Tuesday, March 31, 2009

peristiwa S.U.B.U.H

[i just got this message and i wud like to share this story...]


A man woke up early in order to pray the fajr prayer in the masjid. He got dressed, made his ablution and was on his way to the masjid. On his way to the masjid, the man fell and his clothes got dirty. He got up, brushed himself off and headed home. At home, he changed his clothes, made his ablution and was again, on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he fell again and at the same spot! He again, got up, brushed himself
off and headed home. At home, he once again changed his clothes, made his ablution and was on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he met a man holding a lamp. He asked the man of his identity and the man replied I saw you fall twice on your way to the masjid, so I brought a lamp so I
can light your way. The first man thanked him profusively and the two were on their way to the masjid.

Once at the masjid, the first man asked the man with the lamp to come in and pray Fajr with him. The second man refused. The first man asked him a couple more times and again, the answer was the same. The first man asked him why he did not wish to come in and pray. The man replied, I am Satan. The man was shocked at this reply.

Satan went on to explain, I saw you on your way to the masjid and it was I who made you fall.
When you went home, cleaned yourself and went back on your way to the masjid, Allah forgave all of your sins. I made you fall a second time, and even that did not encourage you to stay home but rather, you went back on your way to the masjid. Because of that, Allah forgave all the sins of the people of your household .

I was AFRAID if I made you fall one more time, then Allah will forgive the sins of the people of your village, so I made sure that you reached the masjid safely.

So DO NOT let Satan benefit from his actions. DO NOT put off a good that you intended to do as you never know how much reward you might receive from the hardships you encounter while trying to achieve that good. If forwarding this message will bother you, or take too much time from you, then don't do it, but you will not get the reward of it, which is great.

Saturday, March 28, 2009

RISAU


aku risau kenape aku punye exam slip tak kua lagi.


adakah sebab aku belum bayar saman haritu?? huhu..


ataupun memang org lain punye tak kua jgk?

tapi aku tetap risau..

EXAMOPHOBIA KEMBALI LAGI



LAW OF SUCCESSION : 5 APRIL 2009

ISLAMIC FAMILY LAW II : 14 APRIL 2009

USUL FIQH II : 15 APRIL 2009

CRIMINAL LAW II : 16 APRIL 2009

CONSTITUTIONAL LAW II : 17 APRIL 2009

ISLAMIC CRIMINAL LAW II : 18 APRIL 2009



GOOD LUCK..!!

Friday, March 13, 2009

~NEW ENTRY~



program maulidurrasul baru je selesai. alhamdulillah semua berjalan lancar. sebagai committee, aku rase puas bile dapat turut serta buat program yang macam ni. Ada 3 subprogram di bawah program besar MAULIDURRASUL:

PILDACIL : menggalakkan kanak2 berdakwah/bercerita tentang perjuangan nabi Muhammad. sangat best. mereka semua ada bakat. yang menang adalah adik Ain. peserta paling genit tapi bersuara lantang. umur 10 tahun. petah bercerita, dan selamba menyampaikan persembahan. TAHNIAH... (clap ur hands..)

MALAM AMAL KERASULAN : menjemput jemputan khas; ustaz hassan azahari (ayah jalaluddin hassan dan musa hassan). persembahan qasidah dari ustaz hassan dan rakan2nya. selain tu, ada persembahan qasidah dari pelajar brunei yang belajar di uia. begitu seni melagukan qasidah menggunakan tarannum yang pelbagai.

TALK : ceramah tentang "malu rasanya mengatakan cinta.." disampaikan oleh ustaz nabil ahmad. AWAS! bukan nabil ahmad raja lawak. tapi ustaz nabil ahmad dari kumpulan far-east. sangat best. main audi penuh dengan penonton. persembahan istimewa dari kumpulan in-team reunited. penampilan khas suhaimi in-team.
Kami amat berhati2 masa nak menganjurkan program ni. Supaya tiada unsur2 yang boleh mengubah objektif program ini; mengimbas kembali sejarah perjuangan nabi Muhammad.
ade satu ketika, ada seseorang YM, katenye "xpayah la sambut2 maulidurrasul tu. nabi pun xpenah sambut. ape yang nabi suruh, ikut Al-Quran dan sunnahnya".

xpelik, memang ada yang xberapa setuju dengan sambutan ni. objektif sambutan ni, bukan kita nak suka-suka macam kite buat birthday party, kene potong2 kek, tiup2 lilin, bagi2 hadiah. tak.. tujuan sambutan ni, supaya orang ramai dapat refresh balik sejarah nabi kita. sejak die lahir sampai la dia wafat. imbas kembali segala perjuangan nabi. rintangan yang nabi hadapi bila manyampaikan dakwah.

Kalau kita tak buat program macam ni, ada cara lain ke untuk mengingatkan orang ramai dan juga diri sendiri tentang nabi kita? Memang tak la... kalau sekadar nak ikut sunnah, adakah semua orang ikut sunnah? Dah la tak buat sunnah, ni kan pula memprotes perkara2 yang boleh buat kita mengingati nabi.

BID’AH… orang selalu mempersoalkan tentang bid’ah. Bagi mereka, semua perkara yang tak ada pada zaman nabi, dan nabi tak pernah buat, adalah bid’ah. Dan semua tu, haram. Boleh tak kalau aku kata, dulu nabi tak pernah guna handphone. Jadi, seluruh rakyat Malaysia bahkan seluruh dunia haram menggunakan handphone. Begitu juga kereta.

Bagi aku, apa yang baik, tak perlu la dipertikaikan. Benda2 yang furu’ ni, tak perlu diperbesar-besarkan. Banyak lagi masalah ummat yang masih boleh diperbincangkan cara penyelesaiannya. Jangan memandang ketat pada perkara2 yang baik secara logic akal. Maksudnya, logic akal orang yang berfikiran waras dan beriman.

~end

Friday, March 6, 2009

banyaknye sawang..!

prolog:
WOI..! WOI..! blog sape yang byk sgt sawang ni??
________________________________________________________________________________________

saye punye..! saye punye..!

uish.. lame gile la xupdate blog.

hari2 bukak tenet, tapi xnak update. huhu.. tandus betul aku.

nak kate sebuk, xsgt. sbb org yang lagi sebuk pun selalu gak update blog. huhu.. (sebenarnye malas.. saje xnak ngaku)

minggu ni Maulid rasul. maka, ramai la yang balik jumpa family.

tapi kitorang xbuleh balik.. huwa..

kene buat program maulid rasul..

job as financial controller n sponsorship ni bukan senang. dah la kene mintak2 duit kat orang. huhu.. kene buat suara lembut2 sikit kalau nak mintak duit tu. haha..

sebaik ade rai n tikah.. hehe.. (clap ur hand...)

Alhamdulillah, so far, ade la jgk yang nak sponsor air mineral n cash. cume, yang geram, xdapat sponsor roti lagi. sob.. sob..

nanti post moterm, mesti kene marah. huwa.. xmau.. xmau..

_____________________________________________________________________________________

kak ana: "kite kene buat keje dgn ikhlas, sbb amalan kite akan dikira kalau kite ikhlas je. iklas ni umpama semut hitam yang duduk atas batu hitam yang berada kat bilik yang gelap. sampaikan kite sendiri xtau kite ni ikhlas ke x sbb kite xdapat detect ikhlas tu. lagi dasat, malaikat pun xtau nak tulis amalan ikhlas kite. nak tulis ikhlas ke tak, ikhlas ke tak.. ikhlas tu, hanye ALLAH je yang tau.."
_____________________________________________________________________________________

ok2.. betulkan niat sekarang!! BERTUKAR!!

peristiwa S.U.B.U.H

8:04 PM
[i just got this message and i wud like to share this story...]


A man woke up early in order to pray the fajr prayer in the masjid. He got dressed, made his ablution and was on his way to the masjid. On his way to the masjid, the man fell and his clothes got dirty. He got up, brushed himself off and headed home. At home, he changed his clothes, made his ablution and was again, on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he fell again and at the same spot! He again, got up, brushed himself
off and headed home. At home, he once again changed his clothes, made his ablution and was on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he met a man holding a lamp. He asked the man of his identity and the man replied I saw you fall twice on your way to the masjid, so I brought a lamp so I
can light your way. The first man thanked him profusively and the two were on their way to the masjid.

Once at the masjid, the first man asked the man with the lamp to come in and pray Fajr with him. The second man refused. The first man asked him a couple more times and again, the answer was the same. The first man asked him why he did not wish to come in and pray. The man replied, I am Satan. The man was shocked at this reply.

Satan went on to explain, I saw you on your way to the masjid and it was I who made you fall.
When you went home, cleaned yourself and went back on your way to the masjid, Allah forgave all of your sins. I made you fall a second time, and even that did not encourage you to stay home but rather, you went back on your way to the masjid. Because of that, Allah forgave all the sins of the people of your household .

I was AFRAID if I made you fall one more time, then Allah will forgive the sins of the people of your village, so I made sure that you reached the masjid safely.

So DO NOT let Satan benefit from his actions. DO NOT put off a good that you intended to do as you never know how much reward you might receive from the hardships you encounter while trying to achieve that good. If forwarding this message will bother you, or take too much time from you, then don't do it, but you will not get the reward of it, which is great.
Read On 0 comments

RISAU

12:45 PM

aku risau kenape aku punye exam slip tak kua lagi.


adakah sebab aku belum bayar saman haritu?? huhu..


ataupun memang org lain punye tak kua jgk?

tapi aku tetap risau..

Read On 0 comments

EXAMOPHOBIA KEMBALI LAGI

12:04 PM


LAW OF SUCCESSION : 5 APRIL 2009

ISLAMIC FAMILY LAW II : 14 APRIL 2009

USUL FIQH II : 15 APRIL 2009

CRIMINAL LAW II : 16 APRIL 2009

CONSTITUTIONAL LAW II : 17 APRIL 2009

ISLAMIC CRIMINAL LAW II : 18 APRIL 2009



GOOD LUCK..!!
Read On 0 comments

~NEW ENTRY~

5:47 PM


program maulidurrasul baru je selesai. alhamdulillah semua berjalan lancar. sebagai committee, aku rase puas bile dapat turut serta buat program yang macam ni. Ada 3 subprogram di bawah program besar MAULIDURRASUL:

PILDACIL : menggalakkan kanak2 berdakwah/bercerita tentang perjuangan nabi Muhammad. sangat best. mereka semua ada bakat. yang menang adalah adik Ain. peserta paling genit tapi bersuara lantang. umur 10 tahun. petah bercerita, dan selamba menyampaikan persembahan. TAHNIAH... (clap ur hands..)

MALAM AMAL KERASULAN : menjemput jemputan khas; ustaz hassan azahari (ayah jalaluddin hassan dan musa hassan). persembahan qasidah dari ustaz hassan dan rakan2nya. selain tu, ada persembahan qasidah dari pelajar brunei yang belajar di uia. begitu seni melagukan qasidah menggunakan tarannum yang pelbagai.

TALK : ceramah tentang "malu rasanya mengatakan cinta.." disampaikan oleh ustaz nabil ahmad. AWAS! bukan nabil ahmad raja lawak. tapi ustaz nabil ahmad dari kumpulan far-east. sangat best. main audi penuh dengan penonton. persembahan istimewa dari kumpulan in-team reunited. penampilan khas suhaimi in-team.
Kami amat berhati2 masa nak menganjurkan program ni. Supaya tiada unsur2 yang boleh mengubah objektif program ini; mengimbas kembali sejarah perjuangan nabi Muhammad.
ade satu ketika, ada seseorang YM, katenye "xpayah la sambut2 maulidurrasul tu. nabi pun xpenah sambut. ape yang nabi suruh, ikut Al-Quran dan sunnahnya".

xpelik, memang ada yang xberapa setuju dengan sambutan ni. objektif sambutan ni, bukan kita nak suka-suka macam kite buat birthday party, kene potong2 kek, tiup2 lilin, bagi2 hadiah. tak.. tujuan sambutan ni, supaya orang ramai dapat refresh balik sejarah nabi kita. sejak die lahir sampai la dia wafat. imbas kembali segala perjuangan nabi. rintangan yang nabi hadapi bila manyampaikan dakwah.

Kalau kita tak buat program macam ni, ada cara lain ke untuk mengingatkan orang ramai dan juga diri sendiri tentang nabi kita? Memang tak la... kalau sekadar nak ikut sunnah, adakah semua orang ikut sunnah? Dah la tak buat sunnah, ni kan pula memprotes perkara2 yang boleh buat kita mengingati nabi.

BID’AH… orang selalu mempersoalkan tentang bid’ah. Bagi mereka, semua perkara yang tak ada pada zaman nabi, dan nabi tak pernah buat, adalah bid’ah. Dan semua tu, haram. Boleh tak kalau aku kata, dulu nabi tak pernah guna handphone. Jadi, seluruh rakyat Malaysia bahkan seluruh dunia haram menggunakan handphone. Begitu juga kereta.

Bagi aku, apa yang baik, tak perlu la dipertikaikan. Benda2 yang furu’ ni, tak perlu diperbesar-besarkan. Banyak lagi masalah ummat yang masih boleh diperbincangkan cara penyelesaiannya. Jangan memandang ketat pada perkara2 yang baik secara logic akal. Maksudnya, logic akal orang yang berfikiran waras dan beriman.

~end
Read On 4 comments

banyaknye sawang..!

7:09 AM
prolog:
WOI..! WOI..! blog sape yang byk sgt sawang ni??
________________________________________________________________________________________

saye punye..! saye punye..!

uish.. lame gile la xupdate blog.

hari2 bukak tenet, tapi xnak update. huhu.. tandus betul aku.

nak kate sebuk, xsgt. sbb org yang lagi sebuk pun selalu gak update blog. huhu.. (sebenarnye malas.. saje xnak ngaku)

minggu ni Maulid rasul. maka, ramai la yang balik jumpa family.

tapi kitorang xbuleh balik.. huwa..

kene buat program maulid rasul..

job as financial controller n sponsorship ni bukan senang. dah la kene mintak2 duit kat orang. huhu.. kene buat suara lembut2 sikit kalau nak mintak duit tu. haha..

sebaik ade rai n tikah.. hehe.. (clap ur hand...)

Alhamdulillah, so far, ade la jgk yang nak sponsor air mineral n cash. cume, yang geram, xdapat sponsor roti lagi. sob.. sob..

nanti post moterm, mesti kene marah. huwa.. xmau.. xmau..

_____________________________________________________________________________________

kak ana: "kite kene buat keje dgn ikhlas, sbb amalan kite akan dikira kalau kite ikhlas je. iklas ni umpama semut hitam yang duduk atas batu hitam yang berada kat bilik yang gelap. sampaikan kite sendiri xtau kite ni ikhlas ke x sbb kite xdapat detect ikhlas tu. lagi dasat, malaikat pun xtau nak tulis amalan ikhlas kite. nak tulis ikhlas ke tak, ikhlas ke tak.. ikhlas tu, hanye ALLAH je yang tau.."
_____________________________________________________________________________________

ok2.. betulkan niat sekarang!! BERTUKAR!!
Read On 0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, March 31, 2009

peristiwa S.U.B.U.H

[i just got this message and i wud like to share this story...]


A man woke up early in order to pray the fajr prayer in the masjid. He got dressed, made his ablution and was on his way to the masjid. On his way to the masjid, the man fell and his clothes got dirty. He got up, brushed himself off and headed home. At home, he changed his clothes, made his ablution and was again, on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he fell again and at the same spot! He again, got up, brushed himself
off and headed home. At home, he once again changed his clothes, made his ablution and was on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he met a man holding a lamp. He asked the man of his identity and the man replied I saw you fall twice on your way to the masjid, so I brought a lamp so I
can light your way. The first man thanked him profusively and the two were on their way to the masjid.

Once at the masjid, the first man asked the man with the lamp to come in and pray Fajr with him. The second man refused. The first man asked him a couple more times and again, the answer was the same. The first man asked him why he did not wish to come in and pray. The man replied, I am Satan. The man was shocked at this reply.

Satan went on to explain, I saw you on your way to the masjid and it was I who made you fall.
When you went home, cleaned yourself and went back on your way to the masjid, Allah forgave all of your sins. I made you fall a second time, and even that did not encourage you to stay home but rather, you went back on your way to the masjid. Because of that, Allah forgave all the sins of the people of your household .

I was AFRAID if I made you fall one more time, then Allah will forgive the sins of the people of your village, so I made sure that you reached the masjid safely.

So DO NOT let Satan benefit from his actions. DO NOT put off a good that you intended to do as you never know how much reward you might receive from the hardships you encounter while trying to achieve that good. If forwarding this message will bother you, or take too much time from you, then don't do it, but you will not get the reward of it, which is great.

Saturday, March 28, 2009

RISAU


aku risau kenape aku punye exam slip tak kua lagi.


adakah sebab aku belum bayar saman haritu?? huhu..


ataupun memang org lain punye tak kua jgk?

tapi aku tetap risau..

EXAMOPHOBIA KEMBALI LAGI



LAW OF SUCCESSION : 5 APRIL 2009

ISLAMIC FAMILY LAW II : 14 APRIL 2009

USUL FIQH II : 15 APRIL 2009

CRIMINAL LAW II : 16 APRIL 2009

CONSTITUTIONAL LAW II : 17 APRIL 2009

ISLAMIC CRIMINAL LAW II : 18 APRIL 2009



GOOD LUCK..!!

Friday, March 13, 2009

~NEW ENTRY~



program maulidurrasul baru je selesai. alhamdulillah semua berjalan lancar. sebagai committee, aku rase puas bile dapat turut serta buat program yang macam ni. Ada 3 subprogram di bawah program besar MAULIDURRASUL:

PILDACIL : menggalakkan kanak2 berdakwah/bercerita tentang perjuangan nabi Muhammad. sangat best. mereka semua ada bakat. yang menang adalah adik Ain. peserta paling genit tapi bersuara lantang. umur 10 tahun. petah bercerita, dan selamba menyampaikan persembahan. TAHNIAH... (clap ur hands..)

MALAM AMAL KERASULAN : menjemput jemputan khas; ustaz hassan azahari (ayah jalaluddin hassan dan musa hassan). persembahan qasidah dari ustaz hassan dan rakan2nya. selain tu, ada persembahan qasidah dari pelajar brunei yang belajar di uia. begitu seni melagukan qasidah menggunakan tarannum yang pelbagai.

TALK : ceramah tentang "malu rasanya mengatakan cinta.." disampaikan oleh ustaz nabil ahmad. AWAS! bukan nabil ahmad raja lawak. tapi ustaz nabil ahmad dari kumpulan far-east. sangat best. main audi penuh dengan penonton. persembahan istimewa dari kumpulan in-team reunited. penampilan khas suhaimi in-team.
Kami amat berhati2 masa nak menganjurkan program ni. Supaya tiada unsur2 yang boleh mengubah objektif program ini; mengimbas kembali sejarah perjuangan nabi Muhammad.
ade satu ketika, ada seseorang YM, katenye "xpayah la sambut2 maulidurrasul tu. nabi pun xpenah sambut. ape yang nabi suruh, ikut Al-Quran dan sunnahnya".

xpelik, memang ada yang xberapa setuju dengan sambutan ni. objektif sambutan ni, bukan kita nak suka-suka macam kite buat birthday party, kene potong2 kek, tiup2 lilin, bagi2 hadiah. tak.. tujuan sambutan ni, supaya orang ramai dapat refresh balik sejarah nabi kita. sejak die lahir sampai la dia wafat. imbas kembali segala perjuangan nabi. rintangan yang nabi hadapi bila manyampaikan dakwah.

Kalau kita tak buat program macam ni, ada cara lain ke untuk mengingatkan orang ramai dan juga diri sendiri tentang nabi kita? Memang tak la... kalau sekadar nak ikut sunnah, adakah semua orang ikut sunnah? Dah la tak buat sunnah, ni kan pula memprotes perkara2 yang boleh buat kita mengingati nabi.

BID’AH… orang selalu mempersoalkan tentang bid’ah. Bagi mereka, semua perkara yang tak ada pada zaman nabi, dan nabi tak pernah buat, adalah bid’ah. Dan semua tu, haram. Boleh tak kalau aku kata, dulu nabi tak pernah guna handphone. Jadi, seluruh rakyat Malaysia bahkan seluruh dunia haram menggunakan handphone. Begitu juga kereta.

Bagi aku, apa yang baik, tak perlu la dipertikaikan. Benda2 yang furu’ ni, tak perlu diperbesar-besarkan. Banyak lagi masalah ummat yang masih boleh diperbincangkan cara penyelesaiannya. Jangan memandang ketat pada perkara2 yang baik secara logic akal. Maksudnya, logic akal orang yang berfikiran waras dan beriman.

~end

Friday, March 6, 2009

banyaknye sawang..!

prolog:
WOI..! WOI..! blog sape yang byk sgt sawang ni??
________________________________________________________________________________________

saye punye..! saye punye..!

uish.. lame gile la xupdate blog.

hari2 bukak tenet, tapi xnak update. huhu.. tandus betul aku.

nak kate sebuk, xsgt. sbb org yang lagi sebuk pun selalu gak update blog. huhu.. (sebenarnye malas.. saje xnak ngaku)

minggu ni Maulid rasul. maka, ramai la yang balik jumpa family.

tapi kitorang xbuleh balik.. huwa..

kene buat program maulid rasul..

job as financial controller n sponsorship ni bukan senang. dah la kene mintak2 duit kat orang. huhu.. kene buat suara lembut2 sikit kalau nak mintak duit tu. haha..

sebaik ade rai n tikah.. hehe.. (clap ur hand...)

Alhamdulillah, so far, ade la jgk yang nak sponsor air mineral n cash. cume, yang geram, xdapat sponsor roti lagi. sob.. sob..

nanti post moterm, mesti kene marah. huwa.. xmau.. xmau..

_____________________________________________________________________________________

kak ana: "kite kene buat keje dgn ikhlas, sbb amalan kite akan dikira kalau kite ikhlas je. iklas ni umpama semut hitam yang duduk atas batu hitam yang berada kat bilik yang gelap. sampaikan kite sendiri xtau kite ni ikhlas ke x sbb kite xdapat detect ikhlas tu. lagi dasat, malaikat pun xtau nak tulis amalan ikhlas kite. nak tulis ikhlas ke tak, ikhlas ke tak.. ikhlas tu, hanye ALLAH je yang tau.."
_____________________________________________________________________________________

ok2.. betulkan niat sekarang!! BERTUKAR!!