Monday, November 12, 2012

Rezeki: berkat atau tidak?


Assalamualaikum~

Allahu ar-Rahman ar-Rahim. Maha Pengasih Maha Penyayang. Maksud ar-Rahman adalah Allah memberi rezeki kepada semua umat manusia. Tidak kira Islam atau kafir. Ar-Rahim pula, Allah hanya memberi redhanya kepada umat Islam yang terpilih sahaja.

kita boleh analogikan umpama kita hendak memberi sebatang pen kepada seorang yang kita sayang dan seorang lagi yang kita benci. Sememangnya kedua-dua orang mesti mendapat pen tersebut. Tapi, cara pemberian itu adalah berbeza. Kita akan memberi kepada orang yang kita benci dengan kasar dan tidak redha. Tapi kita akan memberi pen tersebut dengan kasih dan penuh redha kepada orang yang kita sayangi.

Begitu juga dengan rezeki dan nikmat Allah. Allah Maha Pengasih kepada sekelian alam. Semua makhluknya akan mendapat rezeki. Allah Maha Pengasih iaitu hanya Umat Islam yang terpilih sahaja akan mendapat rezeki yang diberkati.

Bagaimana untuk kita tahu samada rezeki yang kita dapat itu diberkati atau tidak? Seorang ustaz mengatakan bahawa rezeki itu merupakan rezeki yang diberkati jika kita menggunakannya untuk mendekatkan diri dengan Allah. Contohnya, kereta. Apabila kereta itu digunakan ke jalan Allah, maka kereta itu diberkati. Contoh lain, rumah. Kalau kita masuk ke rumah kita dengan perasaan tenang, anak-anak mengimarahkan rumah dengan solat dan mengaji, maka, rumah itu merupakan rezeki yang diberkati.

Oleh itu, sentiasalah berusaha untuk mendapatkan rezeki. Berdoalah untuk dimurahkan rezeki. Rezeki yang diberkati.



Saturday, October 27, 2012

Ujian: Bala atau Nikmat?


Asssalamualaikum..

Saje nak berkongsi pengisian daripada rancangan TV9 hari Jumaat yang lepas. Seorang ustaz mengatakan “how do we know whether the hardship is a fitnah or nikmat to us?” 

Senang je. Kita akan tahu menilai ujian tu melalui cara bagaimana kita overcome ujian tu. Kalaulah ujian yang diberikan menjadikan kita lebih jauh dari Allah, maka, itu adalah bala. Namun, kalau ujian itu menjadikan kita lebih dekat dengan Allah, maka, ujian itu merupakan satu nikmat buat kita.

Jangan memikirkan tentang ujian itu. Tapi, fikirlah macam mana nak mengatasi ujian itu. Semoga ujian itu merupakan suatu nikmat untuk kita semua.

Saturday, May 12, 2012

oh GOD~


Professor : You are a Muslim, aren’t you, son ?

Student : Yes, sir.

Professor: So, you believe in GOD ?

Student : Absolutely, sir.

Professor : Is GOD good ?

Student : Sure.

Professor: Is GOD all powerful ?

Student : Yes.

Professor: My brother died of cancer even though he prayed to GOD to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But GOD didn’t. How is this GOD good then? Hmm?

(Student was silent.)

Professor: You can’t answer, can you ? Let’s start again, young fella. Is GOD good?

Student : Yes.

Professor: Is satan good ?

Student : No.

Professor: Where does satan come from ?

Student : From … GOD …

Professor: That’s right. Tell me son, is there evil in this world?

Student : Yes.

Professor: Evil is everywhere, isn’t it ? And GOD did make everything. Correct?

Student : Yes.

Professor: So who created evil ?

(Student did not answer.)

Professor: Is there sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don’t they?

Student : Yes, sir.

Professor: So, who created them ?

(Student had no answer.)

Professor: Science says you have 5 Senses you use to identify and observe the world around you. Tell me, son, have you ever seen GOD?

Student : No, sir.

Professor: Tell us if you have ever heard your GOD?

Student : No , sir.

Professor: Have you ever felt your GOD, tasted your GOD, smelt your GOD? Have you ever had any sensory perception of GOD for that matter?

Student : No, sir. I’m afraid I haven’t.

Professor: Yet you still believe in Him?

Student : Yes.

Professor : According to Empirical, Testable, Demonstrable Protocol, Science says your GOD doesn’t exist. What do you say to that, son?

Student : Nothing. I only have my faith.

Professor: Yes, faith. And that is the problem Science has.

Student : Professor, is there such a thing as heat?

Professor: Yes.

Student : And is there such a thing as cold?

Professor: Yes.

Student : No, sir. There isn’t.

(The lecture theatre became very quiet with this turn of events.)

Student : Sir, you can have lots of heat, even more heat, superheat, mega heat, white heat, a little heat or no heat. But we don’t have anything called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can’t go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it.

(There was pin-drop silence in the lecture theater.)

Student : What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?

Professor: Yes. What is night if there isn’t darkness?

Student : You’re wrong again, sir. Darkness is the absence of something. You can have low light, normal light, bright light, flashing light. But if you have no light constantly, you have nothing and its called darkness, isn’t it? In reality, darkness isn’t. If it is, were you would be able to make darkness darker, wouldn’t you?

Professor: So what is the point you are making, young man ?

Student : Sir, my point is your philosophical premise is flawed.

Professor: Flawed ? Can you explain how?

Student : Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a good GOD and a bad GOD. You are viewing the concept of GOD as something finite, something we can measure. Sir, Science can’t even explain a thought. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less fully understood either one. To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as a substantive thing.

Death is not the opposite of life: just the absence of it. Now tell me, Professor, do you teach your students that they evolved from a monkey?

Professor: If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student : Have you ever observed evolution with your own eyes, sir?

(The Professor shook his head with a smile, beginning to realize where the argument was going.)

Student : Since no one has ever observed the process of evolution at work and cannot even prove that this process is an on-going endeavor. Are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher?

(The class was in uproar.)

Student : Is there anyone in the class who has ever seen the Professor’s brain?

(The class broke out into laughter. )

Student : Is there anyone here who has ever heard the Professor’s brain, felt it, touched or smelt it? No one appears to have done so. So, according to the established Rules of Empirical, Stable, Demonstrable Protocol, Science says that you have no brain, sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures, sir?

(The room was silent. The Professor stared at the student, his face unfathomable.)

Professor: I guess you’ll have to take them on faith, son.

Student : That is it sir … Exactly ! The link between man & GOD is FAITH. That is all that keeps things alive and moving.

Saturday, March 10, 2012

Jelesnyeeee~

Bila duduk bilik sorang-sorang ni, banyak pulak yang difikirkan. Sebab takde orang yang nak dengar pun kalau aku membebel-bebel. Huhu.. 

Surf FB, nampak kawan sambung belajar Master kat oversea, rase jeles sangat-sangat. Nak jugak belajar sampai oversea. Siap dapat sponsor lagi. Aku pulak bile? Tengok die bergambar camtu, camni, begitu, begini. Argh... Jeles sangat.

Pastu, nampak pulak kawan yang baru bertunang. Cantiknye baju die. Cantiknye makeup die. Pelamin die cantik betul... Pastu hantaran die pun cantik-cantik. Nampak gembira betul die dalam gambar tu. Aku bile pulak. Argh... Sabar!

Pastu nampak pulak kawan yang baru berkahwin. Meriahnyeee... Cantik-cantik la. Ramai orang datang kenduri die. Diarak, diiring, dirai dengan penuh kemeriahan seperti sepasang raja dan permaisuri. Baju die mungkin beratus-ratus harganya. Pelamin die lagi.. Banyak tu modal die. Aku? Nanti-nanti la dulu..

Pastu ternampak pulak kawan yang dapat newborn baby. Waaa....!! Comelnye die... Kulit baby tu halusnya.. Rasa nak je cium-cium. Muka kawan aku tu pulak sangat berseri-seri. Seri seorang ibu muda. Seronoknya tengok dorang. Jeles. Jeles. Jeles. 

Tiba-tiba, nampak pulak kawan yang tengah second pregnancy. Upload gambar scan baby dalam perut. Gembiranya la bila tengok status die. Seorang ibu yang sabar menantikan kelahiran anaknya. Seronoknyeee la kan. Aku? Mungkin lama lagi. Sabar..

Bersyukur... Teringat kata-kata Dato Hashim, "Kalau kita nak bersyukur, kene pandang orang yang berada di bawah. Kalau kita nak maju dalam apa jua yang kita lakukan, kene pandang orang yang berada di atas kita."

Pendermaan pendarahan

Derma darah? OMG, rasa serik pulak nak derma lagi. Bajet gagah letew kunun-kunun nak derma-derma darah kan. Waaa.. So embarrassing, ok. Mungkin ini la the first time and the last i donate my blood kan~

Masa nak derma tu, memang rasa takut. Sebab memang aku ni takut sangat sikit dengan darah. Tapi bila buat ujian darah, baru la aku tau blood group aku O. So, macam ade human conscience la nak derma kan sebab anyone can accept O blood. 

Bila dah duduk kat kerusi dan bila nurse lelaki tu nak cocok, aku siap pausekan die dan tanye, "sakit tak nanti?" Pastu die kate, "Tak sakit pun.." Ok la, aku pun caye je la cakap die kan. Dalam hati, berdebar-debar je. 

Bila die pam lengan aku, rase macam kebas sikit. Masa die cocok pun rase tak sakit sangat. Tapi bile aku nampak darah keluar baaaaaaanyaaaakkkk gile, aku dah mula cuak la. Mula la rasa nak muntah. dahi dah berpeluh-peluh. Nurse tu tanye la "Pening kepala ke dik? Muka dah pucat ni." Aku cakap tak rasa pening, tapi loya tengok darah banyak-banyak ni. Die kate, sikit lagi ye dik. Dah nak penuh ni. Ok la.. Nasib baik die nak ambik satu beg je. Kalau die nak ambik satu tong, aku akan tanpa segan silu, pengsan sajorh kat situ.

Bila dah selesai darah aku disedut keluar mencurah-curah, aku kene rehat kejap. Dorang bagi aku minum 100plus. Then, bile aku tengok lengan aku bengkak, aku rase macam nak pengsan je. (Alkisah, aku ni jenis tahape-hape sikit. Kalau kene pisau, even tak berdarah, still rase nak pengsan. Apakah? Huh~). Pastu, berpeluh-peluh kembali. Kepala rasa pening semacam. Sebelum collapse, aku ingat, nurse tanye aku, nak pengsan ke? Aku tak pasti sempat angguk ke tak. Then, terus je tumbang. Nasib baik Kureen ade dengan aku masa tu.

Sedar-sedar, aku dah baring kat lantai, dengan tudung terbukak. Waaa... Malunyeee..!! Huhu.. Nurse suruh rehat lama sikit sebelum balik. Kepala memang sakit, nak muntah pun ada jugak.

Bila balik bilik, rehat dan tidur kejap. Bila bangun, bukak handiplust sebab nak solat, tibe-tibe darah keluar lagi. Pastu muka dah pucat balik. Pastu rasa nak pengsan lagi. Huwaaa... Ade darah... Camne ni. So, aku rehat lagi. Bila betul-betul dah ok, baru boleh solat. 

Ok, sekian saje.

Wednesday, March 7, 2012

Menguap

Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap.

Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka

adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan.

Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu.

Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.
(Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya :

Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud:

"Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya,

kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka."
(Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya:

"Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap .

Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya:

Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.

3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.

Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah".

Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Wallahu a'lam.. ♥~

Monday, March 5, 2012

Mintak Maaf~

Bengang gile dengan diri sendiri. Kadang-kadang rasa nak je rendam kepala dalam mangkuk tandas pastu flush banyak-banyak kali. eeeuuuww! Jijik, oke.

"Diam itu lebih baik."

Ya, aku tahu. Memang mulut aku ni tak reti nak diam. Ada je yang nak dimengarutkan. Sampai raaaamaaaai yang terasa sebab mulut aku yang laser ni. Kan3? Mengaku jelah.

Hm.. Camne ye? Nak mintak maaf, macam malu. Tak rock la kononnya. Tapi aku tau aku dah sakitkan hati orang. 

"Berterus teranglah walaupun ianya pahit seperti hempedu."

Ha, yang ni, macam mana pulak? Nak berterus terang ke, nak kene berterus gelap? Hadoi... Konflik dalaman ni. 

Boleh tak mintak maaf kat sini je. Malu la nak cakap depan-depan. Hehe.. Maaf kawan-kawan kalau ada yang terasa hati dengan aku.. Sangat-sangat mintak maaf. Aku tak sengaja.. =)

Sunday, March 4, 2012

Hapdet

Lamanya tak menulis. Kenapa? Hm.. No reason. Tak suka buat alasan sebab kita sebenarnya yang mencipta alasan. 

Update tentang diri sendiri. Masih lagi dalam proses pembelajaran. Orang asyik bertanya bila nak habis belajar. Jawapannya mudah. Belajar takkan habis. Noktah.

Update tentang keluarga. Dah hampir sebulan tak balik rumah. Rindu rasanya. InsyaAllah 2 minggu lagi aku balik. Muhammad Arasy Addin pulak, tak sembuh lagi. Menangis siang malam. Tak tahu apa masalah dia. Orang kata mungkin nama Arasy Addin tu tak sesuai dengan dia. Wallahua'lam. Tapi masih berusaha berubat di merata tempat. Semoga Allah sembuhkan Muhammad Arasy. Acik sayang Arasy. Cepat sembuh ye. Tak sabar nak dengar Muhammad Arasy ketawa.

Muhammad Arasy Addin Bin Nadzri

Update tentang kawan-kawan. Alhamdulillah, kawan-kawan sentiasa ada di sisi. Tak pernah sunyi. Terima kasih kerana sudi menerima diri ini.

Update tentang hidup. Mungkin ada perubahan pada timeline kehidupan aku. Yela, kita yeng merancang, namun Allah yang menentukan. Bila dah sampai pertengahan abad, rase macam kene ubah sikit timeline. Kene fit in lagi banyak benda. Cuba semua selagi mampu. Marriage, career, property, banyak lagi impian yang belum tercapai. InsyaAllah one day~

Update tentang ibadah. Astaghfirullah. Banyak sangat lompong. "Kalau kita mengejar dunia, dunia akan lari meninggalkan kita. Kalau kita mengejar akhirat, dunia yang akan mengejar kita." Baek, yakin dengan janji itu.

Rezeki: berkat atau tidak?

8:14 AM

Assalamualaikum~

Allahu ar-Rahman ar-Rahim. Maha Pengasih Maha Penyayang. Maksud ar-Rahman adalah Allah memberi rezeki kepada semua umat manusia. Tidak kira Islam atau kafir. Ar-Rahim pula, Allah hanya memberi redhanya kepada umat Islam yang terpilih sahaja.

kita boleh analogikan umpama kita hendak memberi sebatang pen kepada seorang yang kita sayang dan seorang lagi yang kita benci. Sememangnya kedua-dua orang mesti mendapat pen tersebut. Tapi, cara pemberian itu adalah berbeza. Kita akan memberi kepada orang yang kita benci dengan kasar dan tidak redha. Tapi kita akan memberi pen tersebut dengan kasih dan penuh redha kepada orang yang kita sayangi.

Begitu juga dengan rezeki dan nikmat Allah. Allah Maha Pengasih kepada sekelian alam. Semua makhluknya akan mendapat rezeki. Allah Maha Pengasih iaitu hanya Umat Islam yang terpilih sahaja akan mendapat rezeki yang diberkati.

Bagaimana untuk kita tahu samada rezeki yang kita dapat itu diberkati atau tidak? Seorang ustaz mengatakan bahawa rezeki itu merupakan rezeki yang diberkati jika kita menggunakannya untuk mendekatkan diri dengan Allah. Contohnya, kereta. Apabila kereta itu digunakan ke jalan Allah, maka kereta itu diberkati. Contoh lain, rumah. Kalau kita masuk ke rumah kita dengan perasaan tenang, anak-anak mengimarahkan rumah dengan solat dan mengaji, maka, rumah itu merupakan rezeki yang diberkati.

Oleh itu, sentiasalah berusaha untuk mendapatkan rezeki. Berdoalah untuk dimurahkan rezeki. Rezeki yang diberkati.



Read On 0 comments

Ujian: Bala atau Nikmat?

3:21 PM

Asssalamualaikum..

Saje nak berkongsi pengisian daripada rancangan TV9 hari Jumaat yang lepas. Seorang ustaz mengatakan “how do we know whether the hardship is a fitnah or nikmat to us?” 

Senang je. Kita akan tahu menilai ujian tu melalui cara bagaimana kita overcome ujian tu. Kalaulah ujian yang diberikan menjadikan kita lebih jauh dari Allah, maka, itu adalah bala. Namun, kalau ujian itu menjadikan kita lebih dekat dengan Allah, maka, ujian itu merupakan satu nikmat buat kita.

Jangan memikirkan tentang ujian itu. Tapi, fikirlah macam mana nak mengatasi ujian itu. Semoga ujian itu merupakan suatu nikmat untuk kita semua.
Read On 0 comments

oh GOD~

2:34 PM

Professor : You are a Muslim, aren’t you, son ?

Student : Yes, sir.

Professor: So, you believe in GOD ?

Student : Absolutely, sir.

Professor : Is GOD good ?

Student : Sure.

Professor: Is GOD all powerful ?

Student : Yes.

Professor: My brother died of cancer even though he prayed to GOD to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But GOD didn’t. How is this GOD good then? Hmm?

(Student was silent.)

Professor: You can’t answer, can you ? Let’s start again, young fella. Is GOD good?

Student : Yes.

Professor: Is satan good ?

Student : No.

Professor: Where does satan come from ?

Student : From … GOD …

Professor: That’s right. Tell me son, is there evil in this world?

Student : Yes.

Professor: Evil is everywhere, isn’t it ? And GOD did make everything. Correct?

Student : Yes.

Professor: So who created evil ?

(Student did not answer.)

Professor: Is there sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don’t they?

Student : Yes, sir.

Professor: So, who created them ?

(Student had no answer.)

Professor: Science says you have 5 Senses you use to identify and observe the world around you. Tell me, son, have you ever seen GOD?

Student : No, sir.

Professor: Tell us if you have ever heard your GOD?

Student : No , sir.

Professor: Have you ever felt your GOD, tasted your GOD, smelt your GOD? Have you ever had any sensory perception of GOD for that matter?

Student : No, sir. I’m afraid I haven’t.

Professor: Yet you still believe in Him?

Student : Yes.

Professor : According to Empirical, Testable, Demonstrable Protocol, Science says your GOD doesn’t exist. What do you say to that, son?

Student : Nothing. I only have my faith.

Professor: Yes, faith. And that is the problem Science has.

Student : Professor, is there such a thing as heat?

Professor: Yes.

Student : And is there such a thing as cold?

Professor: Yes.

Student : No, sir. There isn’t.

(The lecture theatre became very quiet with this turn of events.)

Student : Sir, you can have lots of heat, even more heat, superheat, mega heat, white heat, a little heat or no heat. But we don’t have anything called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can’t go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it.

(There was pin-drop silence in the lecture theater.)

Student : What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?

Professor: Yes. What is night if there isn’t darkness?

Student : You’re wrong again, sir. Darkness is the absence of something. You can have low light, normal light, bright light, flashing light. But if you have no light constantly, you have nothing and its called darkness, isn’t it? In reality, darkness isn’t. If it is, were you would be able to make darkness darker, wouldn’t you?

Professor: So what is the point you are making, young man ?

Student : Sir, my point is your philosophical premise is flawed.

Professor: Flawed ? Can you explain how?

Student : Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a good GOD and a bad GOD. You are viewing the concept of GOD as something finite, something we can measure. Sir, Science can’t even explain a thought. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less fully understood either one. To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as a substantive thing.

Death is not the opposite of life: just the absence of it. Now tell me, Professor, do you teach your students that they evolved from a monkey?

Professor: If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student : Have you ever observed evolution with your own eyes, sir?

(The Professor shook his head with a smile, beginning to realize where the argument was going.)

Student : Since no one has ever observed the process of evolution at work and cannot even prove that this process is an on-going endeavor. Are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher?

(The class was in uproar.)

Student : Is there anyone in the class who has ever seen the Professor’s brain?

(The class broke out into laughter. )

Student : Is there anyone here who has ever heard the Professor’s brain, felt it, touched or smelt it? No one appears to have done so. So, according to the established Rules of Empirical, Stable, Demonstrable Protocol, Science says that you have no brain, sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures, sir?

(The room was silent. The Professor stared at the student, his face unfathomable.)

Professor: I guess you’ll have to take them on faith, son.

Student : That is it sir … Exactly ! The link between man & GOD is FAITH. That is all that keeps things alive and moving.
Read On 0 comments

Jelesnyeeee~

3:08 PM
Bila duduk bilik sorang-sorang ni, banyak pulak yang difikirkan. Sebab takde orang yang nak dengar pun kalau aku membebel-bebel. Huhu.. 

Surf FB, nampak kawan sambung belajar Master kat oversea, rase jeles sangat-sangat. Nak jugak belajar sampai oversea. Siap dapat sponsor lagi. Aku pulak bile? Tengok die bergambar camtu, camni, begitu, begini. Argh... Jeles sangat.

Pastu, nampak pulak kawan yang baru bertunang. Cantiknye baju die. Cantiknye makeup die. Pelamin die cantik betul... Pastu hantaran die pun cantik-cantik. Nampak gembira betul die dalam gambar tu. Aku bile pulak. Argh... Sabar!

Pastu nampak pulak kawan yang baru berkahwin. Meriahnyeee... Cantik-cantik la. Ramai orang datang kenduri die. Diarak, diiring, dirai dengan penuh kemeriahan seperti sepasang raja dan permaisuri. Baju die mungkin beratus-ratus harganya. Pelamin die lagi.. Banyak tu modal die. Aku? Nanti-nanti la dulu..

Pastu ternampak pulak kawan yang dapat newborn baby. Waaa....!! Comelnye die... Kulit baby tu halusnya.. Rasa nak je cium-cium. Muka kawan aku tu pulak sangat berseri-seri. Seri seorang ibu muda. Seronoknya tengok dorang. Jeles. Jeles. Jeles. 

Tiba-tiba, nampak pulak kawan yang tengah second pregnancy. Upload gambar scan baby dalam perut. Gembiranya la bila tengok status die. Seorang ibu yang sabar menantikan kelahiran anaknya. Seronoknyeee la kan. Aku? Mungkin lama lagi. Sabar..

Bersyukur... Teringat kata-kata Dato Hashim, "Kalau kita nak bersyukur, kene pandang orang yang berada di bawah. Kalau kita nak maju dalam apa jua yang kita lakukan, kene pandang orang yang berada di atas kita."
Read On 4 comments

Pendermaan pendarahan

12:06 AM
Derma darah? OMG, rasa serik pulak nak derma lagi. Bajet gagah letew kunun-kunun nak derma-derma darah kan. Waaa.. So embarrassing, ok. Mungkin ini la the first time and the last i donate my blood kan~

Masa nak derma tu, memang rasa takut. Sebab memang aku ni takut sangat sikit dengan darah. Tapi bila buat ujian darah, baru la aku tau blood group aku O. So, macam ade human conscience la nak derma kan sebab anyone can accept O blood. 

Bila dah duduk kat kerusi dan bila nurse lelaki tu nak cocok, aku siap pausekan die dan tanye, "sakit tak nanti?" Pastu die kate, "Tak sakit pun.." Ok la, aku pun caye je la cakap die kan. Dalam hati, berdebar-debar je. 

Bila die pam lengan aku, rase macam kebas sikit. Masa die cocok pun rase tak sakit sangat. Tapi bile aku nampak darah keluar baaaaaaanyaaaakkkk gile, aku dah mula cuak la. Mula la rasa nak muntah. dahi dah berpeluh-peluh. Nurse tu tanye la "Pening kepala ke dik? Muka dah pucat ni." Aku cakap tak rasa pening, tapi loya tengok darah banyak-banyak ni. Die kate, sikit lagi ye dik. Dah nak penuh ni. Ok la.. Nasib baik die nak ambik satu beg je. Kalau die nak ambik satu tong, aku akan tanpa segan silu, pengsan sajorh kat situ.

Bila dah selesai darah aku disedut keluar mencurah-curah, aku kene rehat kejap. Dorang bagi aku minum 100plus. Then, bile aku tengok lengan aku bengkak, aku rase macam nak pengsan je. (Alkisah, aku ni jenis tahape-hape sikit. Kalau kene pisau, even tak berdarah, still rase nak pengsan. Apakah? Huh~). Pastu, berpeluh-peluh kembali. Kepala rasa pening semacam. Sebelum collapse, aku ingat, nurse tanye aku, nak pengsan ke? Aku tak pasti sempat angguk ke tak. Then, terus je tumbang. Nasib baik Kureen ade dengan aku masa tu.

Sedar-sedar, aku dah baring kat lantai, dengan tudung terbukak. Waaa... Malunyeee..!! Huhu.. Nurse suruh rehat lama sikit sebelum balik. Kepala memang sakit, nak muntah pun ada jugak.

Bila balik bilik, rehat dan tidur kejap. Bila bangun, bukak handiplust sebab nak solat, tibe-tibe darah keluar lagi. Pastu muka dah pucat balik. Pastu rasa nak pengsan lagi. Huwaaa... Ade darah... Camne ni. So, aku rehat lagi. Bila betul-betul dah ok, baru boleh solat. 

Ok, sekian saje.
Read On 0 comments

Menguap

8:50 PM
Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap.

Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka

adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan.

Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu.

Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.
(Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya :

Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud:

"Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya,

kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka."
(Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya:

"Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap .

Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya:

Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.

3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.

Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah".

Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Wallahu a'lam.. ♥~
Read On 0 comments

Mintak Maaf~

8:40 PM
Bengang gile dengan diri sendiri. Kadang-kadang rasa nak je rendam kepala dalam mangkuk tandas pastu flush banyak-banyak kali. eeeuuuww! Jijik, oke.

"Diam itu lebih baik."

Ya, aku tahu. Memang mulut aku ni tak reti nak diam. Ada je yang nak dimengarutkan. Sampai raaaamaaaai yang terasa sebab mulut aku yang laser ni. Kan3? Mengaku jelah.

Hm.. Camne ye? Nak mintak maaf, macam malu. Tak rock la kononnya. Tapi aku tau aku dah sakitkan hati orang. 

"Berterus teranglah walaupun ianya pahit seperti hempedu."

Ha, yang ni, macam mana pulak? Nak berterus terang ke, nak kene berterus gelap? Hadoi... Konflik dalaman ni. 

Boleh tak mintak maaf kat sini je. Malu la nak cakap depan-depan. Hehe.. Maaf kawan-kawan kalau ada yang terasa hati dengan aku.. Sangat-sangat mintak maaf. Aku tak sengaja.. =)
Read On 0 comments

Hapdet

9:11 PM
Lamanya tak menulis. Kenapa? Hm.. No reason. Tak suka buat alasan sebab kita sebenarnya yang mencipta alasan. 

Update tentang diri sendiri. Masih lagi dalam proses pembelajaran. Orang asyik bertanya bila nak habis belajar. Jawapannya mudah. Belajar takkan habis. Noktah.

Update tentang keluarga. Dah hampir sebulan tak balik rumah. Rindu rasanya. InsyaAllah 2 minggu lagi aku balik. Muhammad Arasy Addin pulak, tak sembuh lagi. Menangis siang malam. Tak tahu apa masalah dia. Orang kata mungkin nama Arasy Addin tu tak sesuai dengan dia. Wallahua'lam. Tapi masih berusaha berubat di merata tempat. Semoga Allah sembuhkan Muhammad Arasy. Acik sayang Arasy. Cepat sembuh ye. Tak sabar nak dengar Muhammad Arasy ketawa.

Muhammad Arasy Addin Bin Nadzri

Update tentang kawan-kawan. Alhamdulillah, kawan-kawan sentiasa ada di sisi. Tak pernah sunyi. Terima kasih kerana sudi menerima diri ini.

Update tentang hidup. Mungkin ada perubahan pada timeline kehidupan aku. Yela, kita yeng merancang, namun Allah yang menentukan. Bila dah sampai pertengahan abad, rase macam kene ubah sikit timeline. Kene fit in lagi banyak benda. Cuba semua selagi mampu. Marriage, career, property, banyak lagi impian yang belum tercapai. InsyaAllah one day~

Update tentang ibadah. Astaghfirullah. Banyak sangat lompong. "Kalau kita mengejar dunia, dunia akan lari meninggalkan kita. Kalau kita mengejar akhirat, dunia yang akan mengejar kita." Baek, yakin dengan janji itu.
Read On 0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, November 12, 2012

Rezeki: berkat atau tidak?


Assalamualaikum~

Allahu ar-Rahman ar-Rahim. Maha Pengasih Maha Penyayang. Maksud ar-Rahman adalah Allah memberi rezeki kepada semua umat manusia. Tidak kira Islam atau kafir. Ar-Rahim pula, Allah hanya memberi redhanya kepada umat Islam yang terpilih sahaja.

kita boleh analogikan umpama kita hendak memberi sebatang pen kepada seorang yang kita sayang dan seorang lagi yang kita benci. Sememangnya kedua-dua orang mesti mendapat pen tersebut. Tapi, cara pemberian itu adalah berbeza. Kita akan memberi kepada orang yang kita benci dengan kasar dan tidak redha. Tapi kita akan memberi pen tersebut dengan kasih dan penuh redha kepada orang yang kita sayangi.

Begitu juga dengan rezeki dan nikmat Allah. Allah Maha Pengasih kepada sekelian alam. Semua makhluknya akan mendapat rezeki. Allah Maha Pengasih iaitu hanya Umat Islam yang terpilih sahaja akan mendapat rezeki yang diberkati.

Bagaimana untuk kita tahu samada rezeki yang kita dapat itu diberkati atau tidak? Seorang ustaz mengatakan bahawa rezeki itu merupakan rezeki yang diberkati jika kita menggunakannya untuk mendekatkan diri dengan Allah. Contohnya, kereta. Apabila kereta itu digunakan ke jalan Allah, maka kereta itu diberkati. Contoh lain, rumah. Kalau kita masuk ke rumah kita dengan perasaan tenang, anak-anak mengimarahkan rumah dengan solat dan mengaji, maka, rumah itu merupakan rezeki yang diberkati.

Oleh itu, sentiasalah berusaha untuk mendapatkan rezeki. Berdoalah untuk dimurahkan rezeki. Rezeki yang diberkati.



Saturday, October 27, 2012

Ujian: Bala atau Nikmat?


Asssalamualaikum..

Saje nak berkongsi pengisian daripada rancangan TV9 hari Jumaat yang lepas. Seorang ustaz mengatakan “how do we know whether the hardship is a fitnah or nikmat to us?” 

Senang je. Kita akan tahu menilai ujian tu melalui cara bagaimana kita overcome ujian tu. Kalaulah ujian yang diberikan menjadikan kita lebih jauh dari Allah, maka, itu adalah bala. Namun, kalau ujian itu menjadikan kita lebih dekat dengan Allah, maka, ujian itu merupakan satu nikmat buat kita.

Jangan memikirkan tentang ujian itu. Tapi, fikirlah macam mana nak mengatasi ujian itu. Semoga ujian itu merupakan suatu nikmat untuk kita semua.

Saturday, May 12, 2012

oh GOD~


Professor : You are a Muslim, aren’t you, son ?

Student : Yes, sir.

Professor: So, you believe in GOD ?

Student : Absolutely, sir.

Professor : Is GOD good ?

Student : Sure.

Professor: Is GOD all powerful ?

Student : Yes.

Professor: My brother died of cancer even though he prayed to GOD to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But GOD didn’t. How is this GOD good then? Hmm?

(Student was silent.)

Professor: You can’t answer, can you ? Let’s start again, young fella. Is GOD good?

Student : Yes.

Professor: Is satan good ?

Student : No.

Professor: Where does satan come from ?

Student : From … GOD …

Professor: That’s right. Tell me son, is there evil in this world?

Student : Yes.

Professor: Evil is everywhere, isn’t it ? And GOD did make everything. Correct?

Student : Yes.

Professor: So who created evil ?

(Student did not answer.)

Professor: Is there sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don’t they?

Student : Yes, sir.

Professor: So, who created them ?

(Student had no answer.)

Professor: Science says you have 5 Senses you use to identify and observe the world around you. Tell me, son, have you ever seen GOD?

Student : No, sir.

Professor: Tell us if you have ever heard your GOD?

Student : No , sir.

Professor: Have you ever felt your GOD, tasted your GOD, smelt your GOD? Have you ever had any sensory perception of GOD for that matter?

Student : No, sir. I’m afraid I haven’t.

Professor: Yet you still believe in Him?

Student : Yes.

Professor : According to Empirical, Testable, Demonstrable Protocol, Science says your GOD doesn’t exist. What do you say to that, son?

Student : Nothing. I only have my faith.

Professor: Yes, faith. And that is the problem Science has.

Student : Professor, is there such a thing as heat?

Professor: Yes.

Student : And is there such a thing as cold?

Professor: Yes.

Student : No, sir. There isn’t.

(The lecture theatre became very quiet with this turn of events.)

Student : Sir, you can have lots of heat, even more heat, superheat, mega heat, white heat, a little heat or no heat. But we don’t have anything called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can’t go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it.

(There was pin-drop silence in the lecture theater.)

Student : What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?

Professor: Yes. What is night if there isn’t darkness?

Student : You’re wrong again, sir. Darkness is the absence of something. You can have low light, normal light, bright light, flashing light. But if you have no light constantly, you have nothing and its called darkness, isn’t it? In reality, darkness isn’t. If it is, were you would be able to make darkness darker, wouldn’t you?

Professor: So what is the point you are making, young man ?

Student : Sir, my point is your philosophical premise is flawed.

Professor: Flawed ? Can you explain how?

Student : Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a good GOD and a bad GOD. You are viewing the concept of GOD as something finite, something we can measure. Sir, Science can’t even explain a thought. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less fully understood either one. To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as a substantive thing.

Death is not the opposite of life: just the absence of it. Now tell me, Professor, do you teach your students that they evolved from a monkey?

Professor: If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student : Have you ever observed evolution with your own eyes, sir?

(The Professor shook his head with a smile, beginning to realize where the argument was going.)

Student : Since no one has ever observed the process of evolution at work and cannot even prove that this process is an on-going endeavor. Are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher?

(The class was in uproar.)

Student : Is there anyone in the class who has ever seen the Professor’s brain?

(The class broke out into laughter. )

Student : Is there anyone here who has ever heard the Professor’s brain, felt it, touched or smelt it? No one appears to have done so. So, according to the established Rules of Empirical, Stable, Demonstrable Protocol, Science says that you have no brain, sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures, sir?

(The room was silent. The Professor stared at the student, his face unfathomable.)

Professor: I guess you’ll have to take them on faith, son.

Student : That is it sir … Exactly ! The link between man & GOD is FAITH. That is all that keeps things alive and moving.

Saturday, March 10, 2012

Jelesnyeeee~

Bila duduk bilik sorang-sorang ni, banyak pulak yang difikirkan. Sebab takde orang yang nak dengar pun kalau aku membebel-bebel. Huhu.. 

Surf FB, nampak kawan sambung belajar Master kat oversea, rase jeles sangat-sangat. Nak jugak belajar sampai oversea. Siap dapat sponsor lagi. Aku pulak bile? Tengok die bergambar camtu, camni, begitu, begini. Argh... Jeles sangat.

Pastu, nampak pulak kawan yang baru bertunang. Cantiknye baju die. Cantiknye makeup die. Pelamin die cantik betul... Pastu hantaran die pun cantik-cantik. Nampak gembira betul die dalam gambar tu. Aku bile pulak. Argh... Sabar!

Pastu nampak pulak kawan yang baru berkahwin. Meriahnyeee... Cantik-cantik la. Ramai orang datang kenduri die. Diarak, diiring, dirai dengan penuh kemeriahan seperti sepasang raja dan permaisuri. Baju die mungkin beratus-ratus harganya. Pelamin die lagi.. Banyak tu modal die. Aku? Nanti-nanti la dulu..

Pastu ternampak pulak kawan yang dapat newborn baby. Waaa....!! Comelnye die... Kulit baby tu halusnya.. Rasa nak je cium-cium. Muka kawan aku tu pulak sangat berseri-seri. Seri seorang ibu muda. Seronoknya tengok dorang. Jeles. Jeles. Jeles. 

Tiba-tiba, nampak pulak kawan yang tengah second pregnancy. Upload gambar scan baby dalam perut. Gembiranya la bila tengok status die. Seorang ibu yang sabar menantikan kelahiran anaknya. Seronoknyeee la kan. Aku? Mungkin lama lagi. Sabar..

Bersyukur... Teringat kata-kata Dato Hashim, "Kalau kita nak bersyukur, kene pandang orang yang berada di bawah. Kalau kita nak maju dalam apa jua yang kita lakukan, kene pandang orang yang berada di atas kita."

Pendermaan pendarahan

Derma darah? OMG, rasa serik pulak nak derma lagi. Bajet gagah letew kunun-kunun nak derma-derma darah kan. Waaa.. So embarrassing, ok. Mungkin ini la the first time and the last i donate my blood kan~

Masa nak derma tu, memang rasa takut. Sebab memang aku ni takut sangat sikit dengan darah. Tapi bila buat ujian darah, baru la aku tau blood group aku O. So, macam ade human conscience la nak derma kan sebab anyone can accept O blood. 

Bila dah duduk kat kerusi dan bila nurse lelaki tu nak cocok, aku siap pausekan die dan tanye, "sakit tak nanti?" Pastu die kate, "Tak sakit pun.." Ok la, aku pun caye je la cakap die kan. Dalam hati, berdebar-debar je. 

Bila die pam lengan aku, rase macam kebas sikit. Masa die cocok pun rase tak sakit sangat. Tapi bile aku nampak darah keluar baaaaaaanyaaaakkkk gile, aku dah mula cuak la. Mula la rasa nak muntah. dahi dah berpeluh-peluh. Nurse tu tanye la "Pening kepala ke dik? Muka dah pucat ni." Aku cakap tak rasa pening, tapi loya tengok darah banyak-banyak ni. Die kate, sikit lagi ye dik. Dah nak penuh ni. Ok la.. Nasib baik die nak ambik satu beg je. Kalau die nak ambik satu tong, aku akan tanpa segan silu, pengsan sajorh kat situ.

Bila dah selesai darah aku disedut keluar mencurah-curah, aku kene rehat kejap. Dorang bagi aku minum 100plus. Then, bile aku tengok lengan aku bengkak, aku rase macam nak pengsan je. (Alkisah, aku ni jenis tahape-hape sikit. Kalau kene pisau, even tak berdarah, still rase nak pengsan. Apakah? Huh~). Pastu, berpeluh-peluh kembali. Kepala rasa pening semacam. Sebelum collapse, aku ingat, nurse tanye aku, nak pengsan ke? Aku tak pasti sempat angguk ke tak. Then, terus je tumbang. Nasib baik Kureen ade dengan aku masa tu.

Sedar-sedar, aku dah baring kat lantai, dengan tudung terbukak. Waaa... Malunyeee..!! Huhu.. Nurse suruh rehat lama sikit sebelum balik. Kepala memang sakit, nak muntah pun ada jugak.

Bila balik bilik, rehat dan tidur kejap. Bila bangun, bukak handiplust sebab nak solat, tibe-tibe darah keluar lagi. Pastu muka dah pucat balik. Pastu rasa nak pengsan lagi. Huwaaa... Ade darah... Camne ni. So, aku rehat lagi. Bila betul-betul dah ok, baru boleh solat. 

Ok, sekian saje.

Wednesday, March 7, 2012

Menguap

Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap.

Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka

adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan.

Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu.

Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.
(Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya :

Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud:

"Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya,

kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka."
(Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya:

"Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap .

Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya:

Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.

3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.

Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah".

Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Wallahu a'lam.. ♥~

Monday, March 5, 2012

Mintak Maaf~

Bengang gile dengan diri sendiri. Kadang-kadang rasa nak je rendam kepala dalam mangkuk tandas pastu flush banyak-banyak kali. eeeuuuww! Jijik, oke.

"Diam itu lebih baik."

Ya, aku tahu. Memang mulut aku ni tak reti nak diam. Ada je yang nak dimengarutkan. Sampai raaaamaaaai yang terasa sebab mulut aku yang laser ni. Kan3? Mengaku jelah.

Hm.. Camne ye? Nak mintak maaf, macam malu. Tak rock la kononnya. Tapi aku tau aku dah sakitkan hati orang. 

"Berterus teranglah walaupun ianya pahit seperti hempedu."

Ha, yang ni, macam mana pulak? Nak berterus terang ke, nak kene berterus gelap? Hadoi... Konflik dalaman ni. 

Boleh tak mintak maaf kat sini je. Malu la nak cakap depan-depan. Hehe.. Maaf kawan-kawan kalau ada yang terasa hati dengan aku.. Sangat-sangat mintak maaf. Aku tak sengaja.. =)

Sunday, March 4, 2012

Hapdet

Lamanya tak menulis. Kenapa? Hm.. No reason. Tak suka buat alasan sebab kita sebenarnya yang mencipta alasan. 

Update tentang diri sendiri. Masih lagi dalam proses pembelajaran. Orang asyik bertanya bila nak habis belajar. Jawapannya mudah. Belajar takkan habis. Noktah.

Update tentang keluarga. Dah hampir sebulan tak balik rumah. Rindu rasanya. InsyaAllah 2 minggu lagi aku balik. Muhammad Arasy Addin pulak, tak sembuh lagi. Menangis siang malam. Tak tahu apa masalah dia. Orang kata mungkin nama Arasy Addin tu tak sesuai dengan dia. Wallahua'lam. Tapi masih berusaha berubat di merata tempat. Semoga Allah sembuhkan Muhammad Arasy. Acik sayang Arasy. Cepat sembuh ye. Tak sabar nak dengar Muhammad Arasy ketawa.

Muhammad Arasy Addin Bin Nadzri

Update tentang kawan-kawan. Alhamdulillah, kawan-kawan sentiasa ada di sisi. Tak pernah sunyi. Terima kasih kerana sudi menerima diri ini.

Update tentang hidup. Mungkin ada perubahan pada timeline kehidupan aku. Yela, kita yeng merancang, namun Allah yang menentukan. Bila dah sampai pertengahan abad, rase macam kene ubah sikit timeline. Kene fit in lagi banyak benda. Cuba semua selagi mampu. Marriage, career, property, banyak lagi impian yang belum tercapai. InsyaAllah one day~

Update tentang ibadah. Astaghfirullah. Banyak sangat lompong. "Kalau kita mengejar dunia, dunia akan lari meninggalkan kita. Kalau kita mengejar akhirat, dunia yang akan mengejar kita." Baek, yakin dengan janji itu.