerita yang nak dikongsi. By the way, aku sekarang tengah sibuk dengan anak-anak murid. Hm, well I am a teacher now. Hehe… (guru sandaran je..)

Nak start dengan cerita Law Grad Dinner (LGD) baru-baru ni. Event tradisi student law kat UIA. Sejak turun temurun, tak pernah miss. Well, kat UIA, law student je yang ada program camni. Untuk apa? Asalnya LGD ni untuk kita meraikan student yang nak grad dan juga majlis penghargaan untuk lecturer Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws (AIKOL).

Zaman berganti zaman, musim berganti musim. Nature LGD ni telah diubahsuai dan dipinda sesuka hati. Oleh sapa? Oleh student sendiri. LGD kini menjadi medan untuk student membuat fashion show. Masing-masing taknak kalah. Kalau si Bedah (bukan nama sebenar) pakai satin, si Senah (bukan nama sebenar) pakai sutera. Masing-masing sanggup keluar duit semata-mata nak beli baju. Tu belum makeup lagi. Tah berapa ratus dihabiskan untuk satu malam je.

Yang dah berpasangan, taknak lepaskan peluang berpakaian sedondon. Kalau si gadis mamakai merah, si jejaka harus la merah juga. Kalau si gadis memakai pink, si jejaka haruslah pink juga. Tak gitu? Sehati sejiwa la katakan..

Banyak cabaran masa kendalikan LGD. Dengan final exam, dengan cari sponsor, dengan kritikan student sebab terlalu mahal dan kolot, dan yang paling mencabar, nak menyakinkan lecturer untuk datang ke LGD. Kebanyakan lecturer taknak datang sebab sejarah lama dorang bila attend LGD. Ramai yang kata, dorang humiliated. Tak dihargai. Dijemput pun sebagai syarat je. Ada yang kata tak tahan dengan pakaian seksi student perempuan. Bergelak ketawa tak hengat dunia.

Kenapa kitorang pilih ‘traditional’? bagi kitorang, ni merupakan salah satu cara untuk meminimizekan dan melimitkan student yang ada tendency untuk berseksi-seksi pada malam tu. Alhamdulillah, semua yang datang sangat sporting dan memberi kerjasama.

Lagu penutup, kami hadiahkan untuk beberapa lecturer yang datang. Nyanyian Shiela Majid – Lagenda. Semua lecturer sangat terharu bila student semua bangun, nyanyi beramai-ramai. Ada yang menitiskan airmata. Tahniah semua committee. We have done the best. LGD kali ni, alhamdulillah, Deputy Dean kami kata, “This is the best LGD I have ever attended.” Aku pulak sebagai salah seorang committee terasa macam bangga dan terharu sangat-sangat. Usaha kitorang menjadi. Dengan menjadikan tema kali ni traditional “The Unforgotten Legacy” akhirnya dapat mengubah persepsi lecturer AIKOL.

Read On 0 comments

Final Exam is O.V.E.R

11:40 PM

Bila habis je exam, rasa macam nak melompat tinggi... Hoihoi..! Lagi-lagi bila habis final exam untuk final year final semester. Semakin tinggi la melompat kan.. Lepas ni dah tak jumpa dah kertas-kertas exam. Jumpa banyak kertas kerja je la kan. Projek sana, projek sini. Tender sana, tender sini..

Hm.. Rasanya semua orang pernah merasa ambik exam kan? Meh nak share sikit peristiwa-peristiwa masa dalam dewan exam. Haha... Akan termaktub dalam ingatan ni sampai bila-bila..

Selalunya, sebelum masa untuk masuk dewan, student-student yang cemerlang terbilang ni akan berkumpul kat luar dewan. Hati dah dup dap dup dap. Ada yang macam dah tak sabar. Ada yang macam cuak. Ada yang masih pegang nota-nota berkaler masing-masing. Ada yang main soal-soal.

Tapi kalau aku, bukan jenis yang bawak nota ke dewan. Neves kot~ Biala kita steady je, muka penuh yakin. Haha.. Walaupun dalam hati, Allah je la tahu. Selalu je orang akan tegur, "Pergh Siti.. Ilmu penuh di dada." Lagi stress bila dengar dorang dok bincang-bincang, pastu aku tak pernah dengar term yang dorang bincangkan. Fuhh~ Cepat-cepat la aku beredar sebelum otak aku makin serabut.

Bila invigilator panggil untuk masuk dewan, aku akan jadi orang paling awal la masuk. Bukan la sebab yakin sangat ke apa.. Cuma bila dah masuk, tulis nama siap-siap. Nanti takde la kelam kabut. Lepas tu, duduk tarik nafas dalam-dalam. Baca Al-Fatihah, ayat Kursi, selawat banyak-banyak.

Time exam pulak.. Ha, ni yang nak cite ni. Kalau dok sebelah budak-budak dean's list ni, lagi la mendebarkan. Belum sampai sejam, dah angkat tangan. Mintak kertas lebih. Pergh~ Time tu mula la panic. Dah dua jam, angkat tangan lagi, mintak kertas. Isk.. Tensen weh.. Tensen.

Ada satu lagi kejadian. Kalau dok sebelah orang yang over-active pulak. Tengah syok-syok menjawab, tetiba dia petik jari! Sentap dibuatnya. Tu maknanya dia dah ingat sesuatu atau dapat idea. Hah! Rasa macam nak je balas kat dia, ketuk meja sambil jerit "Haaa..!! Jawapan ni aku tahu. Baaaaru je baca tadi! Yes! Yes!" Haaa... Tapi tak sampai hati pulak nak buat kan. Kot kene halau dengan invigilator.

Bila dok sebelah orang yang kalut malut lain pulak ceritanya. Kejap-kejap kang pen jatuh la, highlighter jatuh la. Ada jugak yang sampai kertas soalan jatuh. Nasib baik bukan kertas jawapan. Punya la kalut kan, sampai semua bende melayang. Stress.. Stress..!

Bila dah dua jam lebih jawab exam tu, nanti kang ada la yang keluar awal. Haaa.. Time ni aku dah cuak dah. Ada 3 kemungkinan kenapa dia keluar awal. Satu, sebab dia dah yakin jawab semua soalan. Dua, aku yang melalut tulis panjang berjela. Dan tiga, dia tak tahu nak jawab apa.

Haha.. Ni la antara yang aku takkan lupa. Aku akan rindu masa-masa aku ambik exam. Study last minute yang memang menjadi kebiasaan. Ragam kawan-kawan masa dalam exam hall. Semua. Semua aku akan ingat. Aku akan rindu. Aku akan kenang.
Read On 0 comments

Ini bukan segmen memasak ye~

8:07 AM
Disclaimer: This is not cooking segment.



Gempar.. Gempar.. Tiba-tiba dapat tau tentang kewujudan telur palsu. Huh~ Telur pun ade yang palsu. Daaaassssat! Kat Malaysia, benda ni baru lagi. Tapi kat China, dah lama dah isu ni. Mana taknye. Professor yang mengajar cara buat telur palsu ni dari China.

"Rupanya sebiji telur ayam tetapi ia telur ayam tiruan diperbuat daripada bahan kimia yang dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan dan dijual di pasaran terbuka di Pulau Pinang. Telur palsu itu bersaiz lebih besar daripada telur ayam sebenar dan apabila dipecahkan ia tidak mempunyai pusat telur, tidak berbau, berkilat dan kasar." -Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Isk2... Dunia semakin maju, tapi otak manusia semakin mu
ndur. Ngox betul. Nak tau camne nak buat telur palsu ni? Mari dekat~ Mari dekaaat~ (ala2 Shiela Rusli).

Bahan-bahan:

Tah apa tah bahan-bahan ni. Kalau korang pandai, baca la tulisan tu sendiri. Hehe..


Cara membuat:


Cairan kuning yang mengandungi bahan kimia dimasukkan dalam bekas adunan yang ala-ala bentuk telur. Hm.. Mana nak dapat bekas tu ye?


Pastu ada campuran lain yang akan membentuk ala-ala putih telur. Ni pun bahan kimia jugak tau. Kalau buat warna pink, mesti lagi cantik menarik kebabom la~


Ha, yang ni nak buat kulit telur pulak. Ape tah tu. Aku budak law, bukan budak kimia. So, tak tau la ape yang dorang gune ni.


Tadaaa.. Ni la hasilnya. yang bertanda tu la telur palsu. Wah~ Sebijik kan? Cuma bulat die lain macam sikit. Pastu macam besar terlebih. Kene kecikkan sikit kot. Baru nampak sama. Heh~


Ni la rupanya nanti. Tapi still tak dapat nak kalahkan keayuan telur original yang Allah buat.


Kalau digoreng pun macam lebih kurang sama, cuma kuning die nampak macam sebiji planet marikh. Nampak sangat menipunyee...




Semalam telefon adik kat rumah. Konon-konon macam nak buat gempak la kan- "Yah! cakap kat mak, hati-hati beli telur kat luar tu. Ade telur palsu..!!". Semangat gile la nak bagitau bende ni. Sekali die kate-"Eleh~ orang dah lama tau laaa..." Hm.. tagune. Kalau ye pun, buat-buat macam tak tau, dah la.

Sekarang ni, semua bende boleh dipalsukan. Peniaga yang tamak, pentingkan diri sendiri, mengong, tagune yang sanggup buat macam ni. Tak hirau kesihatan pengguna dan pembeli. Tak lama lagi, ada la pulak ikan palsu, ayam palsu, daging palsu, semua la palsu. Huh~ So, kene hati-hati bila makan kat kedai-kedai luar. Mana la tau dorang beli telur palsu ni kan~ Nak selamat, bela ayam sendiri, ambik telur ayam tu, pastu goreng, dan makan bersama keluarga terchenta...

Read On 0 comments

Saya tak marah pun~

1:26 PM
Pernah dengar tak, 'Hak aku, hak aku. Hak kau pun hak aku.'

Haaa... Ni la die. Ni la die yang buat aku naik hantu. Erm.. Walaupun takde la sampai jadi hantu kak limah.

Aku beli pencuci pinggan, korang gune. Aku beli berus baju, korang gune. Aku beli gayung, korang guna... Aku tak berapa nak kisah kalau korang nak gune... Gune la. Gune je. Silakan gune. Tapi jangan la buat macam harta sendiri kan~ Ha... Tu yang aku rase macam... Macam-macam la.

Sebelum ni aku tak bising, jangan ingat aku sangat tak kisah. Sabun basuh baju tu, aku baru beli kot.. Refill elok punye dalam botol die. Kalau nak gune, gune je la. Pastu, pandai2 la tutup balik. Ni idak. Kot la cicak masuk ke, ulat masuk ke, tenuk ke, beruang ke, tak ke naya tu? Geli pulak aku nak gunenye nanti.

Hari pertama, aku cool lagi.. Orang kata, chill bebeh. Hari kedua, chill lagi.. No problem. Aku tutup balik botol tu. Makin lama... Aiii.. tak paham-paham jugak. Huwaaa.. mummy....!! Geram geram geram. Kalau aku nampak la sape yang gune, aku jentik je tinge die.

Ok, sekian.
Read On 2 comments

Detik-detik final semester

7:41 AM
Alhamdulillah~
3 more papers to go. The day after tomorrow would be Islamic Banking and Takaful paper. Subject yang pada asalnya rasa tah ape-ape tah kan. Sebab takde jiwa banking langsung sebenarnye. Tapi bila dah belajar semua, rasa best la pulak. It explains on how islamic banking operate. The challenges and what not. Madam Rusni pun sangat comel dan sangat la sporting orangnye..

Tak sabar rasanye nak habiskan final exam ni. I'm taking 6 subjects for this semester. Dah habis 4 paper, tinggal lagi 3. Hari-hari dok tengok exam slip, bila la nak habis ni.. Bila dah habis satu, yes! tinggal 5 lagi. Bila habis satu lagi, yes! tinggal lagi 4. Bila sampai paper ke 5 nanti, yes! yes! ade lagi saaatuuuuuu je paper. Cepat la.. Cepat la habis...!! Tapi nanti percaya la bila dah sampai paper ke-6 tu, aik? Dah habis? Rase kejaaap je. Huhu...

Kemudian, bermula la status seorang graduan dari UIA. Graduan undang-undang yang bakal memegang sijil ijazah. Yang menjadi tujuan dan dan kemuncak tamatnya pengajian ijazah di UIA. Kemudian, bermula la cabaran untuk mencari keje pulak. Kemudian, kemudian, dan kemudian...

Owh~ banyak lagi plan yang kene difikirkan selepas ini. Masa depan di tangan kita. Kita yang tentukan. Nak jadi camtu ke, nak jadi camni ke.. Hufff~ penat sebenarnya belajar ni. Penat mengalahkan orang kerja kat sawah yang berpanas dan berpeluh-peluh. Alhamdulillah syukur, aku masih diberi peluang untuk berada di sini.
Read On 0 comments

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA

7:21 AM
Second time datang blog die ni. Tetibe plak ade segmen ni. Haha.. So, saje-saje nak try la kan.. Bukan kene bayar pun.

Nak join jugak? Click kat header tu ye. Sekian~

Read On 36 comments

Info Kesihatan: Air Kencing

2:06 PM

Secara purata, kita buang air kecil 6 hingga 8 kali sehari. Namun kekerapannya bergantung kepada jumlah dan jenis minuman yang diminum. Lebih banyak kita minum air (air masak), lebih kerap kita berulang ke tandas.

Malah, individu yang kerap meminum kopi atau mengambil ubat tertentu seperti ubat tekanan darah tinggi juga kerap kencing kerana ia mempunyai sifat diuretik – yang membuatkan anda sukar berenggang dengan tandas.

Pundi kencing bertindak sebagai tempat menyimpan air kencing dan boleh mengembang untuk menampung sehingga 350 hingga 550ml air kencing. Kita biasanya hendak membuang air kecil apabila kandungan pundi kencing lebih kurang 200ml, tetapi kapasiti yang normal ialah sekitar 400ml.

Yang tidak normal ialah jika anda kerap bangun malam untuk buang air kecil. Kerap buang air kecil adalah baik kerana proses semulajadi untuk menyingkirkan sisa toksin dan bahan buangan daripada badan.

Ramai yang tidak sedar, warna dan bau air kencing menjadi petanda kepada tahap kesihatan kita. Ini sebabnya kita perlu memerhatikan sebarang perubahan pada air kencing kita sebelum menarik pam tandas.

1. Warna

Air kencing mengandungi urokrom yang memberi ia berwarna kuning. Warna ini berubah setiap hari dari warna gelap hinggalah ke warna kuning cair, bergantung kepada kepekatan air kencing. Air kencing yang gelap biasanya menandakan kita tidak minum cukup air. Badan kita memerlukan air secukupnya bagi membolehkan ia berfungsi dengan cekap. Sebaliknya, jika kita minum cukup air, lebih banyak air kencing dihasilkan dan warnanya menjadi cair dan cerah.

2. Bau

Air kencing memang berbau,biasanya ia tidak kuat. Jika baunya menusuk hidung anda mungkin mengalami jangkitan atau ada masalah batu karang yang menyebabkan bau seperti gas ammonia. Penyakit kencing manis mungkin mendapati air kencing mereka berbau ‘manis’ kerana kehadiran gula. Bagaimanapun, sesetengah makanan dan minuman juga boleh mengubah bau air kencing seperti asparagus, petai.

Kekerapan ke tandas menjadi tanda penting kepada kesihatan. Kebiasaannya 8 hingga 10 kali. Namun, ia boleh berbeza kepada individu antara 4 hingga 10 kali sehari, selagi ia tidak mendatangkan masalah kepada individu berkenaan.

Namun terdapat beberapa perkara yang menyebabkan anda kerap membuang air kecil walaupun anda kurang minum air iaitu:

  • pundi kencing terlalu aktif
  • jangkitan saluran kencing
  • interstital sistitis (keadaan yang sebabkan dinding pundi kencing mengalami keradangan)
  • kelenjar prostat membengkak
  • penyakit neorologi ( termasuk strok dan parkinson)
  • kencing manis

Masalah pembuangan air kencing dapat dielakkan jika anda menjaga buah pinggang anda dan mengamalkan tabiat ke tandas dengan baik. Caranya mudah sahaja iaitu memastikan anda minum air secukupnya setiap hari iaitu kira2 lapan gelas; walaupun tidak rasa dahaga.

Jangan takut untuk minum banyak air masak. Minum air elok untuk mengeluarkan toksin2 dalam badan dan menjadikan badan kita lebih cergas dan sihat.

Read On 2 comments

Bunga-bunga Cinta~

1:16 PM

tak pernah terlintas di benakku
saat pertama kita bertemu

sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah

harum dan merekah


tulus hatimu buka mataku

tegar jiwamu hapus raguku

membuncah di hati harapan dan suci

menyatukan janji


bunga-bunga cinta indah bersemi

di antara harap pinta padaNya

Tuhan tautkanlah cinta di hati

berpadu indah dalam mihrab cinta
Read On 0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, April 24, 2011

The Unforgotten Legacy 18042011

MONDAY . 18 APRIL 2011 . ISTANA HOTEL

Lama dah tak hapdate blog ni. Banyak sangat cerita yang nak dikongsi. By the way, aku sekarang tengah sibuk dengan anak-anak murid. Hm, well I am a teacher now. Hehe… (guru sandaran je..)

Nak start dengan cerita Law Grad Dinner (LGD) baru-baru ni. Event tradisi student law kat UIA. Sejak turun temurun, tak pernah miss. Well, kat UIA, law student je yang ada program camni. Untuk apa? Asalnya LGD ni untuk kita meraikan student yang nak grad dan juga majlis penghargaan untuk lecturer Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws (AIKOL).

Zaman berganti zaman, musim berganti musim. Nature LGD ni telah diubahsuai dan dipinda sesuka hati. Oleh sapa? Oleh student sendiri. LGD kini menjadi medan untuk student membuat fashion show. Masing-masing taknak kalah. Kalau si Bedah (bukan nama sebenar) pakai satin, si Senah (bukan nama sebenar) pakai sutera. Masing-masing sanggup keluar duit semata-mata nak beli baju. Tu belum makeup lagi. Tah berapa ratus dihabiskan untuk satu malam je.

Yang dah berpasangan, taknak lepaskan peluang berpakaian sedondon. Kalau si gadis mamakai merah, si jejaka harus la merah juga. Kalau si gadis memakai pink, si jejaka haruslah pink juga. Tak gitu? Sehati sejiwa la katakan..

Banyak cabaran masa kendalikan LGD. Dengan final exam, dengan cari sponsor, dengan kritikan student sebab terlalu mahal dan kolot, dan yang paling mencabar, nak menyakinkan lecturer untuk datang ke LGD. Kebanyakan lecturer taknak datang sebab sejarah lama dorang bila attend LGD. Ramai yang kata, dorang humiliated. Tak dihargai. Dijemput pun sebagai syarat je. Ada yang kata tak tahan dengan pakaian seksi student perempuan. Bergelak ketawa tak hengat dunia.

Kenapa kitorang pilih ‘traditional’? bagi kitorang, ni merupakan salah satu cara untuk meminimizekan dan melimitkan student yang ada tendency untuk berseksi-seksi pada malam tu. Alhamdulillah, semua yang datang sangat sporting dan memberi kerjasama.

Lagu penutup, kami hadiahkan untuk beberapa lecturer yang datang. Nyanyian Shiela Majid – Lagenda. Semua lecturer sangat terharu bila student semua bangun, nyanyi beramai-ramai. Ada yang menitiskan airmata. Tahniah semua committee. We have done the best. LGD kali ni, alhamdulillah, Deputy Dean kami kata, “This is the best LGD I have ever attended.” Aku pulak sebagai salah seorang committee terasa macam bangga dan terharu sangat-sangat. Usaha kitorang menjadi. Dengan menjadikan tema kali ni traditional “The Unforgotten Legacy” akhirnya dapat mengubah persepsi lecturer AIKOL.

Friday, April 15, 2011

Final Exam is O.V.E.R


Bila habis je exam, rasa macam nak melompat tinggi... Hoihoi..! Lagi-lagi bila habis final exam untuk final year final semester. Semakin tinggi la melompat kan.. Lepas ni dah tak jumpa dah kertas-kertas exam. Jumpa banyak kertas kerja je la kan. Projek sana, projek sini. Tender sana, tender sini..

Hm.. Rasanya semua orang pernah merasa ambik exam kan? Meh nak share sikit peristiwa-peristiwa masa dalam dewan exam. Haha... Akan termaktub dalam ingatan ni sampai bila-bila..

Selalunya, sebelum masa untuk masuk dewan, student-student yang cemerlang terbilang ni akan berkumpul kat luar dewan. Hati dah dup dap dup dap. Ada yang macam dah tak sabar. Ada yang macam cuak. Ada yang masih pegang nota-nota berkaler masing-masing. Ada yang main soal-soal.

Tapi kalau aku, bukan jenis yang bawak nota ke dewan. Neves kot~ Biala kita steady je, muka penuh yakin. Haha.. Walaupun dalam hati, Allah je la tahu. Selalu je orang akan tegur, "Pergh Siti.. Ilmu penuh di dada." Lagi stress bila dengar dorang dok bincang-bincang, pastu aku tak pernah dengar term yang dorang bincangkan. Fuhh~ Cepat-cepat la aku beredar sebelum otak aku makin serabut.

Bila invigilator panggil untuk masuk dewan, aku akan jadi orang paling awal la masuk. Bukan la sebab yakin sangat ke apa.. Cuma bila dah masuk, tulis nama siap-siap. Nanti takde la kelam kabut. Lepas tu, duduk tarik nafas dalam-dalam. Baca Al-Fatihah, ayat Kursi, selawat banyak-banyak.

Time exam pulak.. Ha, ni yang nak cite ni. Kalau dok sebelah budak-budak dean's list ni, lagi la mendebarkan. Belum sampai sejam, dah angkat tangan. Mintak kertas lebih. Pergh~ Time tu mula la panic. Dah dua jam, angkat tangan lagi, mintak kertas. Isk.. Tensen weh.. Tensen.

Ada satu lagi kejadian. Kalau dok sebelah orang yang over-active pulak. Tengah syok-syok menjawab, tetiba dia petik jari! Sentap dibuatnya. Tu maknanya dia dah ingat sesuatu atau dapat idea. Hah! Rasa macam nak je balas kat dia, ketuk meja sambil jerit "Haaa..!! Jawapan ni aku tahu. Baaaaru je baca tadi! Yes! Yes!" Haaa... Tapi tak sampai hati pulak nak buat kan. Kot kene halau dengan invigilator.

Bila dok sebelah orang yang kalut malut lain pulak ceritanya. Kejap-kejap kang pen jatuh la, highlighter jatuh la. Ada jugak yang sampai kertas soalan jatuh. Nasib baik bukan kertas jawapan. Punya la kalut kan, sampai semua bende melayang. Stress.. Stress..!

Bila dah dua jam lebih jawab exam tu, nanti kang ada la yang keluar awal. Haaa.. Time ni aku dah cuak dah. Ada 3 kemungkinan kenapa dia keluar awal. Satu, sebab dia dah yakin jawab semua soalan. Dua, aku yang melalut tulis panjang berjela. Dan tiga, dia tak tahu nak jawab apa.

Haha.. Ni la antara yang aku takkan lupa. Aku akan rindu masa-masa aku ambik exam. Study last minute yang memang menjadi kebiasaan. Ragam kawan-kawan masa dalam exam hall. Semua. Semua aku akan ingat. Aku akan rindu. Aku akan kenang.

Friday, April 8, 2011

Ini bukan segmen memasak ye~

Disclaimer: This is not cooking segment.



Gempar.. Gempar.. Tiba-tiba dapat tau tentang kewujudan telur palsu. Huh~ Telur pun ade yang palsu. Daaaassssat! Kat Malaysia, benda ni baru lagi. Tapi kat China, dah lama dah isu ni. Mana taknye. Professor yang mengajar cara buat telur palsu ni dari China.

"Rupanya sebiji telur ayam tetapi ia telur ayam tiruan diperbuat daripada bahan kimia yang dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan dan dijual di pasaran terbuka di Pulau Pinang. Telur palsu itu bersaiz lebih besar daripada telur ayam sebenar dan apabila dipecahkan ia tidak mempunyai pusat telur, tidak berbau, berkilat dan kasar." -Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Isk2... Dunia semakin maju, tapi otak manusia semakin mu
ndur. Ngox betul. Nak tau camne nak buat telur palsu ni? Mari dekat~ Mari dekaaat~ (ala2 Shiela Rusli).

Bahan-bahan:

Tah apa tah bahan-bahan ni. Kalau korang pandai, baca la tulisan tu sendiri. Hehe..


Cara membuat:


Cairan kuning yang mengandungi bahan kimia dimasukkan dalam bekas adunan yang ala-ala bentuk telur. Hm.. Mana nak dapat bekas tu ye?


Pastu ada campuran lain yang akan membentuk ala-ala putih telur. Ni pun bahan kimia jugak tau. Kalau buat warna pink, mesti lagi cantik menarik kebabom la~


Ha, yang ni nak buat kulit telur pulak. Ape tah tu. Aku budak law, bukan budak kimia. So, tak tau la ape yang dorang gune ni.


Tadaaa.. Ni la hasilnya. yang bertanda tu la telur palsu. Wah~ Sebijik kan? Cuma bulat die lain macam sikit. Pastu macam besar terlebih. Kene kecikkan sikit kot. Baru nampak sama. Heh~


Ni la rupanya nanti. Tapi still tak dapat nak kalahkan keayuan telur original yang Allah buat.


Kalau digoreng pun macam lebih kurang sama, cuma kuning die nampak macam sebiji planet marikh. Nampak sangat menipunyee...




Semalam telefon adik kat rumah. Konon-konon macam nak buat gempak la kan- "Yah! cakap kat mak, hati-hati beli telur kat luar tu. Ade telur palsu..!!". Semangat gile la nak bagitau bende ni. Sekali die kate-"Eleh~ orang dah lama tau laaa..." Hm.. tagune. Kalau ye pun, buat-buat macam tak tau, dah la.

Sekarang ni, semua bende boleh dipalsukan. Peniaga yang tamak, pentingkan diri sendiri, mengong, tagune yang sanggup buat macam ni. Tak hirau kesihatan pengguna dan pembeli. Tak lama lagi, ada la pulak ikan palsu, ayam palsu, daging palsu, semua la palsu. Huh~ So, kene hati-hati bila makan kat kedai-kedai luar. Mana la tau dorang beli telur palsu ni kan~ Nak selamat, bela ayam sendiri, ambik telur ayam tu, pastu goreng, dan makan bersama keluarga terchenta...

Thursday, April 7, 2011

Saya tak marah pun~

Pernah dengar tak, 'Hak aku, hak aku. Hak kau pun hak aku.'

Haaa... Ni la die. Ni la die yang buat aku naik hantu. Erm.. Walaupun takde la sampai jadi hantu kak limah.

Aku beli pencuci pinggan, korang gune. Aku beli berus baju, korang gune. Aku beli gayung, korang guna... Aku tak berapa nak kisah kalau korang nak gune... Gune la. Gune je. Silakan gune. Tapi jangan la buat macam harta sendiri kan~ Ha... Tu yang aku rase macam... Macam-macam la.

Sebelum ni aku tak bising, jangan ingat aku sangat tak kisah. Sabun basuh baju tu, aku baru beli kot.. Refill elok punye dalam botol die. Kalau nak gune, gune je la. Pastu, pandai2 la tutup balik. Ni idak. Kot la cicak masuk ke, ulat masuk ke, tenuk ke, beruang ke, tak ke naya tu? Geli pulak aku nak gunenye nanti.

Hari pertama, aku cool lagi.. Orang kata, chill bebeh. Hari kedua, chill lagi.. No problem. Aku tutup balik botol tu. Makin lama... Aiii.. tak paham-paham jugak. Huwaaa.. mummy....!! Geram geram geram. Kalau aku nampak la sape yang gune, aku jentik je tinge die.

Ok, sekian.

Wednesday, April 6, 2011

Detik-detik final semester

Alhamdulillah~
3 more papers to go. The day after tomorrow would be Islamic Banking and Takaful paper. Subject yang pada asalnya rasa tah ape-ape tah kan. Sebab takde jiwa banking langsung sebenarnye. Tapi bila dah belajar semua, rasa best la pulak. It explains on how islamic banking operate. The challenges and what not. Madam Rusni pun sangat comel dan sangat la sporting orangnye..

Tak sabar rasanye nak habiskan final exam ni. I'm taking 6 subjects for this semester. Dah habis 4 paper, tinggal lagi 3. Hari-hari dok tengok exam slip, bila la nak habis ni.. Bila dah habis satu, yes! tinggal 5 lagi. Bila habis satu lagi, yes! tinggal lagi 4. Bila sampai paper ke 5 nanti, yes! yes! ade lagi saaatuuuuuu je paper. Cepat la.. Cepat la habis...!! Tapi nanti percaya la bila dah sampai paper ke-6 tu, aik? Dah habis? Rase kejaaap je. Huhu...

Kemudian, bermula la status seorang graduan dari UIA. Graduan undang-undang yang bakal memegang sijil ijazah. Yang menjadi tujuan dan dan kemuncak tamatnya pengajian ijazah di UIA. Kemudian, bermula la cabaran untuk mencari keje pulak. Kemudian, kemudian, dan kemudian...

Owh~ banyak lagi plan yang kene difikirkan selepas ini. Masa depan di tangan kita. Kita yang tentukan. Nak jadi camtu ke, nak jadi camni ke.. Hufff~ penat sebenarnya belajar ni. Penat mengalahkan orang kerja kat sawah yang berpanas dan berpeluh-peluh. Alhamdulillah syukur, aku masih diberi peluang untuk berada di sini.

Monday, April 4, 2011

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA

Second time datang blog die ni. Tetibe plak ade segmen ni. Haha.. So, saje-saje nak try la kan.. Bukan kene bayar pun.

Nak join jugak? Click kat header tu ye. Sekian~

Sunday, April 3, 2011

Info Kesihatan: Air Kencing


Secara purata, kita buang air kecil 6 hingga 8 kali sehari. Namun kekerapannya bergantung kepada jumlah dan jenis minuman yang diminum. Lebih banyak kita minum air (air masak), lebih kerap kita berulang ke tandas.

Malah, individu yang kerap meminum kopi atau mengambil ubat tertentu seperti ubat tekanan darah tinggi juga kerap kencing kerana ia mempunyai sifat diuretik – yang membuatkan anda sukar berenggang dengan tandas.

Pundi kencing bertindak sebagai tempat menyimpan air kencing dan boleh mengembang untuk menampung sehingga 350 hingga 550ml air kencing. Kita biasanya hendak membuang air kecil apabila kandungan pundi kencing lebih kurang 200ml, tetapi kapasiti yang normal ialah sekitar 400ml.

Yang tidak normal ialah jika anda kerap bangun malam untuk buang air kecil. Kerap buang air kecil adalah baik kerana proses semulajadi untuk menyingkirkan sisa toksin dan bahan buangan daripada badan.

Ramai yang tidak sedar, warna dan bau air kencing menjadi petanda kepada tahap kesihatan kita. Ini sebabnya kita perlu memerhatikan sebarang perubahan pada air kencing kita sebelum menarik pam tandas.

1. Warna

Air kencing mengandungi urokrom yang memberi ia berwarna kuning. Warna ini berubah setiap hari dari warna gelap hinggalah ke warna kuning cair, bergantung kepada kepekatan air kencing. Air kencing yang gelap biasanya menandakan kita tidak minum cukup air. Badan kita memerlukan air secukupnya bagi membolehkan ia berfungsi dengan cekap. Sebaliknya, jika kita minum cukup air, lebih banyak air kencing dihasilkan dan warnanya menjadi cair dan cerah.

2. Bau

Air kencing memang berbau,biasanya ia tidak kuat. Jika baunya menusuk hidung anda mungkin mengalami jangkitan atau ada masalah batu karang yang menyebabkan bau seperti gas ammonia. Penyakit kencing manis mungkin mendapati air kencing mereka berbau ‘manis’ kerana kehadiran gula. Bagaimanapun, sesetengah makanan dan minuman juga boleh mengubah bau air kencing seperti asparagus, petai.

Kekerapan ke tandas menjadi tanda penting kepada kesihatan. Kebiasaannya 8 hingga 10 kali. Namun, ia boleh berbeza kepada individu antara 4 hingga 10 kali sehari, selagi ia tidak mendatangkan masalah kepada individu berkenaan.

Namun terdapat beberapa perkara yang menyebabkan anda kerap membuang air kecil walaupun anda kurang minum air iaitu:

  • pundi kencing terlalu aktif
  • jangkitan saluran kencing
  • interstital sistitis (keadaan yang sebabkan dinding pundi kencing mengalami keradangan)
  • kelenjar prostat membengkak
  • penyakit neorologi ( termasuk strok dan parkinson)
  • kencing manis

Masalah pembuangan air kencing dapat dielakkan jika anda menjaga buah pinggang anda dan mengamalkan tabiat ke tandas dengan baik. Caranya mudah sahaja iaitu memastikan anda minum air secukupnya setiap hari iaitu kira2 lapan gelas; walaupun tidak rasa dahaga.

Jangan takut untuk minum banyak air masak. Minum air elok untuk mengeluarkan toksin2 dalam badan dan menjadikan badan kita lebih cergas dan sihat.

Saturday, April 2, 2011

Bunga-bunga Cinta~


tak pernah terlintas di benakku
saat pertama kita bertemu

sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah

harum dan merekah


tulus hatimu buka mataku

tegar jiwamu hapus raguku

membuncah di hati harapan dan suci

menyatukan janji


bunga-bunga cinta indah bersemi

di antara harap pinta padaNya

Tuhan tautkanlah cinta di hati

berpadu indah dalam mihrab cinta