Saturday, January 29, 2011

What can I say.. It is proven!


Dah lama tak naik kenderaan awam. Ingat lagi masa kat matrik dulu. First time naik komuter untuk balik ke rumah abang kat Kuang. Sorang je tau~ Alhamdulillah la tak sesat. Senang je rupanya naik komuter. Beli tiket, tunggu kat platform, naik komuter, bila dah sampai, turun. Tak payah nak tekan-tekan loceng. Masa form 1 dulu, balik sekolah naik bas. Bila nak sampai rumah je, mesti berdebar-debar nak tekan loceng. Kenapa tah jadi lagu tu. Haha..

Tapi pelik la kat Malaysia ni kan. Tak kesah la kat mana-mana pun. Bas ke, LRT ke, komuter ke, monorel ke. Jarang nampak lelaki Malaysia yang sanggup bagi tempat duduk kat perempuan. Buat selamber je die duduk, sedangkan ramai perempuan yang berdiri kepenatan. Kalau bagi tempat duduk untuk warga tua ke, pregnant lady ke, OKU ke, senang cerita yang memang deserve untuk tempat tu, memang tak dinafikan, semua orang ada kesedaran. Alhamdulillah la dorang selalu didahulukan. Memang la kat sign pasted kat dinding LRT tu takde lambang perempuan. Tapi, paham-paham la kan. “Arrijalu qawwamuna ‘ala nisa’.”

Kalau takde orang-orang yang tua, OKU, pregnant dan sebagainya, yes, I think tak salah kalau nak duduk. Takkan la nak dibiarkan tempat tu kosong kan. Tapi kalau ada orang yang lebih memerlukan, tolong la bagi. Jangan la buat tak tau. U don’t ever deserved for that seat. Sama la juga dengan elevator kat AIKOL (tetibe. Hiks..) Kalau takde orang, why not kita guna. Tapi in case emergency la. Contohnya dah lambat sangat ke kelas. Kelas pulak kat level 4. Ataupun kejar masa sebelum office tutup. Ataupun kita memang tak larat sangat nak naik tangga. Takkan la kita tak boleh nak guna langsung sedangkan takde sape-sape pun guna. Law is made by purpose kan…

Sejak menjadi pengguna kenderaan awam yang tak berapa nak tegar kat Malaysia ni, aku selalu perhatikan gelagat orang yang macam-macam. Kadang-kadang, senyum sendiri. Kadang-kadang, geleng kepala tak sudah. Aku dapat bezakan sikap lelaki Malaysia dengan foreigner. Kalau lelaki Malaysia, prinsip ‘lantak kau’ yang dorang amalkan. Maksudnya, contoh kat dalam LRT, die dengan muka selamber, duduk. Sedangkan ramai lagi perempuan yang berdiri. Kalau foreigner, dia akan offer perempuan untuk duduk dulu. Walaupun dia adalah seorang yang lebih berumur. Hm… What can I say..

Zaman semakin berubah, teknologi semakin moden, manusia semakin ramai. Sekarang, komuter dah ada koc untuk wanita saja. “In the middle of the train is only for ladies at all times”. Ha.. camni la ayat operator tu sebelum komuter sampai. First time naik koc wanita, rasa bahagia je.. Takde la nak berasak-asak dengan lelaki yang busuk dan masam. Eeuww~ Selalu je ada lelaki yang sesat masuk koc wanita. Mulala si wanita-wanita memandang pelik je kat lelaki tu. Haha.. Sian dia.

What can I say.. It is proven!

11:15 AM

Dah lama tak naik kenderaan awam. Ingat lagi masa kat matrik dulu. First time naik komuter untuk balik ke rumah abang kat Kuang. Sorang je tau~ Alhamdulillah la tak sesat. Senang je rupanya naik komuter. Beli tiket, tunggu kat platform, naik komuter, bila dah sampai, turun. Tak payah nak tekan-tekan loceng. Masa form 1 dulu, balik sekolah naik bas. Bila nak sampai rumah je, mesti berdebar-debar nak tekan loceng. Kenapa tah jadi lagu tu. Haha..

Tapi pelik la kat Malaysia ni kan. Tak kesah la kat mana-mana pun. Bas ke, LRT ke, komuter ke, monorel ke. Jarang nampak lelaki Malaysia yang sanggup bagi tempat duduk kat perempuan. Buat selamber je die duduk, sedangkan ramai perempuan yang berdiri kepenatan. Kalau bagi tempat duduk untuk warga tua ke, pregnant lady ke, OKU ke, senang cerita yang memang deserve untuk tempat tu, memang tak dinafikan, semua orang ada kesedaran. Alhamdulillah la dorang selalu didahulukan. Memang la kat sign pasted kat dinding LRT tu takde lambang perempuan. Tapi, paham-paham la kan. “Arrijalu qawwamuna ‘ala nisa’.”

Kalau takde orang-orang yang tua, OKU, pregnant dan sebagainya, yes, I think tak salah kalau nak duduk. Takkan la nak dibiarkan tempat tu kosong kan. Tapi kalau ada orang yang lebih memerlukan, tolong la bagi. Jangan la buat tak tau. U don’t ever deserved for that seat. Sama la juga dengan elevator kat AIKOL (tetibe. Hiks..) Kalau takde orang, why not kita guna. Tapi in case emergency la. Contohnya dah lambat sangat ke kelas. Kelas pulak kat level 4. Ataupun kejar masa sebelum office tutup. Ataupun kita memang tak larat sangat nak naik tangga. Takkan la kita tak boleh nak guna langsung sedangkan takde sape-sape pun guna. Law is made by purpose kan…

Sejak menjadi pengguna kenderaan awam yang tak berapa nak tegar kat Malaysia ni, aku selalu perhatikan gelagat orang yang macam-macam. Kadang-kadang, senyum sendiri. Kadang-kadang, geleng kepala tak sudah. Aku dapat bezakan sikap lelaki Malaysia dengan foreigner. Kalau lelaki Malaysia, prinsip ‘lantak kau’ yang dorang amalkan. Maksudnya, contoh kat dalam LRT, die dengan muka selamber, duduk. Sedangkan ramai lagi perempuan yang berdiri. Kalau foreigner, dia akan offer perempuan untuk duduk dulu. Walaupun dia adalah seorang yang lebih berumur. Hm… What can I say..

Zaman semakin berubah, teknologi semakin moden, manusia semakin ramai. Sekarang, komuter dah ada koc untuk wanita saja. “In the middle of the train is only for ladies at all times”. Ha.. camni la ayat operator tu sebelum komuter sampai. First time naik koc wanita, rasa bahagia je.. Takde la nak berasak-asak dengan lelaki yang busuk dan masam. Eeuww~ Selalu je ada lelaki yang sesat masuk koc wanita. Mulala si wanita-wanita memandang pelik je kat lelaki tu. Haha.. Sian dia.

Read On 2 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, January 29, 2011

What can I say.. It is proven!


Dah lama tak naik kenderaan awam. Ingat lagi masa kat matrik dulu. First time naik komuter untuk balik ke rumah abang kat Kuang. Sorang je tau~ Alhamdulillah la tak sesat. Senang je rupanya naik komuter. Beli tiket, tunggu kat platform, naik komuter, bila dah sampai, turun. Tak payah nak tekan-tekan loceng. Masa form 1 dulu, balik sekolah naik bas. Bila nak sampai rumah je, mesti berdebar-debar nak tekan loceng. Kenapa tah jadi lagu tu. Haha..

Tapi pelik la kat Malaysia ni kan. Tak kesah la kat mana-mana pun. Bas ke, LRT ke, komuter ke, monorel ke. Jarang nampak lelaki Malaysia yang sanggup bagi tempat duduk kat perempuan. Buat selamber je die duduk, sedangkan ramai perempuan yang berdiri kepenatan. Kalau bagi tempat duduk untuk warga tua ke, pregnant lady ke, OKU ke, senang cerita yang memang deserve untuk tempat tu, memang tak dinafikan, semua orang ada kesedaran. Alhamdulillah la dorang selalu didahulukan. Memang la kat sign pasted kat dinding LRT tu takde lambang perempuan. Tapi, paham-paham la kan. “Arrijalu qawwamuna ‘ala nisa’.”

Kalau takde orang-orang yang tua, OKU, pregnant dan sebagainya, yes, I think tak salah kalau nak duduk. Takkan la nak dibiarkan tempat tu kosong kan. Tapi kalau ada orang yang lebih memerlukan, tolong la bagi. Jangan la buat tak tau. U don’t ever deserved for that seat. Sama la juga dengan elevator kat AIKOL (tetibe. Hiks..) Kalau takde orang, why not kita guna. Tapi in case emergency la. Contohnya dah lambat sangat ke kelas. Kelas pulak kat level 4. Ataupun kejar masa sebelum office tutup. Ataupun kita memang tak larat sangat nak naik tangga. Takkan la kita tak boleh nak guna langsung sedangkan takde sape-sape pun guna. Law is made by purpose kan…

Sejak menjadi pengguna kenderaan awam yang tak berapa nak tegar kat Malaysia ni, aku selalu perhatikan gelagat orang yang macam-macam. Kadang-kadang, senyum sendiri. Kadang-kadang, geleng kepala tak sudah. Aku dapat bezakan sikap lelaki Malaysia dengan foreigner. Kalau lelaki Malaysia, prinsip ‘lantak kau’ yang dorang amalkan. Maksudnya, contoh kat dalam LRT, die dengan muka selamber, duduk. Sedangkan ramai lagi perempuan yang berdiri. Kalau foreigner, dia akan offer perempuan untuk duduk dulu. Walaupun dia adalah seorang yang lebih berumur. Hm… What can I say..

Zaman semakin berubah, teknologi semakin moden, manusia semakin ramai. Sekarang, komuter dah ada koc untuk wanita saja. “In the middle of the train is only for ladies at all times”. Ha.. camni la ayat operator tu sebelum komuter sampai. First time naik koc wanita, rasa bahagia je.. Takde la nak berasak-asak dengan lelaki yang busuk dan masam. Eeuww~ Selalu je ada lelaki yang sesat masuk koc wanita. Mulala si wanita-wanita memandang pelik je kat lelaki tu. Haha.. Sian dia.